מסביב יהום הסער: ארז מכין מרק פטריות יער
זה התחיל בשיר קטן, נמשך בפנטזיה רוסית על קוזאקים שרוכבים בשלגי בלארוס והסתיים בליקוט פטריות יער בשיא הסערה. ארז קומרובסקי מתענג על כל רגע בחורף הגלילי ומכין מרק פטריות מופלא עם גריסים
תוך כדי סערת רגשות חורפית וסערת ברקים ורעמים אמיתית, התחלתי לזמזם לי את "מסביב יהום הסער", נטלתי סיכון בריאותי והטלתי עצמי לתוך היער, בתקווה למצוא פטריות מתחת לעצים.
עוד בערוץ האוכל:
קופי בר באיטלקית שוטפת: מתכוני ארץ המגף
ויאטנם זה כאן: מרק אסיאתי ופיקנטי
לא סתם רציתי פטריות. רציתי פטריות למרק, כזה עם גריסים. מרק כמו ברוסיה הלבנה, בימים שעוד היו צארים וביצי פברז'ה, כמו בימים שבהם חמלניצקי ורעיו הקוזאקים הסתובבו על סוסים בשלגים והטיל את חתתם על הכפריים, כשסבתו של סבי הייתה הדולה של השטעטל המקומי. אלו היו ימים קשים וביערות היו אז זאבים רצחניים.
תוך שאני חושב את כל המחשבות העמוקות הסוערות האלו, התחלתי באמת ובתמים להסתובב מתחת לעצי האורן והאלונים, שזזו ברוח הסוחפת כאילו היו קיסמי שיניים קטנים. ירד מבול ונרטבתי עד לשד עצמותיי אפילו שלבשתי שני מעילים, אחד על השני, ונעול במגפיים גבוהים.
לפתע נזכרתי באיזה שיר, שעלה לו מתהום הנשייה. לא סתם שיר היה זה, אלא שיר של ביאליק:
"בְּטֶרֶם נוֹדַע מִי הָאוֹיֵב
וְאֵי מִזֶּה הָאוֹיֵב יָבֹא –
הַיַּעַר כֻּלּוֹ קוֹדֵר עוֹמֵד מוּכָן
לְכָל-פֻּרְעָנוּת שֶׁבָּעוֹלָם.
וּפִתְאֹם – זִיק! בְּרַק-נוּר! הַיַּעַר חָוַר,
הָעוֹלָם הִבְהֵב,
הַךְ-הַךְ! הִתְפּוֹצֵץ רַעַם, זָע הַיַּעַר –
וַיִּרְתָּח!"
סביר להניח שרבים מהקוראים שגולשים כעת לא קראו מעולם את ביאליק. "הך-הך" נשמע להם כמו צירוף מילים ארכאי ומחופף של משורר לאומי שכבר כמה וכמה עשורים טובים לא רלוונטי, בטח שבימים אלו של כוכבים נולדים ומאסטרים במטבחים. ביטוי ואיש שלא רלבנטיים לנוער הגבעות, לסטרוקים ואפילו לליברמניזם שהיכה בנו כברק (אפילו שביאליק היה רוסי).
ביאליק או לא, בסופו של דבר לא מצאתי אף לא פטריה אכילה אחת לרפואה. מצאתי כל מיני פטריות רעל וכמה חשופיות. במקום לוותר, נסעתי לי מהיער לחוות הפטריות של מעונה וקניתי יופי של שמפיניונים קטנים ופורטבלו בינוניים. הנה לכם המתכון:
מרק פטריות עם גריסים
המרכיבים:
1 סלסלת פטריות יער
1 סלסלת פטריות שמפיניון
1 סלסלת פטריות פורטבלו בינוניות
50 גרם חמאה
1/4 כוס שמן זית
2-3 בצלים בינוניים, קצוצים דק
1/2 בקבוק יין לבן חצי יבש (למשל - גוורצטרמינר)
1 כוס גריסי פנינה
1.5 ליטר ציר עוף ביתי מסונן וחם
5 שיני שום פרוסות דק
3-4 עלי מרווה קצוצים דק
מלח גס ופלפל לבן גרוס - לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מנקים את הפטריות (לא תחת זרם מים כמובן) וקוצצים לקוביות קטנות.
- מקפיצים את הבצלים בחמאה ובַּשמן, בסיר גבוה עם תחתית עבה עד לשקיפות. מוסיפים את הפטריות ומקפיצים מספר דקות נוספות על אש גובהה.
- מוסיפים את השום, המרווה והיין ומביאים לרתיחה. מוסיפים ציר, מלח, פלפל וגריסים ומבשלים 30 דקות על אש נמוכה ויש לכם מרק אדיר. כמה טוב לכם שאתם יבשים.
לכל הכתבות והמתכונים של
ארז קומרובסקישף ארז קומרובסקי מנהל את בית הספר לבישול גלילי