עוד חוזר הניגון. ישראל במרכז הקרבות בוושינגטון
מינויו של צ'אק הייגל לשר ההגנה החדש הפך את ישראל לכדור במשחק בין הדמוקרטים לרפובליקנים - ולא בפעם הראשונה. בעוד בימין מפיצים סרטונים נגד "עוכר ישראל" ובשמאל תומכים ב"ידיד האמת", צריך לזכור: כסנאטור, הייגל הצביע תמיד בעד הסיוע הביטחוני לישראל והיה מיוזמי החקיקה נגד חמאס
ושוב חוזר הניגון, כאילו מערכת הבחירות לנשיאות ארצות הברית לא נמצאת הרחק מאחורינו: ישראל הופכת להיות שלא בטובתה נושא מרכזי בעימות פוליטי חריף בין דמוקרטים ורפובליקנים בוושינגטון. גם מי שמודאג באמת ובתמים מהמינוי של צ'אק הייגל לשר ההגנה צריך להיות מודאג הרבה יותר מכך שישראל הופכת שוב לכדור משחק בין רפובליקנים לבין דמוקרטים בבירה האמריקנית.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet
עוד חדשות בעולם :
דיווח: כך מנעה ישראל מאסד לירות בנשק כימי
שבה לעבודה: קלינטון קיבלה קסדה מתנה
סעודיה: בן 90 נשא בת 15 לאישה. והוא עוד תובע
ארה"ב: חשד שזוכה בלוטו "הורעל מציאניד"
"ועד החירום למען ישראל", ארגון שאחד מראשיו הוא ביל קריסטל ממנהיגי הניאו-שמרנים בארה"ב, היה הזרוע העיקרית במאבק על קולות המצביעים היהודים ודאג לצייר לשם כך את ברק אובמה כנשיא עוין לישראל ורע למלחמה בגרעין האיראני. המאבק בנשיא הדמוקרטי כלל הפצת סרטוני וידאו באינטרנט ומידע לכתבים שמציגים אותו באור שלילי.
ההתקפה על מינויו של הייגל לשר ההגנה החלה מאותו כיוון בדיוק. האנשים שתקפו את אובמה במהלך מערכת הבחירות לנשיאות הם אלה שמובילים כעת את המאבק נגד מינוי הייגל באותם כלים ממש - הם מפיצים ציטוטים ופעולות של הייגל מן העבר ואף פרסמו תשדיר נגדו שאף שודר בערוצי טלוויזיה בוושינגטון ובניו יורק.
"הייגל לתפקיד שר ההגנה? הנשיא אובמה אמר שהוא תומך בסנקציות, אבל הייגל הצביע נגד. בעוד הנשיא אובמה אומר שכל האופציות על השולחן, הייגל אומר שזאת לא אפשרות בת ביצוע".
נאמר בתשדיר השלילי נגד מינוי הייגל לשר ההגנה.
התחמושת המילולית שמספק ביעילות נוח פולק, שמנהל את המאבק של הימין הפרו-ישראלי בארה"ב, ממשרדו ב"וועד החירום למען ישראל" בוושינגטון, מופצת לעיתונאים. במקביל, הרפובליקנים כנראה חושבים שהבחירות לנשיאות עדיין בעיצומן לאור העובדה שדן סנור, היועץ הבכיר של מיט רומני לענייני חוץ בכלל וישראל בפרט, ממשיך להופיע בטלוויזיה ולהתנגד למינוי של הייגל.
הימין בארה"ב תוקף את מינוי הייגל. צפו
וכאילו הבחירות לנשיאות עדיין בעיצומן, שיגר דיוויד אקסלרוד, המוח שמאחורי הקמפיין של אובמה, "ציוץ" אזהרה בטוויטר: "זו תהיה שגיאה עצומה של ידידי ישראל, שאני אחד מהם, להתייחס להייגל כאל אויב". גם סנור וגם אקסלרוד יהודים, שניהם אוהבי ישראל ושניהם מייצגים עמדות שונות בוויכוח הפוליטי שמתנהל משני צדי האוקיינוס.
עוכר ישראל או ידיד אמת?
סנור היה יכול לשבת בקלות בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים ולשמש בתפקיד יועצו הפוליטי, כפי שעושה רון דרמר. מנגד, אקסלרוד היה יכול לשמש בקלות בתפקיד יועץ בכיר לציפי לבני או לשלי יחימוביץ' ולדחוף לפתרון של שתי מדינות. הקרב על מינוי הייגל לא מסתיים כאן. מצד ימין אפשר לקרוא את ג'ניפר רובין היהודייה, בעלת טור ב"וושינגטון פוסט" שנאבקת ב"הייגל עוכר ישראל", ומצד שמאל את רוג'ר כהן מ"ניו יורק טיימס", שאומר כי בשימוע של הייגל בסנאט צריך להתנהל ויכוח בשאלה מיהם ידידי האמת של ישראל.
בעוד הימין הפרו-ישראלי בארה"ב תוקף את מינוי הייגל, נחלץ השמאל להגנתו מצד ארגון היהודים במפלגה הדמוקרטית, ארגון ג'יי סטריט והפורום הפוליטי לישראל (IFP).
הקרב על מינוי שר ההגנה החדש של ארה"ב די מזכיר את הוויכוחים הפוליטיים שמתנהלים בישראל בעד ונגד הבנייה בהתנחלויות. הגורמים מהימין משוכנעים שהם הפטריוטים שמגנים על האומה בעוד אלה מהשמאל סבורים שישראל זקוקה ל"אהבה קשה" של ידידי אמת ולא למישהו שיאמר "אמן" על כל גחמה של ממשלת ישראל או מדיניות "ההרס העצמי" שלה.
ארי פליישר, דובר הבית הלבן היהודי בממשלו של הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש הבן, אמר לרשת CNN: "הייגל קשה בכל הקשור לישראל ורך לגבי איראן". אהרון מילר, דיפלומט יהודי אמריקני ותיק והאיש שהראיון שלו עם הייגל ב-2006 הפך לספק תחמושת נגד מינויו, אמר כי דבריו של הייגל בראיון סולפו ועוותו.
הפעם אובמה לא היה מוכן להתקפל
הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם הגדיר את הייגל כשר ההגנה "המתנגד ביותר" לישראל בהיסטוריה. הסנאטור מדרום קרוליינה הוא ידיד אמת של ישראל, אבל לא בטוח שהתואר "המתנגד הגדול לישראל בהיסטוריה" מדויק, אם לוקחים בחשבון את קספר ויינברגר, שר ההגנה בתקופת הנשיא המנוח רונלד רייגן.הרקורד של הייגל בהחלט כולל כמה אמירות שהוא צריך להסביר, כמו התייחסותו לשדולה למען ישראל בוושינגטון (איפ"ק) כ"הלובי היהודי" וסירובו לחתום על מכתבים שהפיצה איפ"ק בנימוק שהוא סנאטור אמריקני ולא סנאטור ישראלי. להייגל גם יש הרבה מה להסביר בשימוע שייערך לו בסנאט ובשיחות מאחורי הקלעים בנושא ישראל ואיראן. עם זאת, כסנאטור הוא הצביע תמיד בעד הסיוע הביטחוני לישראל ובשנת 2006 היה מיוזמי החקיקה נגד תנועת חמאס בעזה.
אריק קנטור היהודי, מנהיג הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים וידיד גדול של ישראל, פרסם הודעת אכזבה מהבחירה של אובמה בהייגל. אולם לנשיא ארה"ב לא קוראים קנטור אלא אובמה, נשיא שייכנס בימים הקרובים לקדנציה שנייה בבית הלבן ואינו עומד יותר לבחירה ואינו נראה כמי שמתכוון להתקפל הפעם.
למעשה, ישראל אינה קשורה כלל להחלטה של אובמה לבחור בהייגל לתפקיד שר ההגנה. המדיניות של הנשיא האמריקני כלפי ישראל ואיראן היא אותה מדיניות. אובמה סומך על הייגל ומאמין ביכולתו לעמוד בלחצים בתקופה של קיצוצים דרמטיים שצפויים בתקציב ההגנה.
צ'אק הייגל השמיע בעבר הצהרות שלא תמיד נעמו לאוזניים ישראליות, אבל הוא רחוק מלהיות אנטי-ישראלי. כדי לזכות באמון הסנאט, יצטרך הסנאטור להסביר ולשכנע לפחות עשרה סנאטורים דמוקרטים, יהודים ואחרים שנחשבים ידידים גדולים לישראל, להסיר את התנגדותם למינויו. הייגל עשה אמש את הצעד הראשון בכיוון זה בראיון שהעניק לעיתון בנברסקה ("אני לא אנטי-ישראלי") ובשיחות שהחל לקיים מאחורי הקלעים.
השימוע של הייגל בסנאט לא צפוי להיות קל, אבל קשה להאמין שהוא לא יצליח לשכנע בסופו של דבר שהוא כשיר לתפקיד שר ההגנה של ארה"ב.
הבית הלבן בדק את היסטוריית ההצבעות של הייגל בנושאי ישראל ואיראן והגיע למסקנה שבכל הקשור לשיתוף הפעולה הביטחוני בין ארה"ב לישראל ובהטלת סנקציות בינלאומיות על איראן, העמדות של הייגל עולות בקנה אחד עם העמדות של הנשיא. כמו כן, בקרבת הנשיא אובמה הביעו שביעות רצון מעמדותיו של הייגל לגבי פתרון שתי מדינות לשני עמים - לא רק כאינטרס אמריקני אלא גם כאינטרס ישראלי.
Read this article in English