חילוץ מהמינוס: קצינים מנחים משפחות בקשיים
איך משלבים בין שירות תובעני בצה"ל לבין סיוע למשפחות במצוקה כלכלית? 3 קצינים איכותיים, שלא מרבים לראות אפילו את בני המשפחה שלהם, משקיעים לא מעט זמן בליווי משפחות שצריכות סיוע. ט', טייס קרב בקבע: "צרפתי להתנדבות גם חברים שמשרתים איתי. אשתי מאוד שמחה"
ניהול כלכלי של משק בית הוא משימה לא פשוטה. העובדה כי רבים מתושבי המדינה המנהלים משק הבית לא הוכשרו בשום שלב בחייהם כיצד להתנהל נכון מבחינה כלכלית - בוודאי לא מסייעת. וכשאנו עדים בתקופה האחרונה לגידול בהוצאות המשפחה על רקע עליות המחירים, המשימה הזו הופכת לאתגר הולך וגדל.
עוד בערוץ הכסף שלי:
- מי יפצה אתכם על נזקי הסערה? מדריך
עסקים קטנים: אחרי המסע הארוך, מי ניצח בתחרות?
בעלי אזרחות אמריקאית? הבנקים ידווחו עליכם
על רקע הצורך הגדול בסיוע ובהכוונה, קיימים לא מעט מומחים וחברות המציעים שירות למשפחות תמורת תשלום. אולם מעל כולם, יש כאלו שעושים זאת בהתנדבות מתוך רצון לסייע לאותן משפחות המתקשות לנהל את חיי היום-יום.
אולי זה יפתיע רבים מאיתנו, אך בין אותם מתנדבים נמצאים גם אנשים עסוקים במיוחד, שסדר יומם לא ממש מאפשר להם להקצות זמן להנחיית משפחות. למרות זאת, מסתבר שגם בעבודה תובענית אפשר למצוא זמן לעשייה החשובה הזו.
דוגמה חיה לכך היא קבוצת מתנדבים המורכבת מאנשי קבע בצה"ל, המשרתים בתפקידי פיקוד. בין שלל המשימות הצבאיות המוטלות עליהם, הם מקפידים להקדיש זמן לסיוע למשפחות שנקלעו לקשיים כלכליים.
"רוב המשפחות לא מודעות למצב האמיתי שלהן"
רס"ן יאיר חזקיהו (34) מהישוב שומריה, נשוי ואב ל-3 ילדים. שימש במשך 4 וחצי שנים כקצין ביחידת אגוז של גולני. לאחר שסיים את שירותו הצבאי והשלים תואר ראשון במדעי המחשב ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת בן גוריון, הוא החליט לחזור לצבא כמ"פ בפנימייה הצבאית באור עציון. כיום הוא משמש כראש מדור ניתוח הנדסי במחלקת תואר בזרוע היבשה ומשמש במקביל כמ"פ במילואים בחטיבת החרמון.
למרות העיסוק האינטנסיבי במשימות הצבאיות, חזקיהו מקפיד להקדיש זמן לא מועט למשפחה אותה הוא מלווה. "עברתי הכשרה, קורס של 8 מפגשים של ארגון "פעמונים" שכולל גם היבטים משפטיים וכלכליים והתחלתי ללוות משפחה לפני 8 חודשים".
חזקיהו מציין כי נדרש לו רקע בסיסי כל שהוא, והעובדה שהוא בוגר תואר שני במנהל עסקים סייעה לו. "כלכלה זה תחום שאני מתעניין בו וזה נראה לי נכון - חשבתי שאני יכול לתרום. כל משפחה ישראלית ממוצעת יכולה להסתדר, השאלה היא איך מנהלים נכון את סעיף ההכנסות וההוצאות".
מה זה אומר להדריך משפחה. איך מתבצע הליווי?
"למשפחה יש יכולת להסתדר בכוחות עצמה, רק שבני המשפחה לא משקיעים בזה זמן. הארגון עצמו מאבחן את המשפחה אבחון ראשוני ואם מניחים שהטיפול לא יעזור - לא מטפלים. הרבה אנשים לא מודעים לניהול נכון של משק הבית. ברגע שאתה מקדיש זמן - שעה שבועית, הם מצליחים בכוחות עצמם".
מסתבר שכמו בכל דבר בצבא, גם כאן, התהליך מורכב מ-3 חלקים.
"השלב הראשון זה לעשות שיקוף של המשפחה" , מתאר חזקיהו, "אוספים נתונים כגון כל ההוצאות וההכנסות וכל החובות. השלב השני הוא לבנות תוכנית הבראה - לבנות תקציב נכון. השלב השליש הוא ניסיון לעמוד בתקציב שבנינו".
לדברי חזקיהו, "אפשר להסתדר במציאות הכלכלית גם אם היא לא פשוטה. זה לא שאין קשיים, יש קשיים אבל אפשר להתנהל אם עושים את זה נכון. הבעיה היא שרוב המשפחות לא מודעות למצב האמיתי שלהן".
"כשזה בוער לך, אתה מוצא את הזמן"
רס"ן אושרי ראובן (33) ממורן, נשוי ואב ל-2 ילדים, הוא מתנדב נוסף שמלווה משפחה הנמצאת בקשיים כלכליים. ראובן שירת כמ"פ בשריון וסגן מפקד ביה"ס לחימוש מונחה מדויק. הוא סיים תואר ראשון במדעי המדינה מאוניברסיטת חיפה ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת בן גוריון, ומשמש כיום ראש מדור בחיל התותחנים בפיקוד צפון.
העבודה שלכם בצה"ל היא תובענית וגם כך חוזרים מאוחר הביתה. אפשרי לשלב גם הדרכה כלכלית למשפחות, שגוזלת לא מעט זמן?
"זה שאלה שגם אשתי שאלה אותי - איך אפשר לשלב בין תפקיד תובעני לליווי שדורש זמן, אבל כשזה בוער לך לעשות את הדברים האלה, אתה מוצא זמן. זה קורה בעיקר בסופי שבוע ,חמישי ושישי בבוקר, או כשאתה יוצא לאפטר - בדרך חזרה מהבסיס אתה עובר דרך המשפחה, או גם בטלפון.
"לפעמים אתה מקבל טלפון מהמשפחה באמצע השטח באיזשהו מקום והם מתארים איזשהו קושי שהם נמצאים בו. גם היו מקרים שמצאתי את עצמי נוסע למשפחה הזו ב-11 בלילה, במקום לחזור הביתה. כשאתה מבין שזה חשוב, אתה מוצא דרך וזמן".
סרן ט' (27), טייס קרב, נשוי +1, המתגורר באזור המרכז ומתנדב מזה כשנה בסיוע למשפחות, מאמין גם הוא שזו משימה אפשרית. "זה משהו שאפשר לשלב אותו. לפני כמה חודשים שאלו אותי אם אני רוצה עוד משפחה, וזה לא התאים לי כי נולד לי ילד, אבל כרגע יש לי הרבה גמישות. ברור שאם תהיה תקופה יותר עמוסה, אז זה לא יהיה אפשרי".
ומה עושים כשזה באמת מתנגש עם משימות צבאיות או עם הצרכים של המשפחה האישית שלכם?
"אמנם יש קונפליקט, אבל ברור לכולנו שיש סדר עדיפויות", אומר ראובן. "ברור שהאחריות כלפי הצבא היא מעל הכל. חייבת גם להיות תמיכה מהאישה ומהבית, כי בלי זה אתה לא יכול לעשות כלום. יש מצב שאתה מתכנן משהו עם משפחה שאתה מלווה, ופתאום יש בלת"ם ואתה נאלץ לדחות. בני המשפחה מקבלים את זה, וגם הם מחכים מאוד לפגישת הללו, אז הם מתאמצים למצוא זמן אחר".
תחושת שליחות
האם יש ייתרון בעובדה שאתם באים מהצבא? זה עוזר מבחינה מקצועית?
"המסגרת הפיקודית עוזרת במידה מסויימת. יש גם שיטות שאתה מקבל בצבא ומביא אותם איתך לליווי - דפי משימות, דרכים להגיע ליעד וכו'", אומר ראובן.
אולם מעבר לכך, מציינים הקצינים כי התהליך הוא גם הפוך: כלומר הרקע המקצועי שנרכש במסגרת ליווי המשפחות משמש אותם לסייע לפקודים שלהם בצה"ל.
ראובן: "במסגרת הצבאית יש לנו חיילים מכל המרחב החברתי, ואתה כמפקד מבין יותר טוב את אותם חיילים. אתה גם מוצא את עצמך משתמש, מול החיילים או מול החברים, בהרבה שיטות, עצות וטיפים שארגון פעמונים נתן כדי להתמודד מול המשפחות. לחיילים יושבת בראש גם הדאגה לבית ולמשפחה או העבודה שהם יחפשו אחרי הצבא. אולי צריך גם לעשות תהליך מול המשפחות שלהם, כי בטווח הרחוק אנחנו נרוויח חיילים יותר טובים".
לדברי סרן ט', דווקא התהליך שהוא עצמו עובר כמשפחה במסגרת הצבאית, משמש לו ככלי עזר במסגרת הדרכת המשפחות. "אני חושב שמה שמסייע לי בעיקר זו העובדה שאני בקבע, שאני מנהל לעצמי את התחום הכלכלי. זה שאני 7 שנים בקבע גר בשכירות ומתנהל בתקציב אישי, זה נותן לי ניסיון. אני נמצא במסגרת שאני עצמאי בה, בניגוד למישהו שמשתחרר מהצבא, לדוגמה, הולך להיות סטודנט ועדיין לא מגיע להתמודדויות האלה".
חזקיהו לא רואה יתרון מקצועי ייחודי בעובדה שהמתנדב בא משורות הצבא, אולם להערכתו המוטיבציה במקרים כאלה היא לרוב גבוהה יותר, "אני לא חושב שיש לאיש קבע ערך מוסף על פני אדם אחר. אך יש תחושת שליחות שבדרך כלל חזקה יותר אצל יוצאי צבא".
אתם חושבים שצה"ל צריך לעודד יותר התנדבות בקהילה ופעילות חברתית?
"אני ממליץ בחום גם לקצינים אחרים וגם לחיילים אחרים, להתנדב למען החברה", אומר ראובן, "כשאתה נותן אתה גם מקבל הרבה. אני חושב שאם אנחנו לא מתבלבלים ועדיין מבינים מה המשימה המרכזית שלנו - הגנה על המדינה, זה דבר נחוץ מאוד.
"כל מי שחושב שהוא מתאים לנושא הזה, גם אם זה לשנה, אני חושב שזה משהו חשוב", מוסיף חזקיהו.
ט', שרק לאחרונה השתתף במשימות מסווגות במבצע "עמוד ענן", מציין כי הוא כבר עניין בפעילות ההתנדבותית כמה מחבריו הטייסים, והוא רואה בכך תועלת רבה לכל הצדדים. "יש לי חברים שמתחילים התנדבות עכשיו. גם אשתי שמחה על זה. כמו שאמרתי, הניסיון והידע שם מביא תועלת גם לבית, וגם אני וגם אשתי רואים את זה לטובה", הוא מסכם.