שתף קטע נבחר

 

תוך שעה: פונה המאחז הפלסטיני בשטח E1. צפו

כוחות צבא ומשטרה פינו באוטובוסים 150 פלסטינים מהמאחז "באב א-שמס", ללא התנגדות אלימה. לפחות שניים נעצרו, בהם הבכיר הפלסטיני מוסטפא ברגותי. עיתונאים ישראלים הורחקו מהמקום. קודם לכן הודיעה המדינה לבג"ץ כי תפעל בדחיפות לפינוי על מנת למנוע "מהומות בעלות השלכות בינלאומיות"

כוחות צבא ומשטרה פינו הלילה (יום א') כ-150 פלסטינים מהמאחז "באב א-שמס" (שער השמש) שהוקם באזור E1, בין ירושלים למעלה אדומים. הם פונו באוטובוסים לאזור מעבר קלנדיה שמצפון לירושלים. הכוחות שנכנסו למאחז עצרו במהלך הפינוי את מזכ"ל מפלגת היוזמה הלאומית הפלסטינית מוסטפא ברגותי, ולפי הפלסטינים, לפחות עוד אדם אחד. בתגובה לכניסת הכוחות, הציתו יושבי המאחז את אחד האוהלים. הם התלוננו גם שהשוטרים תקפו עיתונאים ערבים ופלסטינים.

 

 

צפו בפינוי המאחז    (צילום: אלי מנדלבאום ורויטרס)

צפו בפינוי המאחז    (צילום: אלי מנדלבאום ורויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קודם לכן הודיעה משטרת מחוז ש"י כי הפעולות הן מימוש של ההכרזה על האזור כשטח צבאי סגור מתוקף צו אלוף. "בכוונתנו לבצע את הפינוי ללא הפעלת כוח ואמצעים", הבהירו במשטרה, "אך נפעל בנחישות כלפי מי שייטול חלק בהפרות הסדר ושיסכן את כוחות הביטחון". גורמים פלסטיניים דיווחו אז כי כוחות גדולים הקיפו את המאחז מכל צדדיו, ובתגובה הפעילים התיישבו על הקרקע כדי לייצר התנגדות פסיבית לפינוי.

 

הפעילים הפלסטינים לאחר שהגיעו למעבר קלנדיה    ( )

הפעילים הפלסטינים לאחר שהגיעו למעבר קלנדיה    ( )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אחד הפלסטינים מורחק מהמקום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחד הפלסטינים מורחק מהמקום(צילום: רויטרס)

כוחות הביטחון בין האוהלים במאחז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות הביטחון בין האוהלים במאחז(צילום: רויטרס)

כוחות צבא ומשטרה בשטח, אחרי הפינוי (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
כוחות צבא ומשטרה בשטח, אחרי הפינוי(צילום: אוהד צויגנברג)

  

מצד הפלסטינים לא נרשמה התנגדות אלימה ואיש לא נפגע במהלך הפינוי. הבכיר הפלסטיני ברגותי סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי "מאות שוטרים ישראלים הגיעו מכל עבר, הקיפו את האוהלים ועצרו את יושביהם אחד-אחד". עם זאת, במשטרה הבהירו כי הפעילים הפלסטינים "לוו אל מחוץ לאזור" ולא נעצרו בגין הפרת צו שטח צבאי סגור.

 

דובר צה"ל הורה הלילה לשוטרים למנוע מעיתונאים להיכנס למאחז שבשטח E1, בהתאם להנחיית הדרג המדיני, ועד סיום הפינוי המשיך סגן מפקד מחוז ש"י, תת-ניצב קובי כהן, למנוע מהם גישה. זאת, אף שנציגים של כלי תקשורת ערביים ופלסטיניים הורשו להגיע למאחז עוד בטרם החל הפינוי.

 

הפלסטינים: לא נתפנה מהמאחז, האדמה שלנו    (צילום: רויטרס)

הפלסטינים: לא נתפנה מהמאחז, האדמה שלנו    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בתוך אחד האוהלים. הם נשארו עומדים בינתיים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
בתוך אחד האוהלים. הם נשארו עומדים בינתיים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

המאחז הפלסטיני ב-E1. "לפעול בדחיפות למנוע מהומות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המאחז הפלסטיני ב-E1. "לפעול בדחיפות למנוע מהומות"(צילום: AFP)

  

ההיערכות למהלך החלה אמש, לאחר שהוגשה לבג"ץ תשובת המדינה מטעם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין. ממנה עלה כי צו שטח צבאי סגור וצו לסילוק פולשים מאדמות מדינה שהוצאו נגד הפלסטינים מקנים לכוחות סמכות לפנות את האנשים מהשטח. המדינה גם הבהירה כי בכוונתה "לפעול בדחיפות למימוש הזכות לפנות את כלל האנשים מהמתחם". באשר לאוהלים, נטען כי המדינה תברר היום מה מעמדם החוקי ורק אז תפנה אותם.

 

לעיון בתשובת המדינה לבג"ץ - לחצו כאן

 

בתשובתה לבג"ץ, טענה המדינה עוד שאי-פינוי המאחז יגרור מהומות והפרות סדר. "הקמת האוהלים והשהייה במתחם, בהתחשב במיקומו, הן בבסיסן פעולת מחאה והתרסה המיועדות לגרום למהומות בעלות השלכות לאומיות ובינלאומיות". תשובת המדינה, שהסתמכה על "מודיעין עדכני", הוגשה בעקבות צו זמני שהוציא בג"ץ שמנע את פינוי המקום.  

 

מחסום משטרתי באזור המאחז. מונע כניסת עיתונאים (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מחסום משטרתי באזור המאחז. מונע כניסת עיתונאים(צילום: אוהד צויגנברג)

 

שוטרי מג"ב באזור המאחז, הלילה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
שוטרי מג"ב באזור המאחז, הלילה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המדינה הודתה שחלק מהאוהלים הוקמו על קרקע שאינה בבעלותה, אך גרסה כי הרוב המכריע של האוהלים נמצא על אדמות מדינה מוכרזות. בתשובה לבג"ץ, הצהירה מנהלת מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, אסנת מנדל, כי אף שהצו לפינוי פולשים מאפשר לפנות גם את האוהלים, הם יפונו רק לאחר שתושלם היום בדיקה מדויקת בנוגע לשאלה אם הוקמו על אדמות מדינה: "פינוי דחוף זה נדרש מטעמים של צורך ביטחוני דחוף ומניעת פגיעה חמורה בסדר הציבורי".

 

המאחז הפלסטיני - הסיקור ב-ynet:

חומה ומגדל פלסטיני: מאחז מוקם בשטח E1

הפלסטינים במאחז ב-E1: ישראל נתנה אולטימטום

בג"ץ יקבע אם לפנות את המאחז הפלסטיני ב-E1

 

על-פי הערכתם המקצועית של גורמי הביטחון וכוחות המשטרה, כפי שנטען בתשובת המדינה, "הותרת האנשים בשטח והותרת האוהלים על כנם יוצרת מוקדי חיכוך בעייתיים ביותר, שצפוי שיהיו מלווים בהפרות סדר קשות ונרחבות". לדעת גורמי הביטחון והמשטרה, "קיים חשש ממשי לפגיעה חמורה בסדר הציבורי מהותרת האוהלים ומבני השירותים בשטח". מפקד משטרת מחוז ש"י, תת-ניצב קובי כהן, טען בתצהיר נלווה לתשובת המדינה כי ביממה האחרונה גדלה כמות האוהלים, "הוקמו יותר מ-30 אוהלים ומבני שירותים נוספים, והבנייה במקום נמשכת".

 

מפקד מחוז ש"י: חשש מאלימות לפני הבחירות

מפקד מחוז ש"י הביע חשש שהמאהל יהיה מוקד חיכוך של פעילי ימין קיצוניים שיגיעו למחות, ומולם יתייצבו "פעילי שמאל קיצוני, שחלקם הגיע למקום לשם הבעת סולידריות". הגעת פעילים קיצוניים תוביל, להערכת תת-ניצב כהן, ל"עימות בלתי נמנע" בין הצדדים. הוא ציין כי "התקופה שלפני הבחירות מהווה יעד מועדף של פעילות ימין ושמאל קיצוניים להבעת דעותיהם במסגרת תעמולת הבחירות ולכן הפעילות של שני הצדדים סביב המאחז בעיתוי זה עלולה ליצור מוקד חיכוך, הפרות סדר ואלימות". עוד ציין הקצין כי הפלסטינים תגברו את אנשיהם במקום באופן מסיבי בפעילים שהגיעו מרמאללה, שכם, יטא, בית לחם ומקומות נוספים.

 

50 אוהלים חדשים: כך הוקם מאחז פלסטיני ב-E1    (צילום: רויטרס)

50 אוהלים חדשים: כך הוקם מאחז פלסטיני ב-E1    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מאחז באב א-שמס בסוף השבוע  (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מאחז באב א-שמס בסוף השבוע (צילום: אוהד צויגנברג)

  

פינוי המאחז עוכב בעקבות פניית ארבעת הפלסטינים שהקימו את המאחז. בעתירה, שהוגשה לבג"ץ באמצעות עו"ד תאופיק ג'אברין, טענו הארבעה כי מדובר בשטח פרטי ששייך להם, והוא חלק מאדמות כפר א-טור שבו הם מתגוררים. לטענתם, האוהלים שהם הציבו הם חלק ממיזם תיירות ללימוד מורשת הבדואים שמתגוררים באזור, מיזם שנועד למשוך תיירים. במסגרת הבקשה לצו ביניים, טענו העותרים כי ההחלטה לפנותם מבלי שקיבלו את האפשרות להשמיע את טענותיהם היא בניגוד להוראות חוקי התכנון ובנייה.

 

פוליטיקאים פלסטינים נבלמו במחסומים  

בתצהירו לבג"ץ, אישר מפקד מחוז ש"י את טענות הפלסטינים שאישים פוליטיים מהרשות שניסו להגיע למקום נבלמו במחסומים. בין היתר ניסו להגיע חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, ראש צוות המו"מ הפלסטיני, סאיב עריקאת, ושר העבודה הפלסטיני, אחמד מג'דלאני. עריקאת אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית שכוחות ביטחון מנעו ממנו להגיע למקום. עוד דווח שמוסטפא ברגותי, שחבר גם בוועדת "היום שאחרי" הפלסטינית, ביקר במאחז אתמול בבוקר.

  

המאחז הוקם שלשום על ידי קבוצה של כ-350 פלסטינים ופעילים בינלאומיים. למקום הגיעו גם כ-60 עיתונאים. הפלסטינים אמרו כי אם כוחות ביטחון יבואו לפנותם, הם לא יתעמתו איתם אלא רק יגלו התנגדות פסיבית. "בחרנו באזור הספציפי הזה משום שהוא שטח פלסטיני כבוש שתוקע טריז בין צפון הגדה המערבית לדרומה", אמר ל-ynet מחמוד זוואהרה, איש הוועדות העממיות הפלסטיניות.

 

במשטרה אומרים כי מאחורי הקמת המאחז עומדות "הוועדות להתנגדות לגדר", גוף שחסם לפני כחודשיים את כביש 443 וכן הפגין במתחם "רמי לוי" בשער בנימין.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 13/01/2013 00:02

 

בהכנת הכתבה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מדורה במאחז, הלילה
צילום: AFP
באב א-שמס
צילום: AFP
אוהלים בשטח
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים