שתף קטע נבחר

 

פינו אנשים, לא אוהלים. המאחז הפלסטיני בבג"ץ

תושבי "באב א-שמס" באזור E1 פונו הלילה, אך האוהלים נותרו. לא ברור אם הוקמו על שטח מדינה או על אדמה פרטית. הפלסטינים דיווחו על שישה פצועים שנפגעו במהלך הפינוי

תושבי המאחז הפלסטיני "באב א-שמס" פונו הלילה (יום א') תוך שעה קלה, אך האוהלים שהציבו נותרו שם. זאת בהתאם לצו הארעי שהוציא שופט בג"ץ ניל הנדל. הפלסטינים ביקשו מבג"ץ צו שימנע פינוי הן של התושבים והן של האוהלים במקום, ובג"ץ סיפק להם מענה חלקי לבקשותיהם: במתן הסעד שימר למעשה השופט את האופציה לחזרת העותרים למקום אם אכן יוכח שמדובר באדמותיהם. במסגרת העתירה טענו ארבעת הפלסטינים שהקימו את המאחז כי מדובר בשטח פרטי השייך להם כחלק מאדמות הכפר א-טור שבו הם מתגוררים.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet  

  

צפו בפינוי הלילי    (צילום: אלי מנדלבאום ורויטרס)

צפו בפינוי הלילי    (צילום: אלי מנדלבאום ורויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מיד לאחר הקמת המאחז דיווחו הפלסטינים על כך שישראל הורתה להם להתפנות מהשטח. אך עורכי דינם של הפלסטינים פנו לבג"ץ בבקשה לצווי מניעה כדי למנוע את הפינוי. המדינה השיבה לבג"ץ כי צו שטח צבאי סגור וצו לסילוק פולשים מאדמות מדינה מקנים לכוחות סמכות לפנות את האנשים מהשטח. המדינה גם הבהירה כי בכוונתה "לפעול בדחיפות למימוש הזכות לפנות את כלל האנשים מהמתחם".

 

הצו הארעי נוגע אך ורק לאוהלים, שלטענת הפלסטינים הם חלק ממיזם תיירותי. המדינה הבהירה כי בסמכותה לבצע פינוי כיוון שמדובר בשטח צבאי סגור, ואף טענה כי מרבית האוהלים נבנו על שטחי מדינה. בהמשך צפויים נציגי המדינה להגיב לצו הארעי ולהבהיר בדיוק אילו אוהלים הוקמו בשטחה.

 

הפינוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפינוי(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לקראת הלילה הראשון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לקראת הלילה הראשון(צילום: EPA)

אוהלים בשטח (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אוהלים בשטח(צילום: EPA)
 

שומרים על האוהלים, לאחר הפינוי (צילום: Gettyimages  ) (צילום: Gettyimages  )
שומרים על האוהלים, לאחר הפינוי(צילום: Gettyimages )

 

בפתח ישיבת הממשלה התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לפינוי המאחז: "אני מבקש לשבח את משטרת ישראל ואת צה"ל על הפעילות המהירה והנחושה לפינוי ההתקהלות הפלסטינית בשטח שבין ירושלים למעלה אדומים. כשנודע לי על ההתקהלות הזאת הוריתי לפנות אותה מיד וזה אכן בוצע בצורה הטובה ביותר אתמול בלילה". עוד הבהיר נתניהו: "לא ניתן לאף אחד לפגוע ברצף בין ירושלים למעלה אדומים". 

 

גם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', התייחס לפינוי, וביקש להודות לכוחות הביטחון: "מחוז ש"י, שוטריו ויחידות תגבור פינו 95 פלסטינים שהיו על הגבעה ועוד מספר עיתונאים מחו"ל, ללא שום הפעלת כוח וללא אמצעים לפינוי הפגנות. הם הורו להם לעזוב את השטח וחלקם עשו זאת, ואת היתר נאלצה המשטרה לפנות". הוא הבהיר כי הפינוי התבצע ללא נפגעים: "מדובר בפעולה נקייה שהחלה ב-02:00 בלילה והסתיימה ב-04:00 בבוקר. כוח פעולה שומר על המקום".

 

אחד הפצועים הפלסטינים מהמאחז ()
אחד הפצועים הפלסטינים מהמאחז

אך הפלסטינים טענו כי הכוחות פעלו באלימות ואף מנו שישה נפגעים מקרבם. "השימוש באלימות נגד תושבי הכפר נעשה למרות העובדה שאפילו לטענת המשטרה, ההתנגדות לפינוי הייתה פסיבית בלבד ולא נעשה כל שימוש באלימות מצד הפלסטינים", מסרו.

 

"מחאה והתרסה שלהן השלכות בינלאומיות"

בתשובתה לבג"ץ, טענה המדינה שאי-פינוי המאחז יגרור מהומות והפרות סדר. "הקמת האוהלים והשהייה במתחם, בהתחשב במיקומו, הן בבסיסן פעולת מחאה והתרסה המיועדות לגרום למהומות בעלות השלכות לאומיות ובינלאומיות". תשובת המדינה, שהסתמכה על "מודיעין עדכני", הוגשה בעקבות צו זמני שהוציא בג"ץ שמנע את פינוי המקום.

 

לעיון בתשובת המדינה לבג"ץ - לחצו כאן

 

הכוחות שנכנסו למאחז עצרו במהלך הפינוי את מזכ"ל מפלגת היוזמה הלאומית הפלסטינית מוסטפא ברגותי, ולפי הפלסטינים, לפחות עוד אדם אחד. בתגובה לכניסת הכוחות, הציתו יושבי המאחז את אחד האוהלים. הם התלוננו גם שהשוטרים תקפו עיתונאים ערבים ופלסטינים.

 

מצד הפלסטינים לא נרשמה התנגדות אלימה ואיש לא נפגע במהלך הפינוי. הבכיר הפלסטיני ברגותי סיפר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי "מאות שוטרים ישראלים הגיעו מכל עבר, הקיפו את האוהלים ועצרו את יושביהם אחד-אחד". עם זאת, במשטרה הבהירו כי הפעילים הפלסטינים "לוו אל מחוץ לאזור" ולא נעצרו בגין הפרת צו שטח צבאי סגור. 

 

דובר צה"ל הורה לשוטרים למנוע מעיתונאים להיכנס למאחז שבשטח E1, בהתאם להנחיית הדרג המדיני, ועד סיום הפינוי המשיך סגן מפקד מחוז ש"י, תת-ניצב קובי כהן, למנוע מהם גישה. זאת, אף שנציגים של כלי תקשורת ערביים ופלסטיניים הורשו להגיע למאחז עוד בטרם החל הפינוי.

 

סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית "ופא" ציטטה את דובר תנועת פתח, אחמד עסאף, שאמר כי "הריסת המאחז באב א-שמס על ידי הכיבוש אינה סוף המערכה לביסוס הזכות הפלסטינית בכל השטחים הפלסטיניים, כיוון שהעם שלנו ימשיך במאבקו, יהיו הקורבנות אשר יהיו, עד לקבלת החירות והעצמאות". עסאף הוסיף: "אנחנו קוראים תיגר נגד כל פעולות הכיבוש. נבנה את הכפרים לאורך ארצנו ולרוחבה ונחזק את נוכחותנו בתוכה, למרות הדיכוי הפראי מצד הכיבוש והטרור המאורגן של מדינתו. אלה רק מגבירים את הנחישות והדבקות שלנו בזכויותינו הלגיטימיות".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי קייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באב א-שמס בהקמה
צילום: EPA
פצוע פלסטיני שנפגע בפינוי
הפלסטינים דיווחו על 6 פצועים
מאחז חדש
צילום: AFP
הפלסטינים בשטח
צילום: אוהד צויגנברג
הפינוי
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים