מונעים אפגניסטן באפריקה. מלחמת צרפת במאלי
דווקא כשהתכוון לצמצם את מעורבות ארצו באפריקה, הכניס נשיא צרפת צבא לאחד המקומות המסוכנים ביותר ביבשת השחורה. ולא הייתה לו הרבה ברירה - המורדים האיסלאמיסטים במאלי שועטים לעבר דרום המדינה, אחרי שכבר כבשו את צפונה, ומאיימים להפוך אותה למדינה איסלאמיסטית קיצונית
דווקא בשעה שמנהיגיה הגדירו אסטרטגיה חדשה לפיה לא מתערבים בענייני היבשת השחורה, צרפת נכנסה עמוק לתוך קו החזית של אחד המקומות המסוכנים ביותר באפריקה - מדבריות מאלי.
עוד חדשות בעולם :
מורים לחיים: מלמדים בחשאי בזמן שאסד טובח
חדש בארה"ב: מבזק חדשות עם החשבון במסעדה
נשיא צרפת פרנסואה הולנד הכריז בסוף השבוע כי ארצו פותחת במבצע צבאי במאלי כדי לסייע לממשלה המקומית להדוף את התקדמות המורדים האיסלאמים שמזוהים עם אל-קאעידה לדרום המדינה. בשנה החולפת השתלטו מורדים אלה על צפון המדינה האפריקנית והם עושים את דרכם לעבר עיר הבירה במקו.
בעקבות המבצע הצרפתי, שבו משתתפים כוחות גדולים ומטוסי קרב, העלתה צרפת את רמת הכוננות בשטחה ובנציגויותיה במדינות מוסלמיות, שבהן חיים אלפי אזרחים צרפתים.
ההימור של הולנד
במה שיכול להתברר כהחלטה הכי גדולה בקדנציה שלו בתחום מדיניות החוץ, הימר הנשיא הולנד על כך שחוסר המעש הבינלאומי במאלי טומן בחובו סכנה גדולה בדמות הקמת מדינה ג'יהאדיסטית - בדיוק כפי שהייתה אפגניסטן תחת שלטון הטליבאן.
"אנחנו חייבים לעצור את מתקפת המורדים, אחרת כל מאלי תיפול לידיהם - דבר שייצור איום על אפריקה ואפילו על אירופה", אמר שר החוץ של צרפת לורן פביוס במסיבת העיתונאים שבה הצדיק את המעורבות הצבאית של ארצו במאלי.
במשך חודשים רבים עבדו אנשי צבא בפריז על תוכנית סיוע חשאית ומוגבלת למאמץ אפריקני צבאי שתוכנן בשנה הקרובה ונועד להניס את האיסלאמיסטים הקיצונים מהמושבה הצרפתית לשעבר באפריקה. אלא שהתוכניות הצרפתיות השתנו ביום חמישי האחרון, אחרי שהמורדים במאלי כבשו את העיר המרכזית קונה - שער הכניסה לעיר הבירה במקו, שנמצאת דרומית לה במרחק של 600 קילומטרים.
השאלה הגדולה: לאן הולכים מכאן?
בשעה שצבא מאלי חסר אונים מול האיומים של הארגונים האיסלאמיים המזוינים, הורה הולנד על המבצע הצבאי הראשון בקריירה שלו כנשיא צרפת.לעת עתה שיגרה ארצו 55 חיילים, מטוסי תובלה מדגם C-160, מסוקי תקיפה ומטוסי קרב "רפאל". אך השאלה הגדולה היא: לאן הולכים מכאן?
ההתערבות הצבאית במאלי באה כמה שבועות אחרי שפריז לא הצליחה להציל את מנהיג הרפובליקה המרכז אפריקנית, עוד מושבה צרפתית לשעבר, ולא הותירה לנשיאה פרנסואה בוזיזה כל ברירה אלא לקבל את הסכם חלוקת השלטון עם המורדים שמאיימים להשתלט על המדינה עשירת המינרלים.
הכישלון הצרפתי ברפובליקה המרכז אפריקנית היה סימן לכך שממשלתו של הולנד תוקעת מסמר נוסף בארון הקבורה של ה"פרנק-אפריק" (בצרפתית: Francafrique), המדיניות ארוכת השנים לפיה פריז מאמצת לחיקה מנהיגים אפריקנים שמחויבים לטובת האינטרסים הכלכליים של צרפת.
צרפת חוזרת להרגליה הישנים?
במשך שנים סייעה "פרנק-אפריק" להכתיב לחברות צרפתיות את האסטרטגיות שלהן באפריקה במגזרי הכרייה והאנרגיה ביבשת השחורה. עם זאת, בשנה שעברה אמר מנכ"ל ענקית הנפט הצרפתית TOTAL כי הוא מאמין ש"פרנקו-אפריק" מתה.
בממשלתו של הולנד טרחו להדגיש בימים האחרונים כי הכניסה הצבאית למאלי אין משמעותה שצרפת חוזרת להרגליה הישנים. הנוכחות הצרפתית במדינה האפריקנית קיבלה לגיטימציה מהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם שאישרו התערבות זרה במאלי כדי לסייע לכוחות צבאה נגד המורדים. היא גם זכתה לאישור מצד מנהיגים אפריקנים, שבשנת 2011 זעמו על החלטת צרפת ובריטניה שהפעילו בלוב את חיל האוויר שלהן, תחת החסות של ברית נאט"ו, כדי להפיל את משטרו של מועמר קדאפי.
ארצות הברית ובריטניה גם אותתו כי הן תומכות בפעולה הצרפתית במאלי ואפילו רוב השמרנים באופוזיציה בצרפת אמרו שהנשיא הולנד עשה את הדבר הנכון. בכל מקרה, הדיווחים המזעזעים מצפון מאלי על קטיעות אברים בפומבי כחלק מאכיפת חוקי השריעה המוסלמיים, ודאי משכנעים את הציבור הצרפתי שההתערבות הצבאית של ארצם מוצדקת. עם זאת, האירועים בשטח יכולים לשנות במהירות את התמונה.
האספסוף שהשתלט על הנשק שזלג מלוב
אף על פי שכוחות המורדים האיסלאמיסטים במאלי מורכבים מאספסוף, הם הצליחו להשתלט על רוב הנשק שזלג מחוץ ללוב במהלך המהפכה להפלת משטרו של קדאפי. הם גם יכולים להוות איום אמיתי על צבא רגיל והראיה לכך היא הפלת מסוק צרפתי ביום הראשון של ההפגזות האוויריות של צרפת במאלי.
בעצם הסיוע לצבא מאלי, התעלם הולנד מהאיומים שנשלחו לעברו מצד בעלי הברית של המורדים, בהם "אל-קאעידה במגרב", הזרוע של אל-קאעידה בצפון-מערב אפריקה המכונה גם בקיצור AQIM, שפועלת לא רק במאלי אלא גם בפרוזדור המתפרס לאורך רוב צפון הסאהל. AQIM איים להרוג בני ערובה צרפתים שנחטפו באזור הסהרה בשנים האחרונות.
בעקבות כישלון הקומנדו הצרפתי בשבוע שעבר לשחרר מהשבי סוכן חשאי שהוחזק בסומליה מאז 2009, נראה שלנשיא צרפת יהיה קשה לערוב לביטחונם של החטופים הצרפתים האחרים ביבשת אפריקה.
"מעשה פוליטי אמיץ של הולנד"
"בעצם ההתערבות במאלי, הנשיא הצרפתי הוכיח שהוא לא רוצה להיות שבוי בעצמו על ידי האיום להרוג בני ערובה צרפתים שמוחזקים על ידי AQIM. זהו מעשה של אומץ פוליטי", אמר מתיי הפלרה, ראש המרכז למודיעין אסטרטגי ביבשת האפריקנית (CISCA) שמושבו בפריז.
הולנד אמר שהוא האמין שהסוכן החשאי הצרפתי נהרג במהלך הפשיטה הכושלת בסומליה, דבר שבארגון האיסלאמי הקיצוני "א-שבאב" מכחישים.
מכיוון שרבים מהמורדים במאלי חיים עם משפחותיהם, צרפת מסתכנת בפגיעה אפשרית באזרחים חפים מפשע, בהם נשים וילדים. "אם נקפוץ פנימה, אנו עלולים לחזות במראות מחרידים של ילדים ונשים שנהרגים", אמר מקור דיפלומטי צרפתי ערב תחילת מעורבות ארצו במאלי. הוא ציין כי הרג האוכלוסייה האזרחית באפגניסטן בידי כוחות נאט"ו פגע בתמיכה הציבורית במשימה המערבית לסלק מהמדינה את הטליבאן והאיסלאמיסטים הקיצונים.
המורדים מאיימים: "יש השלכות למעורבות הצרפתית"
צרפת גם עלולה למצוא את עצמה קורבן לפעולות תגמול נגד קהילות צרפתיות מעבר לים, בעיקר במדינות מוסלמיות השכנות למאלי, בהן בורקינה פאסו, ניז'ר וסנגל.
"יש השלכות (למעורבות הצרפתית), לא רק עבור בני ערובה צרפתים, אלא גם לאזרחים צרפתים שנמצאים בעולם המוסלמי", הזהיר סנדה אולד בומאנה מהארגון האיסלאמי הקיצוני במאלי "אנסאר דין".
אך מעל הכול, מה שעשוי לשנות לחלוטין את כללי המשחק עבור הולנד ולהרתיע אותו מהעמקת המעורבות הצבאית במאלי זה האיום במתקפה על אדמת צרפת.
הבית של האוכלוסייה המוסלמית הגדולה בעולם
צרפת ידעה בעבר פיגועי טרור לא מעטים. בשנת 1995 נהרגו שמונה בני אדם בגל של פיצוצים במטרו של פריז. מי שלקח אחריות לפיגוע היא "הקבוצה האיסלאמית החמושה" (GIA) מאלג'יריה, תנועת גרילה איסלאמית שממנה שואב ארגון AQIM השראה רבה.
צרפת משמשת בית לאוכלוסייה המוסלמית הגדולה ביותר באירופה, שמונה כחמישה מיליון בני אדם, והיא מודעת לסיכון הגדול שמציב בשטחה האיסלאם הקיצוני. רק בחודש מרס האחרון יצא צעיר צרפתי ממוצא אלג'יראי למסע הרג בטולוז שבו נהרגו שבעה בני אדם: שלושה חיילים וכן ארבעה יהודים בבית הספר "אוצר התורה".
כדי להראות שהוא לוקח ברצינות את האיום של פיגוע טרור בארצו, הורה הולנד על העלאת רמת הכוננות באזורי התחבורה הציבורית המרכזיים בצרפת.
מכינים את הקרקע לכוח האפריקני
צרפת מסרה כי לעת עתה, אין בכוונתה לפתוח במבצע שנועד לכבוש את צפון מאלי מידי המורדים. הולנד הדגיש כי מטרתה העיקרית היא להכין את השטח למבצע צבאי שפריז עצמה לא תוביל אלא גוש מדינות מערב אפריקה (ECOWAS).
שר ההגנה של צרפת ז'אן-איב לה דריאן אמר אתמול שצרפת ממשיכה בתקיפות האוויריות במאלי נגד מעוזי מורדים, ותושבים מקומיים מסרו כי חיל האוויר הצרפתי אף הפציץ במעוז המורדים הצפוני גאו. עם זאת, מארק שרדר, חוקר במכון המחקר האמריקני "סטרטפור", אמר כי הכוחות הצרפתיים יתמקדו קרוב לוודאי באבטחת מרכז מאלי מפני פלישה של מורדים איסלאמיסטים מכיוון צפון – דבר שיימשך כמה שבועות עד שהכוחות האפריקניים יהיו מוכנים לצאת למבצע משלהם לכיבוש הצפון.
החל מהיום צפויים להיכנס למאלי חיילים אפריקנים, חלקם מניז'ר, כדי לבנות כוח צבאי שימנה בסביבות 3,300 חיילים. הכוח האפריקני המתגבש צפוי להפחית את המעורבות הצרפתית במאלי, אך לפי פלרה ממרכז CISCA, הצלחת המבצע לכיבוש צפון מאלי תלויה באמצעים ובכוח האדם שיעמדו לרשות הכוח האפריקני.
ככה משכיחים את הבעיות מבית
מי שדווקא יוצא נחרצות נגד המעורבות הצרפתית במאלי הוא ראש הממשלה לשעבר דומיניק דה וילפן, שהוביל ב-2003 את ההתנגדות העולמית לפלישה האמריקנית לעיראק. דה וילפן הזהיר כי צרפת עלולה להישאב לתוך סכסוך שבו ניצחון צבאי הוא חסר תוכן ללא פתרון פוליטי. "הגיע הזמן לשים סוף לעשור של מלחמות אבודות", אמר ראש ממשלת צרפת לשעבר על המלחמות בעיראק, אפגניסטן ולוב, שלטענתו רק הכינו את הקרקע לסכסוכים עתידיים.עבור הנשיא הולנד, שנמצא בשפל בסקרי דעת הקהל בצרפת בגלל מדיניותו ההססנית וכישלונו לצמצם את האבטלה בארצו, מאלי עשויה להתברר כמבחן פוליטי מכריע עבורו. ואכן, המבצע הצבאי במדינה הצפון אפריקנית הסיח את דעת הקהל בצרפת מהפגנת המחאה ההמונית שנערכה אמש בפריז נגד לגליזציה של נישואים חד-מיניים.
"לא מדובר רק בטבילת אש בשימוש באש", אמר ברונו טרטרה, ראש מכון המחקר הפריזאי "הקרן למחקר אסטרטגי". "זוהי טבילת האש הראשונה של הולנד מתוקף תפקידו כמפקד העליון של הכוחות המזוינים".
לצרפת יש היסטוריה של התערבויות צבאיות באפריקה, שם הייתה מעצמה קולוניאלית במשך עשורים ועדיין מחזיקה כמה בסיסים צבאיים ומאות חיילים ברחבי היבשת, בין היתר בסנגל, חוף השנהב, צ'אד וגאבון.
מאלי
ינואר 2013. הצבא הצרפתי החל במבצע צבאי במאלי בהשתתפות מטוסי קרב ומסוקי תקיפה. מטרת המבצע לסייע לכוחות הממשלה במלחמתם נגד המורדים האיסלאמים המזוהים עם ארגון הטרור אל-קאעידה, שהשתלטו על מרבית צפון המדינה.
ינואר 2011. שני בני ערובה צרפתים נהרגו בגבול ניז'ר-מאלי על ידי שוביהם בעת שכוחות מיוחדים צרפתיים ניסו לחלצם.
סומליה
ינואר 2013. לוחם קומנדו צרפתי נהרג ואחד אחר נעדר במבצע הצלה כושל של קצין מודיעין צרפתי בסומליה שהיה שלוש שנים וחצי בשבי ונרצח על ידי שוביו מהארגון האיסלאמי הקיצוני "א-שבאב".
אפריל 2009. לוחמי קומנדו צרפתיים פשטו על סירה מול חופי סומליה כדי לחלץ בני ערובה מידי פיראטים. חטוף אחד נהרג וארבעה שוחררו במבצע שהיה חלק ממלחמה של האיחוד האירופי נגד הפיראטים הסומלים.
חוף השנהב
אפריל 2011. טנקים ומסוקים של צבא צרפת סייעו לכוחות חוף השנהב להדיח את הנשיא המכהן לורן גבאגבו, שסירב לעזוב את השלטון אחרי שהפסיד בבחירות שנויות במחלוקת ליריבו אלאסן אואטרה.
נובמבר 2004. כוחות צבא צרפתיים השמידו את רוב חיל האוויר של חוף השנהב בתגובה להרג תשעה חיילים צרפתים ואזרח אמריקני בהתקפה אווירית נגד בסיס של המורדים בצפון.
לוב
מרס 2011. צרפת הייתה הכוח המוביל במבצע של ברית נאט"ו נגד כוחותיו של שליט לוב מועמר קדאפי.
מטוסי קרב צרפתיים נטלו חלק במבצע הצבאי אחרי שמוקדם יותר הוטל סגר אווירי על המדינה הצפון אפריקנית.
צ'אד
אפריל 2006. צרפת סיפקה מידע מודיעיני לכוחות הממשלה בראשות אידריס דבי, שעבר בעצמו הכשרה צבאית בצרפת. הסיוע הצרפתי אפשר לדבי להישאר בשלטון על רקע ניסיונות מורדים להפיל אותו מכיסאו.