הפכו את השולחן
מאמנת לאומית שלא עברה הכשרה פורמלית באימון טניס שולחן. סכסוכים בנבחרת. בכיר בהנהלה שמועסק בחברה שמספקת שירותים לאיגוד. משחקי ליגה ללא שופטים. ותקווה אולימפית בת 16 שנשלחה לגמרי לבד לתחרות בהודו. כך מתנהל ענף טניס השולחן בישראל - תמונת מצב עגומה
"בצער רב האיגוד מודיע על הפסקת פעילות". כך, בנימה סופנית למדי, הכריז רן קוניק, היועץ המקצועי באיגוד טניס השולחן, במסיבת עיתונאים ב-8 במאי 2012. באותה הזדמנות הוא גם הודיע שעקב המצב הכספי הקשה, תבוטל יציאת נבחרת הנוער לאליפות אירופה באוסטריה.
חגיגת תקצירים ב-ynet ספורט:
- פצצת אנרגיה צהובה. צפו ב-0:5 הענק של מכבי ת"א / תקצירי ליגת העל
- הצהובים טיילו באשקלון, המשבר בהפועל ת"א נמשך / תקצירי ליגת ווינר
- סיטי טיילה באמירויות, יונייטד גברה על ליברפול / תקצירי הליגה האנגלית
- וגם: כל המשחקים של מכבי ת"א ביורוליג
בדיוק שבועיים לאחר ההכרזה הדרמטית, ראשי האיגוד העניקו גביעים לקבוצות שזכו בתארים. עוד חודש וחצי עבר, ואותה אליפות באוסטריה התקיימה. ומי השתתפו בה כמו גדולים? נכון, החובטים הצעירים של ישראל שנסיעתם, כזכור, בוטלה.
זו לא הייתה הפעם הראשונה שבה ראשי איגוד הטנ"ש העבירו מסר של "תחזיקו אותנו". באוגוסט 2011, אותו קוניק כתב מכתב התפטרות מתפקיד יו"ר האיגוד, שבו טען כי אי אפשר להתנהל בלי תקציב. כעבור שלושה חודשים הוא מונה ליועץ מקצועי, הפעם בשכר.
עוד ב-ynet ספורט:
- גורי הטיל פצצה: "עוזב את מכבי ת"א"
- עד חצי המלכות / אורי קופר על ה-0:5 של הצהובים
- אוקלהומה ובוסטון לוהטות, מיאמי מעדה, כספי בלט
קוניק כבר לא בהנהלה. גם לא שותפו לניהול האיגוד, איציק כהן, שעד יולי האחרון שימש
"אין לי מילים כדי לתאר את המצב בעברית יפה", אומר גנאדי סרף, שחקן עבר מעוטר ומאמן ותיק במועדון טירת כרמל, שלפני כחודשיים נכנס להנהלת האיגוד וכבר הספיק להגיש מכתב התפטרות. סרף גם מגלה: "אני אישית לא נבחרתי בדרך דמוקרטית. אני אחראי למועדון גדול עם הרבה מנדטים, ופשוט לא הייתה להם ברירה. אנשים כמוני, שפועלים לטובת הענף, תקועים לראשי האיגוד כמו עצם בגרון. והבלגן חוגג. משחקים בליגת העל מתנהלים בלי שופטים. מבקשים מאיזה אבא או מאמן שנמצא בסביבה שישפוט. הכל לא תקין מ-א' ועד ת'. נאלצתי לשלם כסף כדי ששחקנית שלנו, נטלי רובמן, 14 פעמים אלופת הארץ, תשתתף באליפות אירופה".
ניגוד העניינים של פולק
11 חברים רשומים בוועד העמותה שמנהלת את האיגוד. באסיפה הכללית, שהודיעה על מינויים, הציג עצמו היו"ר הנבחר משה סמיה כנציג הפועל נתניה. אלא שלהפועל נתניה אין בכלל קבוצה רשומה באיגוד. בכירים בענף טוענים כי חברי ההנהלה מינו למעשה את עצמם בהליך לא תקין. שלושה מהם נבחרו אף שהחזיקו בכרטיסי שחקן, בניגוד לתקנון. שניים מתוך שלושת האחרונים, שהספיקו לשחק בליגה, כבר הספיקו להודיע על התפטרותם.
ומה קורה באליפות אוסטרליה?
מי שעדיין מכהן כחבר הנהלה הוא דרור פולק, כוכב עבר גדול בענף. פולק הוא גם ממקימי עמותת "ידידי טניס השולחן בישראל" ואחד ממורשי החתימה שלה. בנוסף, הוא מועסק כמנהל בחברת "איסתא", שמספקת לאיגוד שירותי טיסות לחו"ל. עמותת הידידים (שגם קוניק נמנה עם מקימיה בעודו יו"ר האיגוד) הוקמה כדי לעזור לשחקנים ללא אמצעים. היא פועלת באופן פרטי ועצמאי. מעיון באתר רשם העמותות, אין לה אישור מינהל תקין זה יותר משנתיים.
פולק משמש כיום כיו"ר הוועדה המקצועית באיגוד וכחבר בוועד העמותה. לדבריו, "איסתא" נתנה לאיגוד הנחות בטיסות. יואל שוהם, ששימש במשך שנים כמנהל נבחרות ישראל וכחבר בהנהלת האיגוד, טוען שהדברים חסרי שחר. "עלותו של סעיף הטיסות בשנת 2011 הגיעה ל-250 אלף שקל", אומר שוהם. "בדו"ח השנתי אין אזכור להנחה כלשהי שניתנה לאיגוד עבור הטיסות".
בינואר 2010 שיגר היועץ המשפטי של האיגוד דאז, עו"ד אהוד אלוני, מכתב ליו"ר האיגוד, ובו חוות דעת משפטית בנוגע לארגון הנסיעות לחו"ל. בין השאר נאמר שם: "נסיעות של משלחות וקבוצות מטעם איגוד הטנ"ש מתבצעות באמצעות חברת 'איסתא'. מר דרור פולק, חבר הוועדה המקצועית של האיגוד, אחראי, בין היתר מתוקף תפקידו זה, לארגון הנסיעות לחו"ל. מר פולק מועסק כעובד מן המניין בחברת 'איסתא'. על פניו, יש בכך טעם לפגם. מבלי להטיל חלילה דופי באיש, יש לכאורה חשש מכביד, בלשון המעטה, לניגוד עניינים ולו גם למראית עין בלבד. ברור כי רצוי להימנע ממצב דברים זה, ויפה שעה אחת קודם. אשר על כן הנני ממליץ להפסיק לאלתר את ההסדר הנ"ל". שנתיים חלפו, ופולק עדיין מחזיק בשני הכובעים.
"בשנה שעברה דרור החליט לשלוח שני ילדים למחנה אימונים בסין", מספר פעיל בכיר בענף. "זה עסק יקר מאוד, למרות שבאיגוד אין כסף. וכל זה מבלי להתייעץ עם המאמן הראשי של הנבחרת, איציק אברמוביץ'. איך ייתכן שפולק, שמועסק כבכיר ב'איסתא', מעורב בהחלטה מי יטוס?"
התעודה המסתורית של קרבצ'נקו
לפי חוק הספורט, אדם לא יוכל לעסוק כמאמן או מדריך בענף ספורט ללא תעודת הסמכה. לגבי מאמנים שהוסמכו בחו"ל, החוק קובע כי שר/ת הספורט ימנה ועדה שתבדוק את התעודות שניתנו בבתי ספר מחוץ לישראל, ושבסמכותה לתת היתר לאותם מאמנים לתקופה מוגבלת בלבד.
מרינה קרבצ'נקו, שהשתתפה באותה מסיבת העיתונאים שבה הכריזו ראשי האיגוד על הפסקת הפעילות, היא שחקנית מחוננת שזכתה ארבע פעמים באליפות אוקראינה, עלתה ארצה, שלטה במשך שנים בענף וייצגה את ישראל בכבוד באולימפיאדת אתונה 2004. כיום קרבצ'נקו מאמנת בפרויקט "טופ טים", מלווה נבחרות לתחרויות בחו"ל ומאמנת את נבחרות הקדטיות והנערות.
לפני חודשים אחדים פנה שוהם לראשי האיגוד וביקש לברר אם קרבצ'נקו מחזיקה בתעודת מאמן. בתגובה, נשלחה אליו תעודת הסמכה שהוצאה בקייב בינואר 2006. עיון זריז במסמך גילה שלא מדובר בתעודת מאמן, אלא הסמכה ב"שיקום גופני". כששוהם הודיע על כך לאיגוד, שלחו אותו למינהל הספורט. שלמה סביה, ראש הוועדה לאישור תעודות שניתנו בחו"ל, השיב לו שקרבצ'נקו קיבלה אישור לאמן טניס שולחן בשנת 1996 על ידי קודמו בתפקיד אורי חרל"פ. על סמך מה? החלטנו לבדוק.
על החיפושים שניהלנו אחר תעודת המאמן של קרבצ'נקו אפשר לכתוב ספר הרפתקאות שישים בצל
בהתחלה טענו במשרד הספורט שהם לא יכולים להציג את התעודה בגלל "צנעת הפרט". כשהתעקשתי שמדובר במאמנת לאומית, הגיע לידיי מסמך משנת 1996 שמזכיר קצת מרשם של קופת חולים. נכתב שם שהוועדה מטעם משרד הספורט מאשרת שלפי התעודות שהציגה קרבצ'נקו, היא מאמנת טניס שולחן. על המסמך חתם רק יו"ר הוועדה, אף על פי שלטענתו היו בה שלושה חברים, שאחד מהם תירגם את התעודה מאוקראינית. זאת כל הבדיקה שנעשתה. פרוטוקול מישיבת הוועדה אין.
בעקבות תלונתו של שוהם, נפתחה בדיקה של מבקר הפנים במשרד הספורט, מרדכי חגי, שביקש מחרל"פ הסבר – על סמך אילו תעודות אישר את הסמכתה של קרבצ'נקו. יו"ר הוועדה השיב שהדבר נעשה על פי תעודה שהציגה ב-2004, כלומר שמונה שנים אחרי ישיבת הוועדה שאישרה אותה!
כשהבענו תמיהה על האבסורד הקלנדרי, חרל"פ הודה שטעה, ומסר שהוועדה אישרה את תעודת המאמנת של קרבצ'נקו על פי שתי תעודות אחרות שהציגה – הסמכה בחינוך גופני, שהוצאה באקדמיה בעיר חרסון באוקראינה בשנת 1993, ותעודת "אמן" שקיבלה כשחקנית טניס שולחן. כיוון שקרבצ'נקו מעולם לא הוסמכה כמאמנת טנ"ש בחו"ל, חזרנו למשרד הספורט וביקשנו לראות את התעודה המקורית שגרמה לוועדה להסמיכה. במשרד הממשלתי סירבו בטענה שמדובר בהפרת "חוק חופש המידע", אך אחרי שהתעקשנו, הציגו לנו צילום באוקראינית של "תעודת מאמן ספורט בכושר גופני". לא בטניס שולחן. במשרד התרבות והספורט, שמטיף כל הזמן לשקיפות, סירבו לתת לנו העתק של הצילום. מעניין למה.
ואם לסכם מה שלמדנו: מאמנת נבחרת הנערות של ישראל מעולם לא עברה הכשרה באימון טניס שולחן, לא בארץ ולא בחו"ל. אז מה כן היה לנו? תעודה בשיקום גופני משנת 2006, תעודה בכושר גופני מ-2004, תעודה בחינוך גופני מ-1993, ואישור של ועדה מטעם משרד הספורט מ-1996 שנראה כמו פתק מרופא. מעניין, לפי אתר איגוד הטנ"ש, קרבצ'נקו עלתה לארץ ב-1997.
אלופת ישראל נגד המאמנת
סיפור התעודה משמעותי על רקע תקריות שהיו לקרבצ'נקו עם שחקניות בנבחרת הנערות, שהגיעו לשיאן באליפות אירופה לנוער, ביוני האחרון באוסטריה.
באחד מימי התחרות, ממש לפני שהחל המשחק, נשמעו מכיוון המחנה הישראלי צעקות. לפי העדויות, שלי גלמן, שחקנית בנבחרת ואחת הכישרונות הגדולים בענף, אמרה: "אני לא סובלת אותה, לא מוכנה שהיא תשב לידי".
אברמוביץ', המאמן הראשי של הנבחרת, נאלץ להתערב וקרבצ'נקו עזבה את האולם. אחד מחברי המשלחת סיפר: "הבנות לא רצו את מרינה לצידן. היו צעקות ואברמוביץ' נזעק לכבות את השריפה. בסוף מאמן הנוער, שמעון רבינוביץ', ישב ליד שלי במקום המאמנת שלה".
נטלי רובמן (21) היא אלופת הארץ בטניס שולחן. "כילדה תמיד הערצתי את מרינה, שהגיעה להישגים גם באולימפיאדה, אבל כשהתחלתי להתאמן אצלה גיליתי דברים לא נעימים", היא מספרת. "באליפות העולם האחרונה בדורטמונד הייתה בנבחרת אווירה ממש לא נעימה. זה היה בדיוק לפני משחק מכריע מול איטליה על העלייה לדרג א'. בארוחת הבוקר במלון התפתח ויכוח בין מרינה לאחת השחקניות, שעלה לטונים גבוהים. מרינה התעצבנה וזה היה ממש לא נעים. כל המשלחות שישבו שם הסתכלו עלינו".
ואיך מרינה כמאמנת?
"היא לא קידמה שום שחקנית. הרבה פעמים באימונים היא קישקשה בטלפון בצד ולא עניין אותה כלום. גם אמרתי לה את זה בפנים".
בת 16 לבד בהודו
ניקול טרוסמן נחשבת להבטחה הגדולה ביותר של ישראל בטניס שולחן, וסומנה כתקווה גדולה לאולימפיאדת ריו 2016. לפני כארבעה חודשים טרוסמן זכתה במדליית ארד בסבב גביע העולם לקדטים בקוריאה, וכיום היא מדורגת בין 50 הטובות בעולם לנוער.
בחודש שעבר, ניקול בת ה-16 נשלחה לאליפות העולם לנוער בעיר הידראבאד בהודו, תחרות שמוזמנים אליה רק חובטים מהצמרת העולמית. טרוסמן שהתה במזרח הרחוק כמה ימים, לבד לחלוטין, ללא מאמן או מלווה, והמצב בהודו רחוק מלהיות בטוח. אביה של ניקול, סרגיי טרוסמן, סירב להתייחס לנושא והפנה אותנו לאיגוד.
"בושה וחרפה שהאיגוד שלח ילדה בת 16 לבד להודו", אמר אתמול מאמן בכיר בענף. "וכל זה בתקופה של הבלגן שם. גם מבחינה מקצועית זאת שערורייה לשלוח לתחרות כל כך חשובה שחקנית בלי מאמן. אבל מעבר לכך, מדובר בחוסר אחריות שגובל בהפקרות".
תגובות
דרור פולק: "אני אמנם עובד בכיר ב'איסתא', אבל את ההחלטות אם לטוס ב'איסתא' קיבלה ההנהלה הקודמת. לא היה לי קשר לתמחור. 'איסתא' תרמה בישיר ובעקיפין הרבה מאוד כסף לאיגוד, אם על ידי מתן אשראי גדול ואם במתן הנחות. באחת מישיבות ההנהלה האחרונות אמרתי שאפשר לעשות מכרז על כל נסיעה. כעמותה אני לא חייב לתת דין וחשבון לציבור. לפני חודשיים תרמתי 6,000 שקל לטובת השתתפות באליפות העולם וקיבלתי קבלה. אינני יודע מה נרשם או לא.
"בלי שום קשר, לאיגוד כרגע אין כסף לפלאפל, אז בטח לא לנסיעות לחו"ל. כל הטענות המופנות כלפי האיגוד היו בקדנציה הקודמת, כשהייתי חבר בוועדה המקצועית וחלק מהזמן יו"ר. כיום אני עדיין לא מוגדר רשמית כיו"ר ועדה מקצועית. אם למישהו יש משהו שילך למשטרה".
לאגודת ידידי הטנ"ש, שאתה מראשיה, אין אישור מינהל תקין.
"זה בטיפול, יהיה לה".
החלטת לשלוח שני נערים לסין אף על פי שלאיגוד אין כסף לפלאפל.
"אז היה כסף. וחלק נכבד שולם על ידי עמותת הידידים".
לא שיתפת בהחלטה את מאמן הנבחרת.
"הייתי חבר בוועדה המקצועית ושיתפתי את המאמן".
מרינה קרבצ'נקו: "יש לי אישור ממינהל הספורט ויש לי תעודה של מאמן מוסמך משנת 1997 שנמצאת באיגוד. לגבי הנבחרת, אלה עניינים מקצועיים ואני לא חושבת שאני צריכה לענות. יש מאמן ראשי. אני לא מתעסקת ברכילויות אלא רק בספורט נטו".
סמיה: "מאמין שבמשלחות אחרות דאגו לצרכיה של טרוסמן"
יו"ר איגוד הטנ"ש, משה סמיה: "מוניתי כנציג מרכז הפועל. נבחרתי בצורה דמוקרטית, ברוב מוחלט, בהצבעה גלויה. אנשים רוצים להפריע ולנגח. אם משהו לא היה חוקי שיפנו לרשם העמותות ולמשטרה. אם אין שופטים במשחקי ליגה זה לא תקין, וצריך לבדוק את העניין.
"ספורטאים השתתפו בתחרויות בחו"ל במימונם ובמימון מוסדות הספורט, עם כל מיני טריקים ותרגילים שלא מקובלים עליי. זה אחד הדברים שגרמו לי להחליט שאני לא במשחק ולהגיש את התפטרותי כבר לפני חודש. אם רוצים לנהל ספורט בצורה אחראית ולהגיע להישגים, אי אפשר להתנהל כמו שכונה, ובשנים האחרונות האיגוד מתנהל כמו בשכונה.
"אני יודע שדרור פולק מועסק ב'איסתא'. דרור תורם כרטיסים בחינם ואני רואה את זה בברכה. לא ראיתי את דו"ח המבקר שאתה מדבר עליו ואינני מכיר את סיפור הנסיעה לסין. לקרבצ'נקו יש תעודה ויש אישור. הייתי פעמיים בווינגייט לאחרונה וראיתי שמכבדים אותה. בעיות יש בין כל בני האדם. לגבי הנסיעה של ניקול טרוסמן להודו, על פניו זה נראה לא תקין, אבל אני מאמין שהוועדה המקצועית יצרה קשר עם מישהו במשלחות אחרות ששמרו איתה על קשר ודאגו לצרכיה".
איציק כהן, מ"מ יו"ר וגזבר האיגוד לשעבר: "את מסיבת העיתונאים כינסנו בגלל צמצום ההקצבה מהטוטו, ובעקבותיה הוזמנו לד"ר אורי שפר ממינהל הספורט, שהבטיח לעזור וביקש שלא נסגור את הענף. אחרי חמש שנים וחצי של מלחמות יהודים החלטתי שמוטב שיבואו אנשים חדשים ועזבתי. למיטב זיכרוני, הנבחרת נסעה לתחרויות בחו"ל מתרומה של איש טוב".
היועץ המשפטי של איגוד הטנ"ש: "ההנהלה נבחרה בהליך חוקי ותקין".
יו"ר האיגוד לשעבר, רן קוניק: "אינני חלק מהענף כבר זמן רב. את תרומתי להבראת
הענף שהגיע טרום תקופתי כיו"ר לפירוק, הכיר מי שהיה צריך להכיר. אני מאחל בריאות והצלחה לאנשי האיגוד הנוכחי ולעיתון 'ידיעות אחרונות'".
תגובת משרד התרבות והספורט: "בעקבות פנייתו של כתב 'ידיעות אחרונות', ערך המשרד בדיקה עם כל הגורמים הרלוונטיים ומצא כי החלטת הוועדה, בבואה לבחון את בקשתה של המאמנת קרבצ'נקו בשנת 1996, להכיר בתעודת ההסמכה שלה, התקבלה בהתאם לכללים ועל פי ההוראות הקבועות בחוק. בהחלטתה, פעלה הוועדה בהתאם לסמכותה על פי חוק הספורט, בכפוף לנהלים דאז ולאחר שהוצגו בפניה התעודות הנדרשות על ידי קרבצ'נקו. במידה שיובא לידיעת משרד הספורט מידע המוכיח את אי זכאותה לתעודה האמורה, הרי שזה ייבדק כנדרש וכנהוג במקרים מסוג זה".