שתף קטע נבחר
 

"האינפלציה נמוכה? הציבור לא הרגיש"

שיעור האינפלציה בסיכום 2012 - רק 1.6%, היה הנמוך בשנים האחרונות, אך לטענת יניב פגוט מקבוצת איילון, "רובו המכריע של הציבור חש כי המדד לא מבטא בצורה טובה את ההתייקרויות במשק". להערכתו, עליות המסים וזחילת מחירי שכר הדירה והחשמל כלפי מעלה - יעוררו את האינפלציה. אמיר כהנוביץ מכלל פיננסים: "הדיור צפוי להמשיך לעלות, אך בקצב מתון"

"שנת 2012 הייתה שנה בה האינפלציה עלתה רק ב-1.6%, אולם רובו המכריע של הציבור חש כי המדד אינו מבטא בצורה טובה את התייקרויות המחירים במשק" – כך אמר הערב (ג') האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, יניב פגוט.

 

 

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה דיווחה אחר הצהריים, כי מדד המחירים לצרכן לחודש דצמבר עלה בשיעור מתון של 0.2%. בעקבות זאת מסתכמת האינפלציה בכל שנת 2012 ב-1.6% - השיעור הנמוך ביותר בשש השנים האחרונות.

 

לדברי פגוט, "אנו מעריכים כי האינפלציה בשנת 2013 תהיה גבוהה יותר מזו שחווה המשק בשנת 2012. הנחת האינפלציה שלנו לשנת 2013 מתבססת על צפי לעלייה במיסים עקיפים על מנת לממן חלק מהגירעון העצום בשנת 2013, המשך זחילת מחירי שכר הדירה כלפי מעלה והתייקרות דו ספרתית במחירי החשמל. אינפלציית החורף צפויה להיוותר נמוכה כחלק מהתנהלות עונתית ואילו מדדי האביב בצווותא עם הממשלה החדשה יביאו עימם חזרה את עליות המחירים במשק".

 

"הקרב לבלימת מחירי הדיור במשק נכשל"

לדברי פגוט, "על פי תחזית של מחלקת המחקר בבנק ישראל רכיב שכר הדירה במדד יוותר קפוא בשנת 2013. בנתונים הקיימים בשוק הדיור, אנו סבורים כי מדובר בהנחה לא שמרנית שעלולה בהסתברות לא מבוטלת להתבדות ולתרום לעליית האינפלציה בשנת 2013 אל מעבר לתחזית האינפלציה של הבנק המרכזי העומדת על 1.8%".

 

פגוט הוסיף באשר להשלכות על מחירי הדיור על החלטות הריבית, ואמר: "קולות הסירנות המצביעים על התחממות מחירים בשוק הדיור המקומי מתגברים מנתון לנתון ומחודש לחודש. הנתונים שסיפקה הלמ"ס עד עתה מלמדים על עלייה מצטברת של 5.7% בחודשים אוקטובר-נובמבר 2012 אל מול התקופה אשתקד.

 

"בנתונים הקיימים ניתן לומר כי נכשל קרב הבלימה של מחיר הדיור במשק. ללא סופר טנקר אמיתי בצד ההיצע של שוק הדיור, הציבור יאבד אמון בכושרה של הממשלה לרסן את מחירי הדיור וילבה את עליות המחירים. במציאות הנוכחית בשוק הדיור מרחב התמרון המוניטרי של בנק ישראל מצומצם. לפיכך, המשך תהליך הפחתת הריבית במשק יתממש רק בתרחיש של נפילת מדרגה נוספת בפעילות במשק".

 

כהנוביץ: בנק ישראל יוכל להמשיך להוריד ריבית

אמיר כהנוביץ, הכלכלן הראשי בכלל פיננסים, התייחס לעליית המדד בדצמבר, ואמר: "מדד חודש דצמבר אומנם חזר מהכפור והפתיע למעלה אך הוא לא משנה את הכיוון הכללי של התקררות מחירים, ובמיוחד לאחר ההחלשות האחרונה של השקל ודשדוש מחירי הסחורות.

 

"הסעיף שמשך את העליות הוא סעיף ההלבשה שהוסיף למדד 2.6% והוא סעיף עונתי שעוד יחזור לרדת ולקחת איתו את העלייה. הדיור שחזר לעלות לאחר שלושה חודשי ירידה צפוי להערכתנו להמשיך לעלות, אך בקצבים מתונים יותר מאלה שראינו בשנתיים האחרונות.

 

לדברי כהנוביץ, "מנגד, סימני ההתאוששות בעולם מתרבים, ועדיין צפוי גל העלאות מיסים על רקע הגרעון המשתולל, והתייקרות במחירי המים, הארנונה והחשמל שיזלגו בהמשך גם לסעיפים אחרים. בשורה התחתונה, המחירים ימשיכו להערכתנו להתייצב סביב מרכז יעד המחירים של בנק ישראל (סביב 2%) ויאפשרו לו להמשיך להוריד את הריבית במהלך 2013, לפחות ברבע אחוז נוסף ל-1.5%".

 

פריימן: בשורה מעודדת להתעוררות קלה בפעילות במשק

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו אמר בתגובה לפרסום מדד המחירים לצרכן: "מדד המחירים לצרכן אינו מביא בשורה חריגה, אולם העליות במחירי ההלבשה (11.3%) הנעלה (8.1%) ירקות מעובדים ומזון, לצד העליה במחירי הדיור (0.4%) ומנגד הירידות במחירי הפירות והירקות הטריים התחבורה והתקשורת, לא היה בהם כדי למתן את העליות".

 

לדברי פריימן, "בעליית המדד יש בשורה מעודדת להתעוררות קלה בפעילות במשק. בנק ישראל אשר רק לאחרונה הפחית את שער הריבית לכדי 1.75%, יידרש לעקוב ולוודא כי האינפלציה אינה מרימה ראש. רמת האינפלציה הנוכחית של ישראלי נמוכה ממדינות המערב: באירופה האינפלציה שוכנת מעל ל-2% (בצרפת 2.7% ובגרמניה 2.1%), דבר המותיר את ישראל בעמדה נוחה וחופש פעולה מוניטרי אל מול מדינות אחרות".

 

כמו כן הדגיש פריימן כי "ציפיות האינפלציה בישראל לשנת 2013 נותרו בקרבת רמת 2.1% רמה הנתונה בתחום יעד האינפלציה של בנק ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שקית קניות שופינג
צילום: Shutterstock
מומלצים