מה הסיכוי להריון מביצית מוקפאת? מדריך למתלבטת
מאות נשים בישראל כבר פנו לתהליך הקפאת ביציות כדי לשמר את פוריותן ולדחות את הבאת הילדים לעולם, כל אחת מסיבותיה. האם יש סיכונים בשאיבה, כמה שנים הן נשמרות בהקפאה - ולמי מתיר החוק בארץ לעשות כך? מומחה עונה
השאיפה להורות ולילדים היא אחת התשוקות הבסיסיות הטבועות בנו כבני אדם. רחל אימנו ביטאה אולי יותר מכל את התסכול הנוראי שבעקרות באומרה "הבה לי בנים ואם אין - מתה אנוכי".
הסיכוי של בני זוג ללא בעיות פוריות להרות באופן טבעי נע סביב 25% בכל חודש. כ-85% מהזוגות יצליחו להרות תוך כשנה, לכן לרוב לא נהוג להתחיל בבירור פוריות קודם לכן.
הקפאת ביציות בישראל - תמונת מצב:
- מהפכת הפריון: מאות נשים בישראל מקפיאות ביציות
עם זאת, אם יש חשד לפגיעה בפוריות (אישה מעל גיל 35, מחזורים לא סדירים, דלקות חוזרות באגן, כאבים עזים בזמן הווסת, הפרעות בהתפתחות המינית, טיפולים כימותרפיים בעבר ועוד), מומלץ לפנות בהקדם לייעוץ אצל מומחה פוריות. המומחה יוכל לבדוק מבעוד מועד אם קיימת בעיה ולתת טיפול מתאים. בכך יימנע בזבוז זמן יקר - אך למה הזמן יקר כל כך?
בניגוד לגברים, שאצלם לגיל יש השפעה קטנה בלבד על הפוריות, אצל האישה מדובר באחד הגורמים המשפיעים ביותר - אם לא החשוב שבהם. בעוד שאצל הגבר נוצרים תאי זרע באשכים לאורך כל חייהם, הרי שאצל האישה מתחיל מרגע לידתה הרס של ביציות בשחלות, ללא כל ייצור מחדש שלהן.
תהליך זה גורם לכך שהחל מגיל 35-30 חלה ירידה הדרגתית בפוריות האישה, המתגברת בצורה משמעותית מעבר לגיל 40.
אורח החיים המודרני מביא כיום יותר נשים לדחות את תכנון המשפחה לאחר ביסוס הקריירה, וכפועל יוצא אנו פוגשים במרפאות הפוריות בנשים שדחו את הניסיון להרות לגיל מבוגר ונתקלות כעת בקשיים. חשוב לזכור, גם טיפולי פוריות מתקדמים המצויים כיום בידנו אינם מהווים פתרון לבעיה, כיוון שסיכויי ההצלחה יורדים משמעותית אצל נשים מעל גיל 40, בשל הירידה באיכות ובכמות הביציות.
אחת הדרכים האפשריות לנסות ולהתגבר על השפעת גיל האישה על הפוריות היא להקפיא חלק מהביציות בגיל צעיר, ולהשתמש בהן מאוחר יותר, כשהאישה תחליט שהיא רוצה להרות.
כמה יעילה הקפאת הביציות?
שנים רבות ניסו מדענים שיטות שונות להקפאת ביציות, ללא הצלחה יתרה. כיוון שהביצית היא תא גדול ובו כמות מים גדולה, בתהליך ההקפאה עלולים להיווצר גבישי קרח קטנים שמקשים מאוד על התהליך.
בשנים האחרונות פותחה שיטה מעבדתית חדשה להקפאת רקמות, שיטת ההקפאה המהירה – זיגוג (ויטריפיקציה). שיטה זו, לשמחתנו, התגלתה כיעילה מאוד בהקפאת ביציות, כך שכיום אנו מסוגלים סוף-סוף להקפיא ביציות ביעילות טובה.
כיצד שואבים ביציות?
כשלב מקדים להקפאה, נדרשת האישה לעבור טיפול הורמונלי שנמשך שבועיים עד ארבעה שבועות, כשבסופו נשאבות הביציות מגופה.
תהליך השאיבה מבוצע לרוב בהרדמה כללית קצרה, וכולל דיקור של השחלות דרך דופן הנרתיק באמצעות מחט עדינה שמחוברת למתמר US. הביציות שנשאבות עוברות הקפאה מהירה במעבדה ונשמרות במצב זה.
האם יש סיכון בתהליך?
תהליך השאיבה בטוח. הסיכונים נדירים מאוד ועלולים להתבטא בדימום בטני או בזיהום.
למחרת השאיבה מומלץ לנוח ולאחר מכן ניתן לחזור לפעילות רגילה.
כמה ביציות שואבים בכל סבב?
מספר הביציות שניתן לשאוב בכל סבב תלוי מאוד בגיל האישה ובמצב השחלות, ולרוב נע בין 25-5 ביציות לשאיבה. המספר יכול להיות קטן יותר - ולעתים גם גדול יותר.
מה עושים כשרוצים הריון?
כשהאישה מעוניינת להרות מופשרות הביציות ומופרות עם זרע בן הזוג. העוברים שמתפתחים מוחדרים לחלל הרחם באמצעות קטטר עדין. פעולה זו אינה כרוכה בכאב ואינה מצריכה הרדמה.
מה הסיכוי להיכנס להריון?
מהניסיון שהצטבר עד כה עולה כי כ-85%-95% מהביציות שמוקפאות אצל נשים צעירות שורדות את תהליך ההפשרה.
בכל טיפול מוחזרים אחד-ארבעה עוברים לרחם, והסיכוי להריון נע סביב 25%-35% לטיפול אחד.
עד כה נולדו בעולם מאות ילדים לאחר הקפאת ביציות, ולא דווח על בעיות בריאותיות חריגות בילדים אלו. בארץ ככל הנראה מדובר על עשרות בודדות.
מה אומר החוק בישראל?
עד לפני כשנתיים, הקפאת ביציות הייתה אפשרית בארץ אך ורק לנשים שעלולות לאבד את פוריותן. נשים שהתגלה בגופן גידול סרטני, למשל, ועמדו בפני טיפולי הקרנות, כימותרפיה או ניתוח, בחרו במקרים רבים להקפיא ביציות עקב חשש לפגיעה בלתי הפיכה בשחלות והרס של הביציות.
גם במקרים שבהם נשים היו בסיכון מוגבר להרס מוקדם של הביציות, למשל בשל מחלות כמו X שביר, אנדומטריוזיס בדרגה חמורה, מחלות גנטיות ואוטואימוניות שונות ועוד, פנו חלקן לתהליך הקפאת ביציות.
לפני כשנתיים אישר משרד הבריאות בארץ תקנות שמאפשרות לכל אישה, נשואה או רווקה בגיל 41-30, להקפיא ביציות לשימוש עתידי. האישה יכולה לעבור עד ארבעה טיפולים ולהקפיא עד 20 ביציות בסך הכל.
הטיפולים מבוצעים ביחידות להפריה חוץ גופית בבתי החולים בארץ וכרוכים בתשלום של כ-15,000 שקלים לטיפול.
כמה שנים אפשר לשמור ביציות קפואות?
מבחינה ביולוגית, כנראה אין הגבלה במספר השנים שניתן לשמור את הביציות בהקפאה, אולם החוק קובע כי לא ניתן לבצע הפשרת ביציות והחזרת עוברים לרחם של אישה מעל גיל 54.
האם ניצחנו את השעון הביולוגי?
אין ספק שמדובר בפריצת דרך ובטכנולוגיה חדשה שמאפשרת לנשים סוף סוף עצמאות ושליטה רבה יותר על חייהן, ויכולת להתגבר על השפעת הגיל על הפוריות. נשים צעירות יכולות כיום לשמור ביציות למועד מאוחר יותר בחייהן ועל ידי כך לעצור, לפחות במידה מסוימת, את השעון הביולוגי.
עם זאת, חשוב לאישה לזכור שהקפאת ביציות היום אינה מבטיחה הריון בעתיד. חשוב גם לזכור שהריון בגיל מאוחר כרוך ביותר סיבוכי הריון (רעלת הריון, סוכרת הריונית וכדומה). כמו כן, הסיכוי שהביציות הביציות המוקפאות יאפשרו הריון עתידי עולה ככל שהאישה צעירה יותר, לכן עדיף להקפיא את הביציות בגיל צעיר.
חלק ניכר מהנשים שפנו למימוש ההקפאה מאז שהוחל החוק בארץ היו רווקות בשנות השלושים המאוחרות לחייהן. במספר מקרים התברר במהלך הטיפול שלאישה יש בעיה בייצור הביציות בשחלות ובעקבות כך הופסק הטיפול והחל בירור מקיף לאישה כדי לברר את סיבת אי ייצור הביציות ולנסות להתאים לה טיפול נכון.
מהניסיון שהצטבר עד כה נראה שקיימת בהחלט התעניינות רבה באפשרות להקפאת ביציות, אם כי בגילים מאוחרים יותר שבהם הטיפול פחות יעיל.
חשוב, אם כן, שהאפשרות החדשה של שימור פוריות לא תשרה אצל נשים תחושה שמדובר במעין תעודת ביטוח ותעודד אותן לדחות את תכנון המשפחה לגיל מאוחר, אלא תהווה נדבך אחד מני רבים בהחלטה כה חשובה ומכרעת בחייהן.
הכותב הוא מנהל יחידת ההפריה החוץ גופית, בי"ח אסותא ת"א