שתף קטע נבחר

 

לפיד: בלי חוק גיוס לכולם לא אכנס לממשלה

מפלגת יש עתיד גיבשה תוכנית חדשה ומקיפה לשוויון בנטל - ובכוונתה להציב אותה על שולחן המשא ומתן כתנאי להצטרפות לקואליציה. עם זאת לא מדובר בתנאי יחיד, ולכן קבלתו לא תוביל אוטומטית לכניסתה לממשלה. הערכה: ש"ס תתקשה לקבל את המתווה

ארבעה ימים לפני הבחירות מציב יאיר לפיד קו אדום לכניסה לקואליציה - מתווה חדש לשוויון בנטל: המסמך כבר גובש, ומיד לאחר הבחירות יונח על שולחן המשא ומתן ויהיה תנאי להצטרפות מפלגת יש עתיד לממשלה. עם זאת, זהו אינו התנאי היחיד, וגם אם הוא יתקבל, אין זאת אומרת שהמפלגה תיכנס בהכרח לקואליציה.

 

  • כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
  • הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

     

    מדובר בטיוטת הצעת חוק שאותה גיבשו משפטנים ואנשי מקצוע ושתוגש למעשה לכנסת החדשה מיד לאחר השבעתה. על פי הצעת החוק של לפיד, כל צעיר וצעירה יתייצבו בגיל 18 בבקו"ם, כולל חרדים וערבים, והצבא הוא שיחליט האם הוא זקוק להם ולאן יש לגייס אותם. אלה שיגויסו לשירות קרבי ישרתו שלוש שנים ויזכו לתגמול הולם שיכלול משכורת בגובה שכר המינימום מהשנה השנייה וכן מלגת לימודים לתואר ראשון לאחר שחרורם. מי שיגויס לתפקידי מנהלה ישרת רק שנתיים ולא יקבל את ההטבות האלה.

     

    אלה שצה"ל יעדיף שלא לגייס יועברו מיד לבקו"ם אזרחי, שינתב אותם לשירות לאומי אזרחי לתקופה של שנתיים. השירות יהיה משמעותי ויאושר על ידי הממשלה, למשל בבתי־חולים, במד"א, במשטרה, בטיפול בקשישים ובהם קשישים ניצולי שואה. לשם כך תוקם רשות לאומית לשירות לאומי שתהיה אחראית לנושא.

     

    המשמעות היא שאם צה"ל יחליט משיקוליו שאין מקום לגיוס המוני של חרדים או של ערבים, הוא יוכל להחליט זאת על דעת עצמו, ולא הפוליטיקאים הם שיחליטו זאת בעבורו. עד שיוקם מערך הבקו"ם האזרחי, תהליך שיימשך חמש שנים, ימשיך הצבא לגייס חרדים למסגרות מתאימות כפי שקיים היום - אך רוב בחורי הישיבות שאינם מתגייסים יזכו לפטור משירות, אך יוכלו להשתלב מיד בשוק העבודה. בכך מבקש לפיד לשחרר את המדינה מנטל העברת הקצבאות אליהם.

     

    יוזמת לפיד למעשה מבטלת באופן מיידי את הסדר "תורתו אומנותו" ההיסטורי. עם זאת, הצעת החוק מבקשת לקבוע כי תיקבע מכסה קבועה של כ־400 בני ישיבות, שיוגדרו עילויים, אשר יזכו לפטור מלא כדי שיוכלו להמשיך ללמוד.

     

    הליכוד יאמץ את היוזמה?

    בליכוד לא דוחים את היוזמה ואמרו כי ראש הממשלה דווקא עשוי לאמץ אותה - בדומה למתווה שגיבש השר משה יעלון לפני כחצי שנה. "נתניהו כבר הודיע כי השוויון בנטל יזכה לפתרון משמעותי", אמר גורם במפלגה. "המתווה של לפיד אינו קיצוני ואינו רחוק מהעמדות שהציגו גם חברים בכירים בקואליציה. ייתכן שהמתווה, בשינויים מסוימים, יהיה מקובל גם על הציבור החרדי".

     

    העמדה העקרונית של ש"ס, כפי שהוצגה במשא ומתן האחרון סביב מתווה יעלון, הייתה הסכמה למצב שבו יגויס כל מי שאינו לומד, אך עם זאת סירבה ש"ס להגביל את מכסת הלומדים. כלומר לשיטתם, כל מי שבאמת מעוניין ללמוד - צריך לאפשר לו זאת. המשמעות היא שמצד אחד ישנו פער גדול בין עמדתם לבין מתווה יש עתיד, הואיל ולפיד מדבר על מכסות. אך מצד אחר, ישנו מרווח תמרון כלשהו בנוגע להגדרת "מי שמעוניין באמת ללמוד", ואולי באמצעותו ניתן יהיה להגיע להסכמה.

     

    "כניסתם של עשרות אלפי צעירים ככוח עזר בתחומים שונים לא רק תשנה את מודל היחסים בין החברה החרדית לכלל החברה הישראלית, אלא גם תשפר באופן דרמטי את תחומי הרווחה, הבריאות והשיטור בישראל", נכתב בהצעת החוק.

     

    ביש עתיד אומרים כי "התנאי לכניסת המפלגה לקואליציה, לפני כל תנאי אחר, יהיה חתימה על המתווה הזה והבטחה ליישום מיידי - ולא להקמת ועדה לבחינת הנושא".
  •  

    Read this article in English

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    יאיר לפיד
    צילום: מוטי קמחי
    מומלצים