לראשונה בישראל: השתלת תאים בקרנית פגועה
בעבר, כדי להחליף קרנית פגועה, היו זקוקים לקרנית חדשה, אח"כ רק לחלק קטן של הקרנית, ובשבוע האחרון, מדווח מוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות", השתילו לראשונה שכבה דקיקה של תאים. הבעיה בשיטה: מיעוט תרומות איברים
בשבוע שעבר נערך לראשונה בארץ ניתוח חדשני להחלפת קרנית פגועה. "הניתוח הזה מסובך יותר לרופאים המנתחים, אבל הוא מהווה ללא ספק פריצת דרך לחולים מבחינת מהירות ההחלמה וסיכויי ההצלחה הגבוהים שלו," אומר פרופ' יצחק אבני, מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי אסף הרופא ומהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל־אביב. בשבוע שעבר ניתח פרופ' אבני שלושה חולים בגישה הניתוחית החדשה.
תורמים איברים - מצילים חיים
- אחרי 26 שנה: ניסים רואה שוב בזכות תרומת קרנית
הקרנית ממוקמת בחלקה הקדמי של העין, ומכסה את הקשתית ואת האישון. הקרנית, בשיתוף העדשה, אחראית לשבירת האור ולמיקוד ומספקת את העוצמה האופטית של העין. הקרנית בנויה מחמש שכבות והיא אינה מכילה כלי דם. הדמעות הן ששומרות על לחותה ומנקות אותה מזיהומים. "בגישה הניתוחית החדשה, במקום להשתיל קרנית שלמה במקום זו שנפגעה, כפי שנהוג לעשות, משתילים רק את תאי האנדותל של הקרנית," מסביר פרופ' אבני.
חותמים עכשיו:
- לחתימה על כרטיס אדי מקוון - לחצו כאן
מהם תאי האנדותל? מדובר ברקמת תאים המרפדת את פני השטח הפנימיים של כלי הדם והלימפה ומגשרת בין תוכן כלי הדם לבין סביבתו החיצונית. תאי האנדותל נמצאים לכל אורכם של כלי הדם, מהלב ועד הנימים. תפקיד נוסף של רקמת האנדותל הוא לשמש מעין שער, ולשלוט על מעבר של חומרים שונים ושל כדוריות דם לבנות אל מחזור הדם וממנו. "באחת משכבות הקרנית ממוקמים תאי האנדותל, והם אחראים בין היתר להוצאה מתמדת של נוזלים ממנה, דבר המונע בצקת," מסביר פרופ' אבני.
"בקרנית בריאה יש כ־2,500 תאים כאלה במילימטר רבוע. עם הגיל או עקב מחלות שונות או ניתוחי ירוד (קטרקט) שנכשלו, חלה ירידה בצפיפותם של התאים. דבר זה עלול לסכן את הקרנית ולגרום לאגירת נוזלים שתביא להתהוות בצקת. הבצקת מעבה ומעכירה את הקרנית וגורמת לירידה בחדות הראייה, עד כדי עיוורון במקרים הקשים יותר."
דחייה של הקרנית השלמה
"בעבר, במקום קרנית חולה, הושתלה קרנית שלמה בריאה מתורם, אך הדבר גרם לא פעם לד־ חיית השתל ולעלייה בצילינדר," מסביר פרופ' אבני.
"במהלך השנים הגישה הניתוחית התעדנה, ובמקומה של הקרנית השלמה הושתל רק החלק הקדמי שלה. ההחלמה אמנם הייתה מהירה יותר וכמעט שלא ניכרו בעיות של דחיית השתל, אבל מאידך איכות הראייה שהושגה לא תמיד השביעה את רצוננו. מה גם שבחלק מהפעמים נדרשנו לבצע ניתוח חוזר."
פרופ' דיוויד רוטמן, רופא עיניים בכיר מאוניברסיטת טורונטו בקנדה, הוא זה שחשב ברא־ שונה להשתיל רק את התאים עם הקרום שעליו הם ממוקמים. "מזה כשנה נחשב ניתוח זה למתקדם מסוגו מבין כל ניתוחי הקרנית ולבעל התוצאות הטובות ביותר," אומר פרופ' אבני.
אין מספיק תרומות קרנית
כיצד מתבצע הניתוח? "בשלב ההכנות מקלף המנתח את הקרום (הממברנה) שעליו ממוקמים תאי האנדותל מהקרנית שנתרמה. בסיום פעולה זו מוכנס החולה לחדר ניתוח, ומורדם בטשטוש או בהרדמה מלאה. המנתח מסיר את שכבת התאים החולה מהקרנית של המטופל ובמקומה מחדיר לעין שכבה של תאים בריאים," מתאר פרופ' אבני.
"פעולה זו נעשית בכמה הזרקות, עד שמוש־ גת פרישה רוחבית מלאה של הקרום נושא התאים הבריאים בעינו של המנותח. הרופא מצמיד את הקרום למקומו ומהדק אותו על ידי הזרקת אוויר בלחץ. החולה נשאר שכוב על גבו כמה שעות נו־ ספות לשם הגברת הלחץ ולהצלחת הניתוח. העין נחבשת לכמה ימים, והחולה משתחרר לביתו מיד אחרי הניתוח או למחרת.
"ניתוח זה," אומר פרופ' אבני, "מתאים למי שעבר פגיעה בקרנית ובאנדותל כתוצאה ממחלות ניווניות, מהזדקנות הקרנית או מפגיעה בה."
לא כולם תומכים בניתוח
אבל יש גם כאלה המסתייגים מהגישה הזו. "הניתוח הזה נחשב, ובצדק, לבשורה הניתוחית בתחום הקרנית," אומר פרופ' חנא גרזוזי, מנהל מחלקת עיניים במרכז הרפואי בני־ציון, "אולם הוא מצריך עקומת לימוד וניסיון גבוהים. בישראל, שבה תחום תרומת האיברים אינו מפותח, אני תוהה על אילו קרניות המנתחים יתנסו וילמדו ומה יקרה אם במהלך הלימוד, או אפילו כבר בשלב ההכנה לניתוח, תיפגע הקרנית שנתרמה. מי מבטיח לי שלרשותי יעמדו אז קרניות נוספות? לצערי, בגלל שבנק האיברים להשתלה מצומצם בישראל, לא כל מה שמתאים לחו"ל, יתאים גם לנו."
הניתוח החדשני מתבצע כיום במרכזים הר־ פואיים בילינסון, אסף הרופא, בני־ציון ונוספים, ומצריך טופס 17 מקופות החולים.