נתניהו והפלונטר: כל האפשרויות לקואליציה
בפני ראש הממשלה המלאכה הקשה רק מתחילה: ממשלת ימין צרה היא האופציה הגרועה ביותר מבחינתו, את "השותפים הטבעיים" החרדים הוא לא ירצה לנטוש. האפשרות האופטימלית - קואליציה רחבה ככל הניתן. מי יישאר בחוץ?
ראש הממשלה בנימין נתניהו יתעורר הבוקר (יום ד') למציאות פוליטית מורכבת ויעמוד בפני משימה קשה: איך להרכיב קואליציה יציבה. העובדה כי הרשימה המשותפת של הליכוד וישראל ביתנו לא הצליחה לספק את הסחורה במספר המנדטים ומפלגות כמו הבית היהודי ובעיקר יש עתיד הצליחו להפתיע - רק תקשה את מלאכת הרכבת הממשלה. מ-9:00 יעביר ynet משדר מיוחד לסיכום ליל הבחירות.
בפני נתניהו עומדות כעת כמה אפשרויות להרכבת קואליציה, כמעט כל אחת מהן בעייתית בפני עצמה. התסריט הראשון והכי גרוע מבחינתו הוא הקמת ממשלת ימין צרה עם השותפים הטבעיים בלבד: הבית היהודי בראשות נפתלי בנט והמפלגות החרדיות ש"ס ויהדות התורה. "עוצמה לישראל", הנחשבת גם בעיניו של נתניהו מפלגת ימין קיצוני, צפויה להישאר בכל תסריט באופוזיציה - גם אם תעבור בסופו של דבר את אחוז החסימה.
היחסים של נתניהו עם הבית היהודי ובעיקר עם בנט ואיילת שקד יושפעו גם ממערכת היחסים העכורה שיש לשניים עם בני הזוג נתניהו. גורמים בליכוד ובמפלגתו של בנט העריכו כי שרה נתניהו תלחץ שלא לשתף את מפלגתו של בנט בקואליציה, אולם ייתכן כי השיקולים הקואליציוניים יהיו חזקים יותר ולבסוף ימצאו את עצמם נתניהו ובנט, שרה נתניהו ואיילת שקד באותה הסירה הפוליטית. כך או כך, בכירים בליכוד טענו כי מפלגת ימין צרה היא סחיטה, קיצונית וחסרת יציבות פוליטית.
תסריט שני הוא הקמת ממשלת ימין-מרכז-שמאל (לפיד, לבני ומופז, אם קדימה תעבור את אחוז החסימה) ובלי החרדים. קואליציה כזו תוכל לקדם עניינים אזרחיים כמו שוויון בנטל וברית הזוגיות ותאפשר ליאיר לפיד, אביגדור ליברמן ובנט לקדם את גיוס בחורי הישיבות לצה"ל. קואליציה בלי החרדים גם תעניש את ש"ס ובעיקר את אריה דרעי, שניהלו קמפיין חריף נגד הליכוד ונתניהו.
יחד עם זאת, מקורביו של נתניהו וגורמים בסביבתו אומרים כי הוא חושש להקים קואליציה בלי החרדים הנחשבים בעיניו, למרות הכול, שותפים טבעיים ובני ברית פוליטיים. לטענתם, נתניהו אינו מעוניין להוביל מהלך כפי שעשה אריאל שרון ב-2003 ולהקים ממשלה בלי החרדים.
התסריט האופטימלי מבחינתו של נתניהו הוא להקים ממשלה רחבה מאוד יחד עם כל השותפים הטבעיים מימין וכן מפלגות המרכז-שמאל. במקרה כזה הגודל הוא גם החיסרון, ונתניהו יצטרך "לשבור את הראש" איך להסכים על קווי יסוד משותפים לכל השותפות בקואליציה.
לבני הודיעה כי תדרוש "מחיר מדיני יקר" תמורת הצטרפותה לקואליציה, ואילו בנט טוען כי משא ומתן עם הפלסטינים על הקמת מדינה פלסטינית "הוא אסון", כלשונו. לבני גם הכריזה כי מדינת ישראל זקוקה לממשלה "בלי בנט".
אפשרות נוספת היא להקים ממשלת ימין-מרכז צרה בלי ש"ס ובלי לבני. בנט ירוויח קואליציה בלי לבני ומשא ומתן מדיני, לפיד ירוויח קואליציה בלי החרדים. יחד עם זאת, עדיין מדובר בקואליציה שברירית יחסית ולא יציבה שהניגודיות של השותפים שבה עלולה לגרום למשברים קואליציוניים בנושאים אחרים. מבחינת נתניהו יש בתסריט הזה גם הימור לא קטן, כי הוא זונח את שותפיו החרדים.
הטלפון של לפיד לא מפסיק לצלצל
ראשי המפלגות החלו כבר הלילה את ההידברות ביניהם. את השיחה הראשונה לאחר פרסום המדגמים בחר נתניהו לקיים עם לפיד. "יש לנו הזדמנות לעשות דברים גדולים מאוד לטובת מדינת ישראל", אמר נתניהו. "מערכת הבחירות מאחורינו, ועכשיו נוכל להתמקד בעשייה למען כלל אזרחי ישראל".
גם מנהיגת העבודה שלי יחימוביץ' ומנהיגת התנועה ציפי לבני התקשרו לברך את לפיד על ההישג של מפלגתו. בנט שוחח אף הוא עם יו"ר יש עתיד ואמר לאחר מכן: "בירכנו אחד את השני. לפיד הוא אדם טוב".
השר אלי ישי מש"ס אמר כי שוחח עם ראש הממשלה ועם יו"ר העבודה וסיפר כי השלושה איחלו הצלחה זה לזה. ישי שלח מסר ליו"ר יש עתיד יאיר לפיד, ואמר כי "אם הוא רוצה ממשלה יציבה, הוא יצטרך להבין שצריך לעבוד ביחד".
Read this article in English