לרגל ט"ו בשבט: כך תזהו פירות יבשים אורגניים
חלק לא קטן מהפירות היבשים שאנו אוכלים בט"ו בשבט מגיע אלינו מעבר לים. למה שלא נתרום למגדלים המקומיים וגם נשמור על בריאותנו? הארגון לחקלאות אורגנית מציג חלק מהמגדלים, מסביר איך לזהות פירות יבשים אורגניים ומפרט על יתרונותיהם
ט"ו בשבט הוא חג לגידולי הקרקע בארץ ישראל. בארצות הגולה נוהגים לחגוג אותו עם פירות מארץ ישראל, ומה אצלנו? תתפלאו, אבל יותר ויותר מעדיפות רשתות השיווק להציף אותנו בפירות מיובאים מטורקיה ואפילו מאסיה.
ט"ו בשבט - כתבות נוספות בנושא:
- ט"ו בשבט בבית: עיצוב בהשראת חג האילנות
- אלמוגים ותותים במדבר: יבולי ט"ו בשבט בערבה
- פירות או לא להיות: המוצרים החדשים לט"ו בשבט
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
החגיגה, כך נראה, הופכת מחג חקלאי-ישראלי לחג של היבואנים. אז רגע לפני שהחג שלנו הולך לאיבוד, נעשה קצת סדר ונמצא פירות אורגניים מקומיים, שיכולים למלא לנו את קערת החג ( + טיפ לקלייה מהירה של פקאנים).
מהם פירות יבשים?
פירות יבשים הינם פירות שעברו תהליך טכנולוגי דו-שלבי, כדי להאריך את חיי המדף שלהם.
בשלב הראשון, כדי לייבש את הפירות, להאריך את חיי המדף שלהם ולשמור מפני קלקול, מייבשים אותם בחום - בתנור או בשמש. תהליך הייבוש גורם להוצאת מים מהפרי ולריכוז החומר היבש בו. שימו לב, בפירות היבשים ה"רגילים", שאינם אורגניים, פעולה זו גורמת גם לריכוז תכולת חומרי ההדברה והכימיקלים הסינתטיים שבהם ריססו את העץ במהלך הגידול.
בשלב השני, מוסיפים חומרי שימור סינתטיים לאחר תהליך הייבוש. חומרי השימור שמוסיפים לפירות ה"רגילים" נקראים "סולפיטים", ומטרתם לשמור על צבע הפרי. ישנם יצרנים של פירות יבשים "קונבנציונליים" שמוסיפים גם צבע מאכל לאותה מטרה.
הסולפיט, שהינו חומר אלרגני, שומר על הפרי מפני קלקול מיקרובילי לאורך זמן. חלק מהאוכלוסייה רגישה לאלרגן זה המוביל לעתים לתגובות של קוצר נשימה ותגובות אלרגניות נוספות. שימו לב, פירות יבשים אורגניים אינם מכילים כל חומר שימור וכן אינם מכילים צבעי מאכל סינתטיים.
ועכשיו, כשאתם יודעים מהם היתרונות של פירות יבשים אורגניים על פני פירות יבשים "רגילים", תוכלו גם לפנות ישירות למגדלים המקומיים וכך לסייע לתעשייה כחול-לבן. את דרכי יצירת הקשר עמם תוכלו למצוא באתר האינטרנט של הארגון לחקלאות אורגנית, וחלק מהם תמצאו להלן.
שקדים אורגנים מהעמק
מטע השקדים האורגני של קיבוץ עין חרוד מאוחד הממוקם לרגלי הגלבוע, חוגג בט"ו בשבט השנה יומולדת ארבע. הבעיה הקשה של גידול השקד האורגני עמם מתמודדים בקיבוץ, היא מזיקים, כמו למשל "צרעת השקד". בעוד שבגידול שאינו אורגני יש אמצעים כימיים להתמודדות, באורגני כמעט ואין מה לעשות, והדבר מוביל ליבול קטן יותר במטע.
את השקדים האורגניים הנהדרים האלו ניתן למצוא בחנויות אורגניות, אך ניתן גם מומלץ לקנות ישירות מהמגדלים בחנות בקיבוץ.
אגוזי מקדמיה אורגניים בשרון
הם נראים כמו גולות קטנות ונחשבים לבעלי ערך תזונתי גבוה ביותר. אגוז המקדמיה האורגניים במושב שדה ורבורג שבשרון (ראו תמונה מימין). מגיעים לבשלות בחודשי החורף. אחרי שנופלים מהעץ אל האדמה הם נאספים תוך יומיים-שלושה. לאחר מכן מקלפים מהם את הקליפה הירוקה (השומר), כדי שלא יחדור עובש אל תוך האגוז ויעפש אותו.
את האגוזים הלחים מכניסים לשקי רשת ופורשים אותם על הרצפה לייבוש במשך כמה שבועות. במשך תקופת היבוש, האגוז (הגרעין) מאבד מהלחות שלו, מתקשה וניתק מהקליפה הפנימית (שגם אותה ניתן לאכול לאחר שיובשה). את אגוזי המקדמיה האורגניים ניתן לקנות ישירות במשק קנמוני בשדה ורבורג, או להזמין בטלפון למשלוח בדואר. לפרטים נוספים: www.nut.co.il.
שיזפים, תמרים ועוד
שיזף סיני אורגני מיובש, פרי טעים ומיוחד מגדלים במשק קרן, במושב צור משה. מלבדם, יש לנו בישראל גם תמרים אורגניים בשפע, ופירות נוספים כגון ענבים, שזיפים ומשמשים, המגיעים מקיבוץ נאות סמדר וניתנים לרכישה ברשתות השיווק.
איך נזהה פרי יבש אורגני?
סימן ההיכר לפרי מיובש אורגני הוא לרוב צבעו החום. את השמירה מפני עובשים עושה תהליך הייבוש. שימו לב, פרי אורגני חייב להיות מסומל בסמלי הפיקוח: סמל משרד החקלאות וסמל חברת הפיקוח. בנוסף, ישנו גם סמל "טוב השדה" המעיד כי המגדל מלוּוה על-ידי מדריך אורגני מוסמך וחבר בארגון לחקלאות אורגנית.
ולסיום, טיפ קטן לבעלי עצי הפקאן: אל תתעצלו לאסוף את הפקאנים שנפלו לאדמה. שטפו אותם, שברו אותם קלות, שימו אותם בקערה מתאימה עם קצת מים ומלח, הכניסו למיקרוגל כשהקערה מכוסה למשך 12 דקות. מעדן. בדוק. חג שמח
בהכנת הכתבה סייעו ד"ר רועי בורוכוב וטלי ברנר מהצוות המקצועי של הארגון לחקלאות אורגנית
אורנית רז היא מנכ"ל הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת מביה"ס למנהל עסקים MIT