שתף קטע נבחר

אירופה אישרה: חיסון חדש נגד החיידק האלים

לפני חודש נפטר רז בן שמעון בן ה-9 חודשים בשל החיידק האלים הזה - וכעת אישר האיגוד האירופי לחיסונים את שיווקו של חיסון חדש נגד זן B של מנינגוקוק, הנפוץ בישראל. החיסון צפוי להיות מאושר גם על ידי משרד הבריאות ולהיכנס לשגרת החיסונים

חיסון חדש עשוי למנוע עשרות מקרי תחלואה קשה בחיידק האלים: האיגוד האירופי לחיסונים אישר השבוע את שיווקו של חיסון חדש נגד מנינגוקוק, אותו חיידק שגרם לפני כחודש למותו של רז בן-שמעון בן ה-9 חודשים. במשרד הבריאות בישראל ממתינים להגעת החיסון לארץ, אז הוא צפוי להיות מאושר גם כאן.

  

החיידק האלים מנינגוקוק אחראי למותם של עשרות אנשים בישראל בשנים האחרונות, רובם ילדים ובני נוער. לפני כחמש שנים דווח ב-ynet לראשונה על הצלחה חסרת תקדים בחיסון חדש שפיתחו נגד זן B של החיידק, הגורם לכחצי מיליון מקרי מוות ברחבי העולם מדי שנה.

 

עוד על החיידק האלים:

 

תוצאות המחקרים הקליניים בחיסון הראו כי שיעור יצירת הנוגדנים בגופם של פעוטות נגד החיידק האלים הגיע עד 96%, פירוש הדבר שיכולתה של מערכת החיסון לחסל את החיידק גבוהה ביותר. תופעות הלוואי שנרשמו היו קלות וכללו חום בינוני ואודם באזור ההזרקה, סממנים שחלפו בתוך כיממה.

  

חיידק המנינגוקוק מצוי בלוע של ילדים בריאים, וכ-20% מהם נושאים אותו מבלי לחלות.

 

עם זאת, לעתים הוא עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות עיקריות: מנינגוקוקסמיה - התפשטות החיידק לדם ומשם לאיברים השונים, או מנינגיטיס - דלקת קרום המוח.

  

מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם במבוגרים.

 

תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעתים כתמי פריחה אדומה-כחלחלה על פני העור. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לטשטוש הכרה ופרכוסים.

  

כאמור, המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח העלולה להמית 5%-15% מהנדבקים. גם אלה שמחלימים מפגיעת החיידק סובלים לעתים מנזק מוחי ועצבי.

 

במקרי מנינגוקוקסמיה שבהם חדר החיידק לדם עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ועד מוות בתוך שעות.

  

חמישה זנים עיקריים מוכרים בעולם לחיידק המנינגוקוק: A, C, W, Y שנגדם קיים חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ואוכלוסיות בסיכון, אולם נגד זן B - הזן השכיח בישראל והגורם למרבית מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא היה קיים חיסון עד כה.

 

הקושי העיקרי ביצירת החיסון נגד זן B הוא בכך שבמעטפת החיידק מצויים רכיבים המצויים באופן טבעי בגוף האדם.כך, מתקשה מערכת החיסון של האדם לזהות את החיידק כגורם זר ולפעול כנגדו. מסיבה זו עלו בתוהו כל הניסיונות בשנים האחרונות לייצר חיסון יעיל.

  

במשרד הבריאות טרם הוגשה בקשה לרישום החיסון, אולם גורם בכיר במשרד אמר ל-ynet כי ככל הנראה הוא יאושר גם כאן, בהנחה שיעמוד בכל הקריטריונים הנדרשים.

 

"ההצלחה בניסויים הקליניים של החיסון החדש והאישור שניתן על ידי הרשויות האירופיות לשימוש בחיסון בתינוקות מגיל חודשיים הם בשורות טובות", אומר ל-ynet פרופ' אלי סומך, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים ומומחה למחלות זיהומיות בילדים.

 

"סוף סוף קיימת אפשרות למנוע את הזיהום הפולשני הזה בתינוקות, ובפרט באוכלוסיות עם סיכון גבוה ללקות במחלה כמו ילדים עם פגיעות במערכת החיסון. אנו מקווים כי נוכל לראות כבר בקרוב את החיסון הזה גם בישראל".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מעל 50% מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים