2 הרוגים מגז בבתי הזיקוק: "איפה היו המסכות?"
חמישה ילדים קטנים של שני עובדי בתי הזיקוק מאשדוד נותרו יתומים בעקבות תאונת עבודה. מיכאל בליאכוב בן 35 ומשה טל בן 38 מתו משאיפת מימן גופריתי כשתיקנו תקלה. הם לא סגרו שסתום ולא חבשו מסכות מגן. אחת המשפחות מאשימה את המפעל ברשלנות: "חברים לעבודה אמרו שבדרך כלל הם לא לובשים את הציוד המתאים כשהם עושים עבודה שכזו"
תאונת עבודה קשה בבתי הזיקוק באשדוד: מיכאל בליאכוב, בן 35, ומשה טל, בן 38, הם שני עובדי בתי הזיקוק באשדוד שמתו הבוקר (שבת) משאיפת גז רעיל. הם לא חבשו מסכת מגן כאשר תיקנו תקלה בצינור שמוביל חומרים מסוכנים. מבדיקה ראשונית עולה שנוסף לכך, שכחו לסגור שסתום בצינור המוביל למקום התקלה, וכאשר תיקנו את הצינור - דלף גז מימן גופריתי שגרם למותם המיידי. בליאכוב וטל הם תושבי אשדוד. בליאכוב הותיר אחריו אישה ושני ילדים - בן שלוש ובן תשע. למשה טל שלושה ילדים - בני שנה וחצי, שמונה ועשר.
בליאכוב עבד במקום קרוב לחצי שנה ועדיין פעל תחת חניכה. אחרי מותו נותרו לא מעט שאלות באשר ליישום הוראות הבטיחות במקום. "איך לא לומדים לקחים? איך בטיחות היא לא מעל הכול?", תהה יורי בנין, אביה של אולגה, אשתו של בליאכוב. "הבנתי שהם הלכו לבדוק מכל עם נוזלים אך בגלל שלא סגרו איזשהו ברז, ברגע שהם פתחו את ברז המכל יצא ממנו גז רעיל והרג אותם. אנחנו בשוק מהמקרה, הנכד שלי לא מפסיק לבכות והבת שלי עוד לא מצליחה להבין מה נפל עליה ומה יהיה עכשיו".
עוד בערוץ החדשות של ynet:
בגלל השריפה: אלון במקום אורן בהרי ירושלים
המשקפיים של קלינטון מדאיגים את ארה"ב
בליאכוב וטל מתו לפנות בוקר לאחר ששאפו גז מסוכן במהלך עבודתם. השניים יצאו לעבודתם, ולאחר זמן מה, משהבחינו עמיתיהם שהם לא יוצרים קשר, הוחלט לחפש אחריהם. הם נמצאו שרועים על הקרקע. פרמדיקים של מד"א הוזעקו למקום וניסו להחיותם במשך 35 דקות. לבסוף נאלצו לקבוע את מותם.
מבדיקה ראשונית עלה כי הקורבנות נחשפו לגז מסוג מימן גופריתי. בנוסף, נראה כי טעות אנוש של השניים - אי סגירת שסתום של אחד הצינורות לפני פתיחת שסתום אחר שחשף אותם לגז - הביאה למותם. משה טל היה חונכו של מיכאל בליאכוב בעת העבודה, מתוקף תפקידו כאחראי משמרת. טל, שעובד במפעל מאז סיים את לימודי הנדסת הכימיה לפני כ-14 שנה, מתואר על ידי חבריו לעבודה כעובד מצטיין, מסודר, אך מעל הכול - קפדן. "קשה להאמין שלו יקרה דבר כזה", אמרו.
זוהר דביר, אביה של אלמנתו של משה טל, אמר כי "הוא היה אדם נפלא והכי קפדן שהכרתי, אני כל הזמן שמעתי על כמה הוא מקצועי וכמה הוא מוערך. הוא קודם במהירות. אנחנו כרגע עוד לא יודעים מה בדיוק קרה שם. אנחנו כואבים עליו, משה היה אדם נהדר, אבא מעולה ובעל מצוין". אנשי הסיוע והרווחה בעיריית אשדוד סייעו מאז המקרה למשפחות ההרוגים.
בתי הזיקוק: אין צורך במסכות להליך הזה
הסיבות לטעות האנוש שהובילה לחשיפת השניים לחומר המסוכן עדיין נבדקות. על פי בתי הזיקוק, הפעולה שאותה נשלחו השניים לבצע - תיקון והוספת קיטור למכל שמניע את החומרים המסוכנים בתוך הצינורות - לא דרשה חבישת ציוד מגן מיוחד.
במקביל, שוחחו בני משפחתו של בליאכוב עם מנהל המפעל כדי לנסות להבין מה עלה בגורלו. "הבנתי שהם לא היו עם מסיכות. בשביל
להיחשף לגז כזה צריך מסכות יותר ממוגנות ממסיכות אב"כ רגילות", אמרה אלינה בנין, אחותה של אולגה, שהאשימה את ראשי המפעל ברשלנות. "חברים לעבודה אמרו לי שבדרך כלל כשעושים עבודה כזאת הם לא לובשים את הציוד המתאים. איך במקום כזה בטיחות היא לא בראש העניין?"
לטענת צוותי כיבוי האש שהגיעו למקום, האירוע הקשה לווה בכשל נוסף - השארתם מחוץ לשער המפעל במשך דקות ארוכות מבלי שניתן להם אישור להיכנס. לדבריהם, רק התערבותו של מפקד משטרת אשדוד, סגן-ניצב נועם שקל, אפשרה להם כניסה למקום.
ראשי המפעל עצמם טענו כי מדובר בנוהל קבוע במקרים חריגים מעין זה, שמונע חשיפה של אנשים נוספים לחומרים רעילים.
ממפעל בית הזיקוק באשדוד נמסר בתגובה כי "במסגרת תיקון תקלה באחד המתקנים אירעה תאונת עבודה טרגית. הטיפול באירוע בוצע על פי נוהלי החירום. התאונה נחקרת על ידי המשטרה ומשרד התמ"ת תוך שיתוף פעולה מלא מהמפעל. אנו משתתפים בצערן של המשפחות".
ממשרד התמ"ת נמסר בתגובה כי "המידע הראשוני הגיע למנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד. הנושא מצוי בבדיקה".
Read this article in English