שתף קטע נבחר

 

"הפיצוץ באתר הגרעין": חומר נפץ במנורות התקרה

פרטים חדשים שפרסם האתר WND הצביעו על מהנדסים וקציני צבא בכירים מצפון קוריאה שנלכדו אף הם בהריסות בפורדו שבאיראן: "מצלמות האבטחה הראו סדרת פיצוצים, קירות פנימיים קרסו, האזור נסגר כליל". אימות לפיצוץ עדיין אין

16 צפון קוריאנים, בהם 14 מהנדסים ושני קצינים בכירים, לכודים בהריסות המתקן הגרעיני התת-קרקעי פורדו שבאיראן, כך דיווח היום (ג') אתר WND. אימות לפיצוץ עדיין אין.

 

על פי האתר, שהסתמך על אותו מקור שדיווח לראשונה על הפיצוץ, מצלמות במעגל סגור שהותקנו על ידי המשטר האיראני כדי לפקח על הפעילות במתחם סיפקו פרטים נוספים על לוח הזמנים ביום הפיצוץ, 21 בינואר.

 

9:15, שעון איראן: הצוות הקוריאני, בשיתוף מדענים איראנים, החל להזרים אורניום למערכת הקירור החדשה במתחם.

 

10:43: נפילת מתח הובילה לתקלה במערכת הבקרה, אך כעבור שתי דקות הכול חזר לשגרה.

 

11:36: חמישה פיצוצים מתרחשים במקביל באולם הצנטריפוגות, שני פיצוצים במתחם הסגור של עתודות האורניום ופיצוץ משנה שמרעיד את המסדרון המרכזי, סמוך ליציאה.

 

מפת המתקנים הגרעיניים באיראן ()
מפת המתקנים הגרעיניים באיראן
 

בזמן הפיצוצים, שמקורם ככל הנראה מהתקרה, אור בהיר מאוד, בצבעי אדום וסגול, עיוות את התמונה שנשקפת

מבעד למצלמות האבטחה. רעש קיצוני נשמע ולפני שהמצלמות הפסיקו לפעול, קירות פנימיים קרסו במתחם שבו ממוקמות הצנטריפוגות. התמונות האחרונות הראו שמונה עובדים בחליפות הגנה מנסים נואשות לאטום את אחד החדרים.

 

על פי הדיווח, כל המצלמות  במפלס התחתון (כ-90 מטר מתחת להר) ובקומה שמעליו (כ-75 מטר עומק) הפסיקו לפעול. רק שתי מצלמות המשיכו לתעד את האירועים, אך אלו מוקמו במפלס גבוה יותר, שבו פועלים צוותי הביטחון במקום.

 

עובדי האבטחה הודיעו מיד לממונים עליהם והונחו להישאר במקום ולהימנע מקשר כלשהו עם הסביבה עד הגעת כוחות המודיעין האיראניים לאזור. 21 עובדים התאספו בחדר ישיבות וחיכו להוראות.

 

הדרכים שמובילות למתקן נחסמו במהירות. כשעתיים לאחר הפיצוצים, הגיעו לפורדו אנשי המודיעין והחלו לחקור את הנוכחים ולבחון את סרטי האבטחה. החקירה הראשונית הצביעה, לטענתם, על חומרי נפץ שמוקמו מבעוד מועד על מנורות התקרה. הם נשלטו על ידי מנגנון שהופעל באמצעות זרם החשמל במקום.

 

ללא פעולת חילוץ

אתר החדשות שמזוהה עם הימין האמריקני דיווח בסוף השבוע כי הפיצוץ שאירע בעומקו של מתקן הגרעין ליד העיר קום הרס את רובו של המתקן ולכד במעבה האדמה כ-240 אנשי צוות. האתר טען כי הדיווח נשען על קצין מודיעין לשעבר במשטר האיראני.

 

הדיווח צוטט בכלי תקשורת מערביים, אולם לא אומת על ידי גורם מוסמך. הבית הלבן הצהיר כי הוא אינו מוצא אותו אמין, אך "הטיימס" הלונדוני ציטט גורמי מודיעין מישראל שאמרו שבמתקן אכן אירע פיצוץ. "אנו עדיין בשלבים ראשונים של ניסיון להבין מה אירע", אמר גורם ישראלי, והוסיף כי הוא אינו יודע אם הפיצוץ נגרם "מחבלה או מתאונה".

 

מאז יום שני, לא תועדו בשטח המתקן פעולות כלשהן שמטרתן סיוע או חילוץ הלכודים. על פי האתר האמריקני, שלטונות איראן חוששים כי מאמץ מעין זה עלול להוביל לדליפה או לפיצוצים נוספים - ולסכן את חיי מאות אלפי התושבים שמתגוררים בסמוך למתקן.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים