שתף קטע נבחר
 

מלחמה בגזענות - הכדור במגרש שלכם

קשה להאשים את הנהלת בית"ר בכך שהיא אינה מבצעת עבודה שהחברה הישראלית כולה מתחמקת ממנה. ישראל הרימה ידיים במאבק בקיצונים ומשלמת מחיר כבד

בסוף השבוע האחרון נפל דבר בכדורגל הישראלי, כאשר הבעלים של בית"ר ירושלים, ארקדי גאידמק, הודיע על צירוף שני שחקנים מוסלמים צ'צ'נים לקבוצה. זו הייתה החלטה אמיצה, שבבסיסה הצהרה שמדובר בקבוצה נורמלית, שלא נכנעת לקבוצות קיצוניות ומעוניינת להיפטר מהתדמית הגזענית שנוצרה לה. 

 

אך הנה כמה ימים לאחר מכן, נדמה שכל האומץ הזה נעלם, עם ההחלטה בבית"ר לבקש מבית הדין של ההתאחדות שמשחק הבית שלה מול מכבי אום אל-פחם ייערך ללא קהל. במקום לחנך את האוהדים הסוררים, להביע אמירה ברורה נגד הגזענות או לפעול על מנת לאתר את הפורעים ולמצות עמם את הדין, העדיפה ההנהלה להרים ידיים, לחמוק מאחריות ולנהוג בפסיביות. לבסוף חזרה בה ההנהלה מבקשתה ובית הדין החליט שהמשחק יתקיים עם קהל. אבל המסר שהעבירה הנהלת בית"ר, המלמד על אוזלת יד אל מול התופעה, נקלט היטב.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

חרדים, הפסקנו להיות הפראיירים שלכם / יזהר אופלטקה

גולדה ניצחה גם בבחירות 2013 / יחיעם ויץ

 

הגישה הסלחנית לגזענות מעבירה מסר שלילי  (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
הגישה הסלחנית לגזענות מעבירה מסר שלילי (צילום: חיים צח)

 

לקבוצה הירושלמית היו מספיק הזדמנויות לפעול כדי לחנך את אוהדיה או לטפל בזרוע נטויה באלה הדורשים טיפול. לומר שזאת אחריותה של החברה הישראלית כולה לטפל בגזענות זאת אמירה שהיא נכונה כמובן, אך יש בה סלחנות מסוימת כלפי הפורעים והימנעות מאמירה ברורה או הפגנת פעולה חדה נגדם. הגישה הסלחנית המתייחסת לפורעים כאל קומץ בלבד פשטה את הרגל. זאת בדיוק הגישה שמרחיקה קהלים גדלים והולכים מהיציעים. למרות העלייה העקבית בגודל האוכלוסייה, איננו רואים את הציבור נוהר אל המגרשים. בכדורגל דבקה תדמית אלימה ומתלהמת ולאירועים כמו זה בטדי בשבת יש חלק גדול בכך.

  

יגידו שהכדורגל הוא מראה של החברה ושהוא בסך הכול משקף את הדעות הגזעניות שכבר טבועות בה. יש צדק מסוים בטענה זו, אך גם סכנה שהגזענות הבוטה של מגרשי הכדורגל מעניקה לגיטימציה לגזענות הסמויה בחברה הישראלית. חיסול או צמצום הגזענות "המותרת" בכדורגל תביא בהכרח גם להצרת תחום הגזענות בחברה הישראלית כולה.

 

נראה שהכדורגל משמש מעין שסתום עבור היצרים הגזעניים בחברה, המאפשר להוציאם החוצה מבלי להסתכן בהוקעה חברתית. הרי במגרש הכדורגל "מותר לנו". באירופה כבר הבינו שגישה זו מסוכנת ונלחמים בה בכל הכוח. הלגיטימציה הזאת, המספקת מקום שבו ניתן להתנהג בגזענות, מרחיבה את גבולות הגזענות בחברה הישראלית.  

 

לתמוך באוהדים המתונים

החלטת בין הדין לקיים משחק עם קהל מנעה פגיעה באנשי אום אל-פחם, שהרוויחו בזיעה את ההעפלה לשלב הנוכחי בגביע ורוצים ליהנות מחוויה של ליגת העל בטדי. ההחלטה של בית הדין להימנע מעונש גם עושה חסד עם רוב אוהדיה של בית"ר ירושלים, שבירכו על הבאת השחקנים המוסלמים ופעלו להשתיק את האוהדים הגזענים. אלה רוצים לראות את קבוצתם נוהגת בנורמליות וללא פחד. 

 

במסגרת תוכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים" של "הקרן החדשה לישראל", פועלת תוכנית המשקיפים, העוקבים מהיציעים אחר התנהגות האוהדים. בשבת האחרונה תועדו רוב אוהדי בית"ר מגיבים בבוז לאוהדים הגזענים ומנסים להשתיקם. ניתן לראות בבירור ירידה בכמות האירועים השליליים מצד אוהדי בית"ר ירושלים בתקופה האחרונה. יש לתגמל ולתמרץ שיפור התנהגות זה ולא להחזיר את המצב לאחור.  

 

בשעה קשה זו, שניתן להגדירה אפילו כהיסטורית לבית"ר ולכדורגל הישראלי, יש לתמוך בהנהלת בית"ר ירושלים ובאוהדים המתונים ולהעניק את הגב הציבורי הדרוש להילחם בקיצונים. מלאכה זו אינה קלה. הרבה יותר פשוט להרים ידיים ולוותר על המאבק בקיצונים. מבט על מה שקרה לחברה הישראלית בשני העשורים האחרונים מבהיר כי על פחד ואי-עשייה משלמים מחיר כבד.  

 

קשה להאשים את הנהלת בית"ר בכך שהיא אינה מבצעת עבודה שהחברה הישראלית כולה מתחמקת ממנה. האשמה על תופעות אלה רובצת על החברה כולה, שמסכימה בקריצה עם אירועים גזעניים כמו אלה שנראו בשבת, מגנה בחצי פה, ואחרי סבב הכותרות עוברת הלאה בלי לטפל בתופעה. הרי זה נותן לגיטימציה לגזענות המושרשת והממסדית. בלעדיה נצטרך להתמודד באמת עם אפליית המיעוטים בחברה ולדבר באופן גלוי על יחסי יהודים וערבים בישראל.

  

הכותב הוא כדורגלן לשעבר בבני סכנין ופעיל בפרויקט "עיר ללא אלימות" במגזר הערבי

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הקרן החדשה לישראל
מחיר הפחד. עבאס סואן
צילום: באדיבות הקרן החדשה לישראל
מומלצים