אופטימיות בתור לחלוקה: "הגיע זמן ערכות המגן"
תחושות מעורבות ליוו את תושבי הצפון מאז הדיווחים על תקיפה ישראלית בגבול סוריה-לבנון. "אצלנו הכול מוכן, אנחנו ערוכים לזה שנים", אמרה תושבת קריית שמונה
תורים מועטים בתחנות החלוקה של ערכות המגן, ובעיקר שגרה, כך קיבלו אמש (יום ד') תושבי הצפון את הדיווחים הרבים בכלי התקשורת בעולם על תקיפה ישראלית בסוריה. רעש המטוסים בשמיים נמשך אתמול באופן כמעט רצוף מאז שעות הצהריים וחלק מהאזרחים נזכרו במתיחות שאפיינה בעבר את באזור, אך רובם הביעו אופטימיות זהירה. "אנחנו ערוכים לזה שנים, אף פעם לא נטשנו את הדבר הזה, אצלנו הכול מוכן", אמרה אחת מתושבי קריית שמונה.
עם ערב, נראה היה שהחיים בקריית שמונה מתנהלים פחות או יותר כסדרם. "המתיחות בגבול מחזירה אותנו לימים של פעם, אבל אנחנו מקווים שלא יקרה כלום", אמרה ל-ynet מיכל בן-מרגי, תושבת העיר. "בינתיים אנחנו לא מרגישים שום שינוי ומקווים שזה יישאר ככה. אנשים מדברים על זה בעבודה ובבית, יש שאמרו שהם ייערכו ללכת מכאן, נערכים לכל מה שיהיה".
סוכנות הידיעות הלבנונית דיווחה כי שלשום בשעה 16:30 חדרו ארבעה מטוסי קרב ישראליים למרחב האווירי של לבנון, טסו מעל אזורים שונים, ועזבו את שטח לבנון ב-21:05. בנוסף, דיווחה "רויטרס" כי מטוסי חיל האוויר ביצעו ביום רביעי בבוקר בשעה 7:55 גיחה שלישית לתחום לבנון - פעילות מוגברת באופן יחסי, כהגדרתה. בצה"ל סירבו להתייחס לדיווחים.
מאוחר יותר הודתה סוריה כי צה"ל תקף יעד בתחומה והכחישה שמדובר במשלוח של טילי SA-17, כפי שמסרו גורמים ביטחוניים לסוכנות AP. בהודעה רשמית שפרסם הצבא הסורי בטלוויזיה הממלכתית נאמר כי "מטוסים ישראליים תקפו בשעות הבוקר המוקדמות מרכז מחקר צבאי במחוז דמשק". לפי סוכנות הידיעות הרשמית, התקיפה בוצעה באזור ג'מראיה שצפונית-מערבית לדמשק, וגרמה נזק גדול: מבנים נהרסו, בהם מרכז פיתוח של מכונות וכן חניון מכוניות. שניים מהעובדים באותו אתר נהרגו וחמישה נוספים נפצעו.
מאות בני אדם הגיעו במהלך היום לתחנה לחלוקת ערכות מגן בכרמיאל, אף שמרביתם קיבלו את הודעת הזימון כבר לפני זמן רב. "הגלויה יושבת באוטו כבר כמה חודשים, אבל היום החלטתי שזהו זה. אנחנו יודעים מה קורה סביבנו והגיע הזמן לקחת את הערכות", סיפרה מירי אמסלם, תושבת העיר שהגיעה עם בתה. גם איתי אייל מהיישוב גילון לקח ערכה עבור בתו התינוקת, והדגיש כי הוא בסך הכול נוקט משנה ביטחון.
בעלי העסקים בקניון הסמוך סיפרו כי למרות התנועה סביב התחנה, שיא הצפיפות היה דווקא עם פתיחתה, לפני כשנה. "עכשיו זה בגלים, היום יש קצת יותר, אבל לא ממש צפוף", אמרה אחת מבעלי החנויות.
קטרינה גורין מכרמיאל, שהגיעה לאסוף ערכה לבתה, הודתה כי "זה משהו שישב לנו בתוכניות כבר כמה חודשים, אבל עכשיו, עם כל מה שקורה בלבנון ובסוריה, הגיע הזמן לטפל בזה כמו שצריך". רוח הדברים אפיינה גם את הגעתו של אבי חמו, תושב קריית ים, שאמר כי "ברור שאנחנו פה דווקא היום בגלל מה שקורה. אני הבן אדם הכי אופטימי בעולם, אבל הכוננות עולה, העסק מתחמם, והפעם אני לוקח את זה ממש ברצינות".
הדיווחים על התקיפה לא העלו ולא הורידו דבר מבחינת הכוננות ביישובי הצפון. "לא קיבלנו שום הנחיות בינתיים", אמר נסים מלכה, ראש עיריית קריית שמונה. גם מועצת מטולה הפיצה הודעה לתושבים לפיה "אין שינוי במצב הכוננות". ביישובי קו הגבול ברמת הגולן, באצבע הגליל ובגליל המערבי לא דווח על היערכות מיוחדת ולא נפתחו מקלטים. ביישובים ציינו כי הצבא לא עדכן אותם על אירועים חריגים כלשהם.