סוריה: ישראל תקפה "מרכז מחקר" ליד דמשק
"מטוסי קרב ישראליים חדרו למרחב האווירי לפנות בוקר והפציצו מתקן שאחראי על חיזוק ההגנה העצמית", הודיע הצבא, שמסר כי שני עובדים נהרגו וחמישה נפצעו. הוא הכחיש שהותקפה שיירת טילי SA-17. דיווחים לא מאומתים: באתר הזה פותח נשק כימי
סוריה מודה לראשונה כי צה"ל תקף יעד בתחומה - ומכחישה שהיעד היה משלוח של טילי SA-17 כפי שמסרו גורמים ביטחוניים לסוכנות AP. בהודעה רשמית שפרסם אמש (יום ד') הצבא הסורי בטלוויזיה הממלכתית נאמר כי "מטוסים ישראליים תקפו אתמול בשעות הבוקר המוקדמות מרכז מחקר צבאי במחוז דמשק". לפי סוכנות הידיעות הרשמית, התקיפה בוצעה באזור ג'מראיה שצפונית-מערבית לדמשק, וגרמה נזק גדול: מבנים נהרסו, כולל מרכז פיתוח של מכונות וכן חניון מכוניות. שניים מהעובדים באותו אתר נהרגו וחמישה נוספים נפצעו. אזור ג'מראיה כולל מתקני צבא רבים וכולל גם מתקן לייצור ולאחסנה של נשק כימי. בלילה דיווח אתר חדשות סורי המזוהה עם המשטר כי "התקיפה של ישראל בשטחה של סוריה לא תחלוף כהרף עין".
תושבים ומומחים: במתקן הסורי ייצרו נשק כימי
"מטוסי קרב ישראליים חדרו למרחב האווירי שלנו אתמול לפנות בוקר והפציצו את אחד ממרכזי המחקר האחראים על חיזוק ההגנה העצמית וההתנגדות שנמצא בג'מראיה שבפאתי דמשק", מסר הרמטכ"ל הסורי. המתקן שהותקף, לפי הודעתו, מרוחק כחמישה קילומטרים מאחד מארמונות הנשיאות של בשאר אסד. בהודעה הרשמית נמסר עוד כי "ארגוני טרור" כבר ניסו וכשלו פעמים אחדות להיכנס ולכבוש את האתר המדובר. במקום שוכנים מתקני אימונים שבהם תרגלו אנשי חיזבאללה הפעלת מערכות נשק רוסי חדיש שסוריה קיבלה והתכוונה להעביר להם.
צפו במפה אינטראקטיבית של אזור "התקיפה הישראלית":
לפי הרמטכ"ל הסורי, מטוסי הקרב הישראליים חצו את הגבול מעל הר החרמון בגובה נמוך כדי לחמוק מהמכ"מים, ופנו לכיוון ג'מראיה שבפרברי דמשק. "כעת ברור שישראל היא זו שמניעה, זו שמפיקה תועלת וזו שלעתים מוציאה לפועל את פעולות הטרור שפוגעות בסוריה ובעמה הדוגל בהתנגדות", הוא הצהיר, ורמז בכך כי ישראל היא שמסיתה את המורדים נגד משטר אסד.
"ישראל תקפה בסוריה" - הדיווחים ב-ynet:
גורמים רשמיים ל-AP: הותקף משלוח טילי SA-17
דני יתום: "אם תקפנו, סימן שנֶחְצָה קו אדום"
גורם לבנוני: המטרה אינה שיירת נשק
"ישראל תקפה שיירת נשק בשטח סוריה"
הוא הדגיש עוד כי התקיפה הבוטה הזאת מתווספת ל"היסטוריה הארוכה של תוקפנות והנפשעות של הכיבוש הישראלי נגד הערבים והמוסלמים". אתר חדשות לבנוני ציטט גורם יודע דבר בדמשק שטען כי התקיפה התבצעה בשעה 01:30 בלילה שבין שלישי לרביעי באמצעות טילים שנורו ממטוסי קרב. לדברי הגורם, "המרכז מתמחה בפיתוח נשק כימי ובמחקר הקשור לנושא הזה". הוא הוסיף כי ארבעה מאבטחים נהרגו בתקיפה.
הגורם ציין כי בעקבות זאת נשמע פיצוץ גדול ו"אש שכמותה לא נראה" מאז פרץ המשבר בסוריה. לדבריו, הד הפיצוץ נשמע עד עיר הבירה. תושבים באזור דמשק דיווחו קודם לכן לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי הותקף מתקן צבאי ששימש לפיתוח כלי נשק לא קונבנציונליים במקום שקרוב מאוד לג'מראיה. התושבים ציינו כי המתקן נפגע משישה טילים סמוך לשעה 23:30 (שעון מקומי).
אתר החדשות הסורי "שאם ברס", המזוהה עם משטר בשאר אסד, ציטט הלילה גורמים במדינה שטענו כי "התקיפה של ישראל בשטחה של סוריה לא תחלוף כהרף עין". הגורמים, שהוגדרו לפי הדיווח כמהימנים, העריכו בשיחה עם אתר החדשות הלבנוני "אל-עהד", המזוהה עם המשטר הסורי, כי "חל מפנה מסוכן במשבר הסורי שמכניס את ישראל ישירות לאותו משבר". עם זאת, לדיווח אין אישור ממקור אחר ונדיר שבכלי התקשורת בעולם מצטטים את האתר הלבנוני.
אתמול בלילה, זמן קצר לאחר שאירעה התקיפה לכאורה, פרסמו המורדים סרטון שמתעד לטענתם פיצוצים במרכז המחקר שהותקף, אולם לא ניתן לאמת את מקורו. בהמשך היום, לאחר פרסום ההודעה הסורית הרשמית, טענו כמה ממפקדי המורדים כי המשטר שיקר והם היו אלו שתקפו את מתקן המחקר באמצעות מרגמות.
מרכז המחקר הצבאי ליד דמשק מוכר זה עשרות שנים לקהיליית המודיעין בישראל כמכון המרכזי לפיתוח נשק כימי בסוריה. חלק מפעילותו מתבצעת תחת מעטה אזרחי. לדברי יפתח שפיר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי וראש פרויקט המאזן הצבאי במזרח התיכון, "זהו גוף ממשלתי חשאי, שכפוף ישירות לאסד, ומרכז את יתר גופי המחקר הצבאיים במדינה תחתיו. ניתן להשוותו, בהקבלה לישראל, לאגף לפיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון".
פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, הזכיר כי לאחר תקיפת הכור הגרעיני ליד דיר א-זור הכחישו תחילה הסורים שמשהו הותקף. אחר כך טענו שזה היה יעד במדבר, ולאחר מכן טענו שהיה זה מתקן אזרחי. גרסה מאוחרת יותר דיברה על בסיס טילים. עד היום לא אישרו כי המתקן היה כור גרעיני, ולכן יש להתייחס בזהירות להודעה הסורית.
דיווחים מוקדמים: הותקפה שיירת SA-17
מוקדם יותר טענו מספר גורמי ביטחון רשמיים במזרח התיכון ובארה"ב, כי ישראל תקפה שיירת משאיות בתוך שטח סוריה, סמוך לגבול בין סוריה ללבנון. כך דיווחה סוכנות AP בביירות. לפי מספר דיווחים זרים, ככל הנראה מדובר במשלוח נשק לחיזבאללה, הכולל טילי נ"מ מדגם SA-17 מתוצרת רוסיה, שעשוי היה לשנות את "כללי המשחק" במאזן האסטרטגי מול חיזבאללה. לדברי אותם מקורות, ישראל נערכה בימים האחרונים לתקיפת משלוח הנשק מסוריה ללבנון.
גורם ביטחון בכיר לשעבר בלבנון אמר במקביל בראיון ל"וושינגטון פוסט" כי בתקיפה היה מעורב כלי טיס בלתי מאויש של חיל האוויר הישראלי, שירה טיל שפגע במשאית באזור הגבול בין לבנון לסוריה. לדבריו, הפעולה נעשתה בצד הסורי של הגבול, ואיש לא נפגע בה. לפי העיתון, מדובר בגורם שמקורב להנהגה הביטחונית בלבנון, והפרטים על התקיפה נמסרו לו מגורם רם דרג.
גורמים לבנוניים התייחסו גם הם לדיווחים והבהירו, מצדם, כי לא בוצעה כל תקיפה בשטח לבנון. עד ראייה מהעיירה משתא חמוד הממוקמת בגבול שבין סוריה ללבנון אמר לאתר החדשות הלבנוני "לובנאן אלאן" כי אף מטוס לא חג באזור ולא אירע בו שום פיצוץ.
גורם בכיר בכוחות הביטחון הלבנוניים אמר לסוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" שאין בידיהם שום מידע על כך שכוחות ישראליים תקפו יעד בגבול בין סוריה ללבנון במהלך ליל אמש. הוא סיפר כי "יש בידינו מידע על כך שכוח ישראלי התקדם לאחר חצות וחדר את רצועת הגבול בדרום לבנון למספר דקות". גורמים בצבא לבנון אמרו כי "כוחותינו הפרוסים בגבול לא הבחינו בשום פעולה ישראלית בלילה".
Read this article in English