שתף קטע נבחר

 

הרשלנות הורגת. ברזיל שוב נכנעה ל"יהיה בסדר"

שמים פס על חוקי בנייה, מתעלמים מתקנות בטיחות ולא לומדים מלקחי עבר. בעשור האחרון נהנתה ברזיל משגשוג כלכלי מרשים והפכה למעצמה עולה. אולם, השריפה הקטלנית במועדון לילה הראתה שארוכה דרכה למועדון המדינות המפותחות. תמונת מצב עגומה ממדינה אבלה - שנה לפני אירוח גביע העולם לכדורגל

לנו היה את אסון המכביה ואסון ורסאי , אבל מתברר שבנייה רשלנית שגובה חיי אדם איננה מנת חלקה של ישראל בלבד: שריפת הענק בתחילת השבוע שבה נספו 231 בני אדם מדאיגה את הברזילאים מכך שהתרבות של פיקוח אקראי ואי לקיחת אחריות על מחדלים תעמוד בדרכה של המדינה להגשים את שאיפותיה הגדולות.

  

בילוי קטלני - כתבות אחרונות:

ברזיל: אחד מבעלי המועדון שנשרף ניסה להתאבד

ניצולים בברזיל: האש התפשטה, לא יכלו לעזור לנו

 

ברזיל, המדינה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית, זכתה בעשור האחרון לשבחים על ידי כלכלנים ומשקיעים על השגשוג הכלכלי הגדול שהפך אותה לאחד השווקים העולים הכי מבטיחים בעולם. הבטחה זו העלתה את מעמדה של ברזיל בסחר הגלובלי ובדיפלומטיה ואף סייע לה לזכות באירוח טורניר גביע העולם לכדורגל ב-2014 והמשחקים האולימפיים ב-2016 - אירועי ספורט גדולים בקנה מידה עולמי שבהם יש חשיבות רבה במיוחד לביטחון ולסדר.

  

יותר מ-200 הרוגים בשריפה במועדון    (צילום: רויטרס)

יותר מ-200 הרוגים בשריפה במועדון    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נשיאת ברזיל דילמה רוסף הזילה דמעות בתחילת השבוע בחדר המתים המאולתר שבו נאספו גופות הנספים בשריפה שאירעה במועדון הלילה "קיס" בדרום המדינה. מאז בחירתה בשנה שעברה פועלת רוסף לקידום ארצה ולהכנסתה למועדון העולמי של המדינות המפותחות. "למדינה שלנו יש היום לא רק הכרה בינלאומית", היא אמרה בנאום בשנה שעברה, "אלא גם את הביטחון של הערכה עצמית גוברת שאנחנו הברזילאים יכולים להפוך את המדינה למדינה מפותחת".

 

ערים כאוטיות, כבישים מתפוררים

אך עבור רבים שחיים את המציאות היומיומית בברזיל של ערים כאוטיות, כבישים מתפוררים ואזרחים פורעי חוק, התבגרותה של המדינה נראית כמו דבר חמקמק.

  

מדינה מסוכנת:

קניבליזם: רצחו נשים והכינו מהן אמפנדס

רצח את חברתו, ביתר את הגופה וצילם

חתן רצח את הכלה והשושבין - והתאבד

רצח את הוריו בגלל בובת גומי

"מנחה בטלוויזיה הזמין רצח עבור הרייטינג"

 

בשעה שהברזילאים מעכלים את פרטי האסון המחריד במועדון הלילה, שבו היו רק יציאת חירום אחת זמינה והפרה חמורה של תקנות בטיחות, האצבע המאשימה כבר מופנית לעבר המחוקקים, הרגולטורים, ובכלל התרבות ארוכת השנים של אי ציות לחוק - בין שבתחום הבנייה ובין שבתחום הנסיעה בכבישים.

 

"סיבת המוות לא הייתה שום דבר מורכב", אמר מואסיר דוארטה, מומחה לאסונות וניהול בשעת חירום מהאוניברסיטה הפדרלית של ריו דה ז'ניירו. "היו אלמנטים פשוטים - פגמים מנהלתיים, פגמים ברגולציה, פגמים בפיקוח ופגמים בתכנון. כל אלה הובילו לטרגדיה". ברזילאים רבים מסכימים עם כל מילה שאמר דוארטה.

  

סובלנות לאי עמידה בכללים. פנים מועדון הלילה שנשרף "קיס" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סובלנות לאי עמידה בכללים. פנים מועדון הלילה שנשרף "קיס"(צילום: EPA)

 

"הסובלנות לאי עמידה בכללים קיימת כאן", אמרה פלרביה רודריגש, עורכת דין בת 34 מעיר הבירה ברזיליה. "הטרגדיה הזאת הייתה יכולה להימנע אם רק היו דואגים יותר (לכללים)".

  

עלייה בבנייה ובשיעור ההרוגים בתאונות

למרות השריפה במועדון הלילה, ברזיל איננה המדינה היחידה שבה אירעו תאונות קטלניות.

לפני עשור נהרגו מאה בני אדם במועדון לילה אמריקני ושנה לאחר מכן נהרגו 194 בני אדם במועדון בארגנטינה.

 

המוות ההמוני ביום ראשון, שבו רוב ההרוגים היו סטודנטים, מתווסף לסטטיסטיקה העגומה שמציירת את ברזיל כמדינה מסוכנת במיוחד, אפילו בהשוואה לרבות משכנותיה באמריקה הלטינית.

  

במהלך העשור האחרון של צמיחה כלכלית, שהוביל לעלייה חדה בבנייה, איגודי עובדים וארגוני זכויות אדם מתחו ביקורת חריפה על הממשלה וחברות בנייה על העלייה במקרי המוות והתאונות באתרי בנייה שלא זכו לפיקוח מסודר. כמעט ארבעים אלף בני אדם מתו בברזיל באתרי בנייה ב-2011, כך על פי נתוני הממשלה המקומית. ב-2009 עמד מניין ההרוגים על 35 אלף.


כמעט 40 אלף בני אדם מתו בברזיל באתרי בנייה ב-2011 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כמעט 40 אלף בני אדם מתו בברזיל באתרי בנייה ב-2011(צילום: EPA)

 

אי אפשר כמובן לשכוח גם את שיעור תאונות הדרכים הקטלניות במדינה הצפופה עם הכבישים הרעועים. ברזיל רשמה 18 תאונות דרכים בממוצע למאה אלף איש בשנה, בהשוואה לעשר תאונות דרכים במדינות עם הכנסה גדולה. כך על פי הבנק האינטר-אמריקני לפיתוח. שיעור התאונות במדינות השכנות ארגנטינה, קולומביה וצ'ילה עומד בממוצע על 13 בלבד.

  

תושבים בסאו פאולו: "חיים בחוסר ביטחון"

אך הדבר המטריד אולי יותר מכל דבר אחר הוא שיעור מקרי הרצח הגבוה בברזיל. על פי נתוני האו"ם, בשנת 2009 נרשמו בברזיל 21.7 מקרי רצח בממוצע למאה אלף איש.

אף על פי שמדובר בנתון שהוא נמוך ביחס למדינות דרום אמריקניות אחרות, שיעור מקרי הרצח בברזיל גבוה פי שניים מרוסיה (11.2) וגבוה גם מהודו (3.4) או סין (1.0), שתי כלכלות שגם נמצאות בעלייה מתמדת בדומה לברזיל.

  

בעקבות גל אלימות גדול שפקד את סאו פאולו, תוצאה של מלחמה בין כנופיות לבין המשטרה בעיר הגדולה ביותר בברזיל, 91 אחוזים מתושבי העיר שהשתתפו בסקר מקומי אמרו כי הם חיים בחוסר ביטחון.

 

מה שמחמיר את המצב עוד יותר הוא העובדה שמקרי רצח, כמו פשעים רבים אחרים במדינה שבה מערכת המשפט פועלת באיטיות, בדרך כלל לא נסגרים במציאת הפושעים והרשעתם.


תיקים רבים לא מסתיימים במציאת הפושעים והרשעתם. הלוויית אחד מנספי השריפה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תיקים רבים לא מסתיימים במציאת הפושעים והרשעתם. הלוויית אחד מנספי השריפה(צילום: רויטרס)

 

אכיפת החוקים לא עומדת בקצב של הצמיחה הכלכלית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אכיפת החוקים לא עומדת בקצב של הצמיחה הכלכלית(צילום: רויטרס)

 

בשנת 2012 חיבר התובע הפדרלי של ברזיל דו"ח שבו הוא ערך השוואה בין מספר מקרי הרצח שפוענחו במדינה לבין אלה שבמדינות מפותחות. והתוצאות? בעוד בברזיל רק שמונה אחוזים מתיקי הרצח נפתרו, בארה"ב עומד השיעור על 65 אחוזים, בבריטניה על תשעים אחוזים ובצרפת על שמונים אחוזים. נתונים אלה מעידים על מדינה שבה מתחמקים מאחריות, גם כאשר מדובר במקרי רצח.

  

"רוצחים מצליחים לברוח"

"יש במדינה תרבות כוללת של פטור מעונש", אמר ז'וליו סזאר וויישלפיז, סוציולוג שייצר את "מפת האלימות" - סיכום שנתי של מספר מקרי הרצח בברזיל. "המשמעות היא שרוצחים מצליחים לברוח, שכבישים לא מתוקנים ושהחוקים והאכיפה לא עומדים בקצב של הצמיחה הכלכלית".

  

בעקבות השריפה הקטלנית בעיר סנטה מריה, שבה התקשורת המקומית והעולמית לדון במצב בברזיל. "בסאו פאולו, לעירייה חסרים משאבים כדי לפקח על אירועים מרכזיים", הייתה השבוע כותרת העיתון "פוליה דה סאו פאולו", שציטט מתוך מחקר שנערך על ידי המדינה עצמה. מנגד, הממשלה פרסמה הודעה לתקשורת לפיה כוחות הביטחון המקומיים עוברים אימונים והכשרות בפעולות חילוץ והצלה.

 

מזכ"ל התאחדות הכדורגל העולמית (פיפ"א), ז'רום ואלק, ביקר ביום שני האחרון בברזיליה וניסה להפיג את החששות לפיהן הטרגדיה במועדון הלילה בברזיל יכולה לקרות באצטדיוני הכדורגל שיארחו את המונדיאל, שגם ככה ספגו באחרונה ביקורת בגלל אי עמידה בזמנים וסבלו מחוסר בתקציב.


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

טורניר גביע העולם ה-2014 יהיה בטוח? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טורניר גביע העולם ה-2014 יהיה בטוח?(צילום: רויטרס)

הברזילאים כבר חוו התמוטטות של יציע אוהדים (צילום: AP) (צילום: AP)
הברזילאים כבר חוו התמוטטות של יציע אוהדים(צילום: AP)

"לשריפה אין כל קשר לכדורגל". הקמיע של המונדיאל הקרוב בברזיל (צילום: AP) (צילום: AP)
"לשריפה אין כל קשר לכדורגל". הקמיע של המונדיאל הקרוב בברזיל(צילום: AP)

 

"לשריפה אין כל קשר לכדורגל, אין לה כל קשר לאצטדיונים", אמר מזכ"ל פיפ"א לכתבים. הוא הוסיף כי תקנות הבטיחות הנהוגות בדרך כלל בטורנירי גביע העולם יבטיחו "שאנחנו יכולים לרוקן את האצטדיונים תוך פחות מכמה דקות".

  

בנייה זולה במקומות שמועדים לסכנה

הברזילאים באמת מקווים שכך יהיה. רבים מהם עוד זוכרים את התמוטטות יציע האוהדים באצטדיון הכדורגל בעיר סלבדור ב-2007, שנגרמה לאחר שהאוהדים קפצו במקומותיהם. באירוע נהרגו שבעה בני אדם ועשרות נפצעו. ואם בזה לא די, רק בשנה שעברה נהרגו חמישה בני אדם בקריסה של שלושה בניינים רבי קומות במרכז ריו דה ז'ניירו - העיר הפופולרית ביותר לתיירים.

  

רק באחרונה כתב מהנדס אזרחי מכתב לעיתון הברזילאי "או גלובו" ובו הזהיר כי הגשמים שיורדים במהלך עונת הגשמים המתמשכת עלולים לגרום להצפות ולמפולות בוץ בהרים הסמוכים ולאסון דומה לזה שבו נהרגו ב-2011 יותר מ-900 בני אדם. אף על פי שהממשלות האזוריות והממשלה הפדרלית השקיעו בטכנולוגיה שתתריע את התושבים מגשמים כבדים, המהנדס האזרחי הזהיר כי רק מעט נעשה כדי למנוע בנייה זולה בהרים תלולים שמועדים לסכנה.

  

"אין שום דבר טבעי באסונות האלה", כתב המהנדס אלברטו סוואו. "המדינה לא יכולה לסבול עוד את הסלחנות ואוזלת היד של הרשויות". ברזילאים רבים מטילים ספק בכך שהאסון בסנטה מריה יוביל את הנשיאה רוסף ומנהיגים אחרים במדינה לדחוף לאכיפה מוגברת של תקנות בטיחות.


האזרחים דורשים שינוי חברתי דרך הקלפיות והרשתות החברתיות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האזרחים דורשים שינוי חברתי דרך הקלפיות והרשתות החברתיות(צילום: רויטרס)

 

עם זאת, בהשוואה לעידן הדיקטטורה הצבאית ששלטה במדינה והייתה אדישה לדעת הקהל, ברזיל היא כיום אחת הדמוקרטיות ה"בוגרות" ביותר באמריקה הלטינית. השגשוג הכלכלי בעשור האחרון הוביל להתרחבות היסטורית של מעמד הביניים ואִפשר לברזילאים להתמקד פחות בבעיות בסיסיות כמו רעב או אבטלה ויותר בסוגיות של ממשל טוב יותר. הם דורשים מהמנהיגים שלהם שינוי בקלפיות ודרך הרשתות החברתיות כמו טוויטר, שבה משתמשים בברזיל יותר מבכל מדינה אחרת למעט ארצות הברית.

 

הפעם זה יהיה שונה?  

"דילמה, אף פעם אל תתני לדבר כזה לקרות שוב! אנו זקוקים לפוליטיקאים טובים יותר, חוקים טובים יותר, מדינה בטוחה", כתב ביום חמישי האחרון בפייסבוק המשתמש ז'או אוליביירה. האם הנשיאה הברזילאית באמת יכולה לשנות את המצב?

  

דילמה רוסף, בת לאריסטוקרט בולגרי שנמלט מהדיכוי הפוליטי באירופה, הייתה לוחמת גרילה שנאבקה בשנות השבעים של המאה הקודמת למען ממשלה ייצוגית יותר ושוויון חברתי גדול יותר. עוזריה מספרים כי היא נגעלת ממוסדות ציבוריים מושחתים ולא יעילים ואף יצא לה מוניטין כמי שנוזפת לא פעם בכפופים עליה אם פעלו בניגוד לכללים.

 

מנקודת מבט צינית יותר, רוסף עוד תלמד מכך שהעבודה שלה תלויה בזה. אף על פי שהכלכלה צמחה בקושי בשנתיים האחרונות, שיעור התמיכה בנשיאת ברזיל עומד על יותר מ-65 אחוזים, בעיקר בגלל המוניטין שלה לדאוג שלציבור תהיה ממשלה טובה. כך על פי פרשנים פוליטים בברזיל.

  

שרים בממשלה דחקו בנשיאה ליזום חוק דמגוגי. תמונות של קורבנות האסון (צילום: AP) (צילום: AP)
שרים בממשלה דחקו בנשיאה ליזום חוק דמגוגי. תמונות של קורבנות האסון(צילום: AP)

 

שלא כמו קודמה בתפקיד, לואיז אינסיו לולה דה סילבה, אילצה רוסף כמה משרי ממשלה להתפטר כשעלו נגדם האשמות בדבר מעורבות בשחיתות. היא תמכה בהצעת חוק לחופש המידע שהעניק בפעם הראשונה לציבור גישה לנתונים ממשלתיים ולמאגר נתוני השכר הממשלתיים וההוצאות הממשלתיות. כל זאת למרות התנגדות מצד הצבא, משרד החוץ ומנהיגים בקונגרס.

 

הנשיאה רוסף: "החוקים הקיימים מספיקים"

כאשר בשנה שעברה כמה מעוזריו הבכירים של לולה עמדו למשפט ונידונו למאסר על ידי בית המשפט העליון, שמרה רוסף על שתיקה ציבורית אפילו שחברים במפלגתה התחננו בפניה לצאת ולדבר נגד שופטי בית המשפט.

  

העובדה שהיא מאפשרת למוסדות הציבוריים לעשות את עבודתם ודוחפת אותם לעשות אותה הכי טוב אפיינה עד כה את התנהגותה של רוסף. כמה שעות אחרי השריפה במועדון הלילה בסנטה מריה, קראו כמה שרים לרוסף לתמוך בחוק פדרלי חדש שיקבע נוהלי בטיחות מחמירים יותר למועדוני לילה ברחבי המדינה, כך סיפר אחד מעוזרי הנשיאה לסוכנות הידיעות רויטרס.

  

עם זאת, רוסף השיבה כי החוקים הקיימים מספיקים כדי למנוע טרגדיות כאלה. לדבריה, הבעיה נעוצה באכיפה הלא שוויונית שנובעת ממחסור במשאבים, שחיתות וחוסר רצון פוליטי.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"היא הייתה יכולה לנקוט צעד דמגוגי יותר ולנסות להציג את זה כבעיה שהממשלה הפדרלית תוכל לפתור באמצעות חוק יחיד", אמר עוזרה של רוסף, "אבל היא ידעה שזה מורכב יותר, ושבכל מקרה אין זו הדרך שלה לעשות דברים".

  

אפילו יריבהּ של הנשיאה מסכים איתה

במקום זאת, פחות מ-24 שעות אחרי שקיבלה את ההודעה על השריפה הקטלנית, דחקה רוסף בראשי הערים שנפגשו עמה בברזיליה לאכוף בצורה נוקשה יותר את נוהלי הבטיחות במקומות בילוי ברחבי המדינה. רבים מראשי הערים כבר הגיבו לדבריה וערכו גל של פשיטות במועדוני לילה ואף סגרו כמה מהם.

  

מאז השריפה פעלה רוסף להבטיח שיהיה ציוד רפואי זמין ליותר מ-140 האנשים שנפצעו באסון ולאלה שעוד עלולים לחלות כתוצאה מתגובה מאוחרת של הריאות לעשן ששאפו במועדון הלילה בסנטה מריה. היא גם תמשיך להפעיל לחץ על הערים להקדיש משאבים רבים יותר לבטיחות ולהקדיש משאבים פדרליים במקומות המתאימים, אמר עוזרה של הנשיאה.

  

אפילו יריבה של רוסף בבחירות לנשיאות ב-2010 מסכים איתה שערי המדינה - ולא הממשלה הפדרלית - צריכות לאכוף בצורה טובה יותר את החוקים הקיימים. "פחדתי פחד מוות שדבר דומה יקרה במהלך כהונתי כראש עיר", סיפר לסוכנות רויטרס ז'וסה סרה, שהיה ראש העיר סאו פאולו משנת 2004 ועד 2006.


קראה לנקוט אכיפה נוקשה יותר של החוקים. רוסף עם ראשי ערים בברזיליה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קראה לנקוט אכיפה נוקשה יותר של החוקים. רוסף עם ראשי ערים בברזיליה(צילום: AFP)

אצבע מאשימה הופנתה לעבר ראש העיר. חזית מועדון הלילה "קיס" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אצבע מאשימה הופנתה לעבר ראש העיר. חזית מועדון הלילה "קיס"(צילום: AFP)

         

הגופות הסריחו, אבל הנשיאה נשארה לנחם את משפחות הקורבנות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הגופות הסריחו, אבל הנשיאה נשארה לנחם את משפחות הקורבנות(צילום: EPA)

 

אליאנה קלמון, שופטת פדרלית בברזיל שקנתה לעצמה שם עולמי בגלל מאבקה בשחיתות, אמרה כי המדיניות שנוקטת רוסף עלולה להפוך אותה ל"בת ערובה" של פוליטיקאים שפעולותיהם נמצאות מעבר לשליטתה. אולם, במסגרת מאבקה למען שקיפות ציבורית, "התגובה היחידה" צריכה להיות של המוסדות, אמרה השופטת. היא הוסיפה כי התביעה הציבורית צריכה לסייע לעבודה באמצעות רדיפה נוקשה יותר אחר מפרי חוק ותקנות בטיחות.

  

התמונה שלא תישכח

אנדרה סזאר, יועץ פוליטי בברזיל, אמר שהתגובה המהירה של רוסף לשריפה במועדון הלילה תחסוך ממנה כנראה את הזעם שכבר הופנה לעבר פוליטיקאים אחרים דוגמת ראש העיר סנטה מריה. "או שהיא תשמור על שיעור התמיכה הגבוה שלה או שתשיג רווח שולי", אמר סזאר. "אבל היא לא תפסיד".

  

אין ספק. בברזיל לא ישכחו לרוסף את העובדה כי היא קטעה מיד את ביקורה בצ'ילה כדי להגיע לסנטה מריה ולנחם אישית את בני המשפחות של קורבנות השריפה. אחת התמונות שלא יישכחו היא זו שבה נראתה רוסף מערסלת בשתי ידיה את ראשה של אם שאיבדה את בתה בשריפה בעוד שתיהן בוכות.

  

ריח מאות הגופות ששכבו באולם ההתעמלות, שהפך לחדר מתים זמני, היה כבד וחריף. אולם הוא לא מנע מרוסף להישאר במקום כחצי שעה בשביל לנחם אחד-אחד בטרם שבה בטיסה לברזיליה. אחד מעוזריה סיפר שהיא הייתה "הרוסה מבחינה רגשית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסון לאומי. הלוויית צעירה שנספתה בשריפה
צילום: רויטרס
ניחמה אישית את קרובי משפחות הקורבנות. הנשיאה רוסף
צילום: AFP
מומלצים