שתף קטע נבחר

 

המנדט, המשא ומתן והחוק: כך מוקמת ממשלה

המלצת רוב חברי הכנסת על בנימין נתניהו כראש הממשלה הבא תעניק לו 28 ימים להקים ממשלה חדשה ולזכות באישור הכנסת. ומה יקרה אם ייכשל?

עם מסירת המנדט להרכבת ממשלה לידי בנימין נתניהו, יוצא לדרך תהליך פוליטי-משפטי מוסדר, שבסופו תקום ממשלה חדשה בישראל.

 

על פי חוק יסוד: הממשלה, למועמד הנבחר יש 28 ימים להשלמת הרכבת הממשלה, אך הנשיא יכול להאריך את התקופה בעד 14 ימים נוספים. במהלך התקופה, ראש הממשלה המיועד מקיים משא ומתן עם הסיעות שתומכות בו, וכך מגובשים קווי היסוד של הממשלה וכן חלוקת התיקים לשרים.

 

לאחר מכן, מציג ראש הממשלה המיועד את ממשלתו, את ההסכמים, קווי היסוד והשרים החדשים בפני הכנסת, וזו מצביעה על הקמת הממשלה החדשה. אם יש רוב תומך, ראש הממשלה החדש ואחריו כל השרים החדשים נשבעים אמונים. עד שלב זה ממשיך בתפקידו ראש הממשלה היוצא.

 

אם בתום 42 ימים לא הצליח ראש הממשלה המיועד להרכיב ממשלה, או שהרכיב והיא נדחתה בהצבעת הכנסת, יכול הנשיא להעביר את השרביט תוך שלושה ימים למועמד אחר שמקבל 28 ימים ללא הארכות להקים ממשלה. אם אין מועמד כזה, הנשיא מודיע ליו"ר

הכנסת שאינו רואה סיכוי להרכבת ממשלה.

 

אם מועמד שני מקבל אופציה להרכיב ממשלה ולא מצליח, יכולים בתוך 21 ימים לחבור 61 חברי כנסת ומעלה (אופציה שקיימת גם אם כלל לא נמצא מועמד שני), ולהציג בפני הנשיא ח"כ שמסכים לקחת על עצמו את המלאכה ולו יינתנו 14 יום לבצע את המלאכה.

 

אם לאחר מיצוי האפשרויות לא הורכבה ממשלה, נחשב הדבר כאילו הכנסת החליטה על התפזרותה לפני תום כהונתה, ואז יתקיימו בחירות חדשות ביום שלישי האחרון שבתוך 90 ימים מהיום שבו נכשל הניסיון האחרון להרכבת ממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו
צילום: מוטי קמחי
מומלצים