מה קורה כשזמר חרדי שר מול קהל ערבי בנצרת?
המוזיקאי החרדי זיו יחזקאל, הסולן החדש של תזמורת נצרת, חובש כיפה שחורה ושר בערבית מדויקת מול קהל מוסלמי ונוצרי. "הסיפור שלי הוא על גבול ההזוי, אבל אני נהנה מכל רגע". ראיון
הוא גדל בבית חרדי למהדרין, התחנך בשתיים מהישיבות הספרדיות המובילות בבני ברק, נחשב לעילוי בתורה ורבים ניבאו לו עתיד מזהיר בעולם הרבנות, אך צליל של כלי שמעולם לא שמע קודם, בפנימייה בגיל 16, שינה את חייו. מאותו רגע קסום בו בקעו צלילי העוד מחדרו של שותפו לישיבה, זיו יחזקאל ידע שמצא את האהבה החדשה בחייו ואותו ערב התברר כגורלי בחייו.
עוד על מוזיקה מזרחית בערוץ המוזיקה של ynet:
- איציק דדיה: כל מי שלא לומד בישיבה, שיתגייס
יחזקאל הצעיר נשבה בצלילי המוזיקה הערבית, רכש עוּד, קלטות של פייטנים מובילים כמו משה חבושה וציון יחזקאל, למד את תורת המקאמים והחל להקדיש את חייו למוזיקה. שבע שעות בכל יום, היו נתונות לתחביב החדש - וכעת, 12 שנה אחרי, ההשקעה של יחזקאל השתלמה: הוא זכה בתפקיד הסולן הראשי של תזמורת נצרת ונחשב לקול הבא בעולם המוזיקה הערבית הקלאסית.
זיו יחזקאל בהופעה בנצרת
עם כיפה שחורה על ראשו, שרשרת מגן דוד על צווארו ולבוש חרדי מסורתי, יחזקאל מופיע מול מוסלמים ונוצרים ברחבי הגליל כשאת החותמת הסופית הוא קיבל מסלים נדף, הכנר והמנצח של הלהקה הערבית של תזמורת קול ישראל שאמר: "הזמר היהודי ששר היום הכי טוב בערבית זה זיו".
"במציאות שלנו, בישראל 2013, הסיפור שלי הוא על גבול ההזוי אבל אני נהנה מכל רגע שהוא קורה", אומר יחזקאל. "אני אוהב את המוזיקה הערבית הקלאסית. ביטלתי כל דבר אחר שהיה בחיי בשביל זה והתמקצעתי בה בצורה הכי מקצועית שיש. למדתי לכתוב, לקרוא ולדבר ערבית באופן שוטף כדי להבין על מה אני שר. צריך להבין, השירה הערבית היא כמו אופרה. כשאתה שר אתה חייב לדעת על מה אתה שר ולהתחבר לטקסט. בערבית יש משפט 'תשיר את המילים, אל תשיר את הלחן' ואת זה השגתי רק בזכות השליטה המלאה בשפה".
מתי הפכת את התחביב למקצוע?
"הופעתי ב'ערקיאדה' בים המלח, קיבלתי תגובות מצוינות - ומייד הזמינו אותי להופיע בחפלות של עירקים ברמת גן. אצלם עשיתי את כל הסטאז' שלי על הבמה ורכשתי את כל הכלים שאני צריך כדי לדעת איך לרתק את הקהל. מפיקה מוכרת מנצרת ראתה קליפ שלי ביוטיוב והזמינה אותי להופיע בחפלה אצלה בבית, והתגובות של הנוכחים באירוע היו מדהימות.
"מהר מאוד התחילו להזמין אותי לחפלות נוספות עד שהנהלת התזמורת המקומית של נצרת הזמינה אותי לפגישה אצלם. כעבור זמן קצר קיבלתי את תפקיד הסולן של הלהקה ומבחינתי זה ההכשר האחרון שהייתי צריך לזה שאני טוב".
ולא היו קשיים? בכל זאת, סולן יהודי חרדי של להקה ערבית מנצרת.
"בהתחלה נתפסתי כגימיק, אבל כשזה תפס אז באמת התחילו כמה נגנים בודדים להפגין עוינות כלפיי, אבל אני התייחסתי לזה כאל 'הפלא חלף, נשאר הכישרון', וזה רק הוכיח לי שאני טוב. היה נגן שניסה להכשיל אותי על הבמה כשניגן לא לפי הקצב או זמר שאמר שאם אני מופיע אז הוא לא מוכן להופיע, ואחר שהופיע לפניי ומשך את הזמן שלו על הבמה בכוונה כדי שלא אספיק להופיע - אבל לא נתתי לזה לשבור את רוחי. להיפך, זה נתן לי ביטחון, כי ידעתי שאם הם מתנהגים ככה, זה אומר שאני טוב, אחרת הם לא היו טורחים".
וכיום?
"היום זו ממש הערצה. הם הולכים אחריי באש ובמים ומפרגנים. אני מגיע אליהם לאירועים ולבתים וכולנו היום ממש משפחה לכל דבר".
עם הנגנים זה אולי הפך למשפחה אבל איך הקהל המוסלמי או נוצרי שרוכש כרטיסים מקבל את זה שיהודי מופיע מולם בתזמורת ובשפה שלהם?
"אני לא נתקלתי במצבים כאלה ואם זה קרה אז זה לא הגיע לאוזניי. אני לא תמים ומאמין שהיו מצבים כאלה אבל זו הטעות הכי גדולה שאפשר לעשות - להכניס את הפוליטיקה לאומנות. זה רק מקלקל וגורם לעוול מאוד גדול. אפשר לעשות אומנות גם מבלי להתייחס לגזע של הזמר או הקהל.
"הופעתי מול קהל ערבי בארצות הברית, דרום אמריקה ולונדון עם כל הסממנים היהודיים, והם היו בהלם מוחלט ממני. לא הבינו איך זה שאני לא ערבי מבטן ומלידה ועדיין יודע לדבר ולשיר באחת השפות הקשות בעולם. כשמגיעות שאלות על פוליטיקה, ותמיד הן מגיעות בסופו של דבר, כולנו מסכימים שהפוליטיקה רק הורסת ושבנינו יש רק שלום. אני יכול לומר לך שהאלבום 'זיו יחזקאל בחפלה
ערבית קלאסית', נמכר שם מאוד יפה".
שלום זה יפה אבל מה קורה בימי מלחמה, כשהרוחות סוערות?
"כשהיה מבצע 'עמוד ענן' באמת פחדתי אבל הנהלת התזמורת אמרו לי שאני מדבר שטויות והם צדקו לגמרי. אני חושב שכמו שאני לא מבדיל בין אדם לאדם, כך גם הם כבר לא, בטח הדור הצעיר. אני יודע שקיצוניים לא חסרים אבל בסופו של דבר באנו לעשות מוזיקה וטוב על הנשמה של כולנו".
אתה רואה את עצמך זוכה להצלחה דומה גם בקרב הקהל היהודי?
"לכאורה אני עושה מוזיקה מאוד מיושנת וכבדה, אבל אני רואה עוד ועוד צעירים ערבים ויהודים שבאים להופעות ואוהבים את המוזיקה הזו. בעקבות הביקוש סגרתי שתי הופעות בזאפה תל-אביב וירושלים, ואני מאמין שזה ז'אנר שבמקום ללכת ולהיעלם כמו שניבאו לו, רק זוכה לעדנה מחודשת ולקהל נוסף שמגלה את המוזיקה הזו ומתאהב בה. בדיוק כמו שקרה לי לפני 12 שנה".