הברוך החרדי של ביבי, הדהירה לממשלה של לבני
ראש הממשלה הבטיח כי השוויון בנטל יעמוד בראש סדר היום, אבל הוא סומך על החרדים - ולא על לפיד ובנט. יו"ר התנועה לבני עושה הכול כדי להיות בקואליציה: ליברמן מתווך במגעים החשאיים בינה לבין נתניהו, יחסיה עם רמון התערערו
בתום יומו השני של המשא ומתן הקואליציוני, אפשר כבר לקבוע כי ראש הממשלה בנימין נתניהו נמצא בברוך פוליטי: למרות תוצאות הבחירות, שהבהירו כי חלק מהציבור הישראלי מאס בפוליטיקה החרדית, נתניהו מתקשה להשתחרר מהברית הקדושה עם המפלגות שהפכו אותו לראש ממשלה פעמיים - ב-1996 וב-2009. נתניהו סומך על החרדים, יודע שלא ינסו להדיח אותו, להפיל אותו ולהתמודד מולו. זאת להבדיל מיאיר לפיד ונפתלי בנט, הרואים עצמם מנהיגי העתיד של המדינה.
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
המו"מ הקואליציוני החל, שליחו של נתניהו פרש
דרעי: בקרוב גם בנט יבין שלא ניתן לשבת עם לפיד
הברית של נתניהו עם החרדים אינה אידיאולוגית, אלא אם ניתן לקרוא לרצון לשלוט אידאולוגיה. הברית הזו היא פונקציונלית, פרקטית. נתניהו יודע כי המפלגות החרדיות לא יעשו לו צרות. הן לא בנויות למשברים קואליציוניים ולפרישות. השלטון וישיבתן בקואליציה הם לחם חוקן, כיוון שרק סביב שולחן הממשלה הן יוכלו להשיג לציבור בוחריהן את מה שהבטיחו בבחירות. באופוזיציה - המפלגות החרדיות לא קיימות. הן לא יודעות כיצד לנשום, כיצד להתקיים.
בשיחה בין נציגי המפלגה לנציגי נתניהו דרשו שליחיה של לבני לקדם את המשא ומתן המדיני, ואת מינויה של יו"ר המפלגה לאחראית על המשא ומתן. במקביל, בכירים בתנועה מאשרים כי בין לבני לנתניהו מתקיים גם ציר חשאי, דרך מתווכים, בהם אביגדור ליברמן. הכול כדי להחליק את התנועה פנימה.
ואם צריך עדות נוספת לנואשות של לבני להצטרף לממשלה, מספיק לבדוק את טיב היחסים בין לבני לבין אחד מאלו שהקימו את המפלגה, חיים רמון. אותם יחסים התערערו מאוד לאחרונה. רמון הבין כי ללבני לא תהיה בעיה להצטרף הפעם לנתניהו, ולקח כמה צעדים אחורה.
להבדיל מש"ס, יהדות התורה ואולי גם התנועה, יש עתיד והבית היהודי הן מפלגות שאפתניות. ראשיהן מסתכלים קדימה לשנים הבאות, וראש הממשלה מבין זאת היטב וחושש. הם מפחדים? לא, כיום הוא זה שמפחד.
אחד מבכירי יש עתיד התייחס בימים האחרונים לאפשרות הרכבתה של ממשלה ללא ש"ס: "אנשים אולי לא מבינים את זה, אבל בכל מקום שאני מגיע אליו, אומרים לי רק דבר אחד: 'רק לא ש"ס'. הציבור מאס בהם. ארבע השנים האחרונות היו רעות מאוד מבחינת ש"ס. נגרמו למפלגה הזו נזקים קשים, מהשריפה ביערות הכרמל, דרך ההתנגדות שלה לשוויון בנטל שהביא להקדמת הבחירות ועד הנוקשות הדתית. הישראלים לא רוצים את ש"ס בממשלה".
אמירות אלה מדרבנות את ראשי יש עתיד להתעמת עם החרדים ולא לוותר בסוגיית הגיוס. בימים האחרונים גם ראשי הבית היהודי הבינו את הלך הרוח, וקפצו על הגל. זו גם הסיבה לעימות המילולי החריף בין הבית היהודי לש"ס.
נתניהו, כאמור, מתקשה להיפרד מהשותפות הטבעיות שלו - החרדים. בפגישה בין נציגיו של ראש הממשלה ונציגי הבית היהודי אתמול, הציעו/ביקשו אנשיו של נתניהו לאנשי בנט לנסות ולהגיע להבנות עם לפיד. "התוכנית של לפיד בעייתית", אמרו נציגיו של נתניהו. "נסו לדבר עם לפיד. אם תגיעו להסכמות, נתקדם". בבית היהודי סירבו. "תגיעו אתם להבנות עם לפיד", נאמר לאנשיו של ראש הממשלה, "ואנחנו כבר נסתדר אחר כך".
בשבוע שעבר גילה אחד מבכירי ש"ס בשיחה עם ynet כי נתניהו ניסה, עוד לפני פתיחת המשא ומתן הקואליציוני הרשמי, להגיע להבנות עם לפיד בסוגיית הגיוס. אלא שכל השליחים שנשלחו לגשש, חזרו בידיים ריקות. לפיד לא נע מילימטר, לא ויתר ולא הסכים לדיל כזה או אחר.
מוקדם עוד לקבוע כיצד תראה הממשלה הבאה, אך אם נתניהו חפץ שלטון - על יש עתיד הוא לא יכול לוותר. ממשלת ימין-חרדים היא אפשרות שקיימת רק על הנייר. נתניהו לא רוצה להגיע למצב שבו הוא תלוי בחרדים בלבד, עם ממשלה שנשענת על 61 קולות. מצד שני, בנט ולפיד מבינים כי אם יוותרו על העקרונות שהציגו, הציבור יוריד עליהם גיליוטינה. לכן הם מתאמים מהלכים. אין בין יש עתיד לבית היהודי ברית קדושה, אך ישנה הבנה כי רצוי להקים קואליציה ללא החרדים. זו גם הסיבה שהיום נשלח הרב אלי בן דהאן אל התקשורת: כדי להרגיע את הציבור המאמין, כדי לייצר תחושה כי למפלגות החרדיות אין יותר מונופול על הדת.
כעת רק נותר לראות אם לנתניהו יהיה את האומץ המנהיגותי לוותר על מי שהחזיק אותו בשלטון בארבע השנים האחרונות בנוחות יתרה, ולהקים קואליציה בהתאם לפתקים שהטיל רוב הציבור בקלפיות.