שתף קטע נבחר

 

קלינטון והסבון, בוש על האופניים. נשיאים בארץ

אובמה חיכה לקדנציה השנייה כדי להגיע לראשונה לישראל, ביל קלינטון לעומתו הגיע לכאן לא פחות מארבע פעמים. בוש הבן לא הלך בדרכי אביו וטס לארץ, ג'ימי קרטר רץ בירושלים ושיחק טניס. ומי היה הנשיא האמריקני הראשון שהגיע לארץ הקודש?

ראשי הממשלות בישראל יוצאים לעתים קרובות לביקורים בבית הלבן בוושינגטון, אבל הנשיאים האמריקנים מגיעים פחות לישראל. לקראת ביקורו הצפוי של הנשיא ברק אובמה בארץ בדקנו מי הנשיא הראשון שטס לארץ הקודש, מי לא הגיע כלל ומי בא לבקר לא פחות מארבע פעמים במהלך כהונתו.

 

הנשיא האמריקני הראשון שביקר בישראל היה ריצ'ארד ניקסון. הוא הגיע לארץ ביוני 1974, במהלך ביקור שערך במזרח התיכון. לאחר פגישות עם נשיא סוריה חאפז אל אסד בדמשק ונשיא מצרים אנואר סאדאת בקהיר הוא הגיע לירושלים. האורח מוושינגטון נועד עם ראש הממשלה החדש, יצחק רבין, ועם גולדה מאיר, שהתפטרה זמן קצר קודם לכן מתפקידה.

 

הביקור הראשון של נשיא אמריקני. ניקסון בישראל ב-1974 (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
הביקור הראשון של נשיא אמריקני. ניקסון בישראל ב-1974(צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

במסגרת הביקור נערכה לכבודה סעודה חגיגית בכנסת, שבה נכחו 320 בני-אדם. ניקסון שיבח את מאיר בארוחה החגיגית: "היה לי הכבוד לערוך מסעות ביותר מ-80 מדינות. נפגשתי עם רוב מנהיגי העולם. מהם שנקראים גדולים ומהם שמכונים בתיאורים גרועים מזה. הנני יכול לומר לציבור המכונס כאן, בכנסת בישראל, כי שום מנהיג שנפגשתי, שום נשיא, שום מלך, שום ראש ממשלה או מנהיג אחר, לא גילה בפגישותי עמו אומץ לב ופיקחות ומרץ והחלטיות ומסירות גדולים יותר לארצו מאשר ראש הממשלה גולדה מאיר".

 

ניקסון שכח את אשתו במלון

במהלך הביקור "שכח" הנשיא ניקסון את אשתו במלון. הנשיא שקע בשיחה עם השגריר האמריקני בישראל והוא נחפז להיכנס למכוניתו בדרך לנשיא אפרים קציר. אשתו, שהייתה בלובי במלון, נעזרה באנשי הצוות האמריקני כדי להגיע גם כן - במכונית אחרת - לפגישה בבית הנשיא בירושלים.

רבין מאזין לניקסון וקיסינג'ר (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
רבין מאזין לניקסון וקיסינג'ר(צילום: יעקב סער, לע"מ)

קבלת הפנים לניקסון (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
קבלת הפנים לניקסון(צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

חמש שנים לאחר מכן נשיא אמריקני שני הגיע לישראל. היה זה ג'ימי קרטר, שבתחילת מרס 1979 הגיע לארץ מקהיר כדי לפעול למען הסכם השלום עם מצרים. הוא הופיע בין היתר בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, בהופעה שהוגדרה "מחשמלת".

 

קרטר דיבר כ-25 דקות ללא הפרעות מצד חברי הכנסת. חברי הוועדה התרשמו מאוד מהופעתו ומגישתו הכנה והרצינית בעניין המשא ומתן עם קהיר. הוא ניצל את הזמן לא רק למשא ומתן מדיני אלא גם לספורט. הוא רץ ברחובות ירושלים ובאחד הבקרים לשהותו בארץ שיחק טניס.

 

עשה ספורט. קרטר בארץ (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
עשה ספורט. קרטר בארץ(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

קרטר ובגין בפסגה ב-1979 (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
קרטר ובגין בפסגה ב-1979(צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

 (צילום: יעקב סער, לע"מ) (צילום: יעקב סער, לע
(צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

15 שנים עברו ואף נשיא אמריקני לא ביקר בארץ. אמנם ג'ורג' בוש האב היה בישראל ב-1986, אך זה היה כשכיהן כסגן הנשיא רייגן.

 

מונית מחיפה לסבון

הביקור הבא היה בסוף אוקטובר 1994, לאחר חתימת הסכם השלום עם ירדן. הנשיא דאז ביל קלינטון הגיע לארץ ונאם בכנסת. "אני מחויב לפעולה יחד עם הקונגרס כדי לסייע לכם בכול דרך בתחום הצבאי והכלכלי", הבטיח. "נצטרך לעמוד יחד מול כוחות הטרור הקיצוניים המאיימים על כולנו". הכנסת כולה עמדה על רגליה - שרים, ח"כים ומאות אורחים רמי מעלה - והתשואות רעמו באולם.

 

ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, אמר לאורח מוושינגטון: "אדוני הנשיא, אתה בבית". הוא הבהיר כי ירושלים אינה עומדת למיקוח והתייחס לצורך להילחם יחד בטרור. במהלך ביקורו נמנעה ברגע האחרון "תקרית דיפלומטית". במלון בו התארח הנשיא לא היה סבון "ירדלי" בריח לבנדר, אותו ביקש מפורשות הנשיא. אז מה עשו במלון? שיגרו מונית בהולה לחיפה, כדי שתביא את הסבונים האהובים על קלינטון. הסבונים עלו כמעט 35 שקלים, המונית הרבה יותר.

1 מ-4. שיאן הביקורים, ביל קלינטון (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
1 מ-4. שיאן הביקורים, ביל קלינטון(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

הביקור השני של קלינטון בארץ היה בנסיבות מצערות. הוא הגיע להלוויה של יצחק רבין ז"ל בירושלים. לאחר שנפרד במילים "שלום חבר", הגיע הנשיא האמריקני לחלוק כבוד אחרון לראש הממשלה שנרצח. קלינטון אמר: "עכשיו על כל אחד מאיתנו שאוהב את השלום, ועל כולנו שאהבנו אותו, מוטל להמשיך ולהיאבק למען השלום לו הקדיש את חייו ולמענו נפל. רוחו ממשיכה להאיר לנו את השביל. רוחו מלווה את השלום המתפתח בין ישראל ושכנותיה".

 

באמצע חודש מרס 1996 הגיע קלינטון לשארם א-שייח', לוועידה הבינלאומית למלחמה בטרור. קלינטון ניצל את ההזדמנות והגיע שוב לישראל. הוא ביקר בין היתר ב"בית חינוך" בבירה, שארבעה מבוגריו נהרגו בפיגועים שהיו באותה תקופה בירושלים. מאות אנשי ביטחון, ישראלים ואמריקנים, הגיעו לבית הספר בשכונת קטמון, בזמן שהנשיא נפגש עם התלמידים הנרגשים.

 

הביקור הרביעי והאחרון של קלינטון כנשיא היה באמצע חודש דצמבר 1998. הוא נפגש בירושלים עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו ועם הנשיא דאז, עזר ויצמן. קלינטון ניצל את ביקורו כדי להגיע לעזה ולאחר פגישה עם יאסר עראפת הוא השווה בין ילדיהם של האסירים הפלסטינים לילדיהם של נפגעי הטרור הישראלים ועורר זעם בירושלים.

 

הפתק המסתורי שקיבל בוש

קצת יותר מתשע שנים חלפו עד שהנשיא האמריקני הבא ביקר בישראל. היה זה ג'ורג' בוש הבן, שהגיע פעמיים לארץ, לקראת סוף הקדנציה השנייה שלו בינואר 2008. האורח מוושינגטון התקבל בחמימות ודיבר בגילוי לב: "לעולם לא אוכל להרגיש באמת מה זה להיות יהודי וישראלי. אני יכול רק לדמיין, אבל לעולם לא אוכל לדעת זאת באמת".

בוש ואולמרט ב-2008 (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
בוש ואולמרט ב-2008(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

בוש על האופניים בחצר בית ראש הממשלה בירושלים (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
בוש על האופניים בחצר בית ראש הממשלה בירושלים(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

    

וגם כאן הייתה תקרית. במהלך ארוחת ערב חגיגית שנערכה לבוש במעון ראש הממשלה דאז, אהוד אולמרט, אמר בוש: "אני מאוד מעריך את אולמרט, הוא מנהיג חזק. תשמרו עליו שימשיך להנהיג את הפוליטיקה הישראלית". בשלב מסוים הוא קיבל פתק ממזכירת המדינה שלו, קונדוליזה רייס. בחדר השתרר שקט. השרים הביטו במתח בנשיא המעיין בפתק. לבסוף הרים בוש את ראשו והעיר "היא אומרת לי לסתום את הפה". הנוכחים פרצו בצחוק.

 

ארבעה חודשים לאחר מכן הגיע בוש שוב לישראל, לרגל חגיגות 60 שנה לישראל. במהלך ביקורו הוא סייר עם אולמרט במצדה. הנשיא האמריקני נאם גם במליאת הכנסת. הוא התקבל בדקה ארוכה של תשואות ואמר בעברית: "יום עצמאות שמח" - מה שגרר את המשך מחיאות הכפיים החמות, שחזרו גם אחר-כך.

 

בוש התייחס בנאומו לשורת אנקדוטות מההיסטוריה היהודית, ציין את הקמת המדינה היהודית כביטוי להבטחת האל לאברהם, משה ודוד, והדגיש את ה"קשרים הרוחניים" והאחווה בין העמים: "אמריקה גאה להיות בת הברית הקרובה והחברה הטובה ביותר של ישראל בעולם". במהלך הביקור העניק אולמרט אופניים לבוש. הוא התלהב ואמר: אהוד זה ממש פנטסטי", ואז לעיניהם הנדהמות של ראש הממשלה דאז ושל המאבטחים עלה בוש על האופניים ויצא לסיבוב ראווה בחצר בית ראש הממשלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוש נוחת ב-2008. הגיע פעמיים תוך ארבעה חודשים
צילום: ירון ברנר
מומלצים