לפיד בנאום ראשון בכנסת: לא תהיה מלחמת אחים
יו"ר יש עתיד הזהיר: "אסור להתעלם מהדיון של השוויון בנטל. לא תהיה פה מלחמת אחים. 10% מהאוכלוסייה לא יכול לאיים במלחמת אחים על 90% האחרים". בתום נאומו זכה לחיבוק מנפתלי בנט. ח"כ מוזס מיהדות התורה: "אם תגייסו תלמידי ישיבה הם יחזירו את ילדיכם בתשובה"
"אני עומד כאן היום ביראת כבוד אל מוּל המשימה הניצבת לפנינו", כך פתח אחר הצהריים את נאומו הראשון בכנסת יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. "לפני כמה ימים פה במליאה אמרתי 'מתחייב אני' ואני מתייחס להתחייבות הזו כאל משימת חיים, דווקא מפני שהיא נאמרת בימים לא פשוטים למדינת ישראל". הוא הזהיר: "אסור לנו להתעלם מהדיון של השוויון בנטל", והרגיע: "לא תהיה פה מלחמת אחים. 10% מן האוכלוסייה לא יכול לאיים במלחמת אחים על 90% האחרים". בתום הנאום זכה לחיבוק מיו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, כמו גם מח"כים אחרים שהגיעו לברכו לאחר שירד מדוכן הנאומים.
לפיד התריע: "אנחנו בעיצומו של משבר וככל שנקדים להכיר במשבר הזה כך יקדים התיקון. זהו משבר כלכלי אבל לא רק. משבר חברתי אבל לא רק. משבר פוליטי אבל לא רק. כי לפני הכול הדבר שנשבר, הדבר שמוטל לפנינו מפורק לרסיסים הוא יכולתה של המדינה לפעול כריבון אל מול הקבוצות שמרכיבות אותה". עוד אמר: "מדינת הריבון היא שלם המורכב מסך חלקיה. אנחנו אנשים שונים זה מזה, חרדים ודתיים וחילונים, יהודים ומוסלמים ונוצרים, גברים ונשים, עשירים ועניים, עולים וותיקים, ויש יופי רב בפסיפס הצבעוני והמורכב הזה, יש בו עוצמה אינטלקטואלית ולא הייתי רוצה לחיות במדינה שבה כולם יצאו מאותו פס ייצור. במקום מה שמאחד בינינו זה מפריד בינינו. הם הפכו לסיבה לשיתוק משילותי ולחוסר-אונים פוליטי.
מרכיבים ממשלה. עדכונים אחרונים ב-ynet:
"אנחנו צריכים לשמור מכל משמר על מה שמאחד בינינו. איחוד כזה לא יכול להתקיים אם לא מכירים בעיקרון הבסיסי של הדמוקרטיה וזכותה של המדינה לפעול על פי החלטת הרוב".
עוד הסביר לפיד במליאה, כי אין מדובר "רק בדיון תיאורטי על דמותה של ישראל. הוא נוגע בפחדים העמוקים ביותר, במתחים העמוקים ביותר. אולם בדיוק בשל כך הציבור בחר אותנו לשבת בבית הזה, כדי שנתנשא מעל הפחדים, כדי שנביא בפניו פתרונות אמיתיים לבעיות שקורעות את החברה הישראלית". הוא התחייב: "לא באנו ליצור קרע אלא לאחות את הקרע הקיים. הקרע כבר שם - אנו נקרעים זה מזה בבית הספר, בצבא, בשוק העבודה. הגיע הזמן להודות שיש פצע פעור בלבה של החברה הישראלית, והגיע הזמן להחלים".
לפיד הסביר כי כדי שחזונו יתגשם, "עלינו להשיב למדינה את יכולת ההחלטה שלה. הריבון צריך לחזור להתנהג כמו ריבון. תפקידנו הוא לדמיין יחד איך צריכה מדינת ישראל להיראות. האם זה מוגזם לדמיין מדינה שבה כל ילד חרדי יודע אנגלית וכל ילד חילוני יודע איך נראה דף גמרא? האם מוגזם לדמיין מדינה שמובילה את העולם, שזוכרת שתפקידה לעזור ליתום ולאלמנה ולגר הבא בשעריה? האם מוגזם לדמיין מדינה שהמנוע הפנימי שלה הוא לא שנאת הזר והאחר אלא אהבת האדם? אני מאמין בכל לבי שלא. אני מאמין במדינת ישראל וביכולת שלנו ליצור פה חברת מופת שכולנו יכולים להיות גאים בה".
הוא הציע להכיר "בכך שמשבר הממלכתיות חזר. הוא חזר מפני שאיבדנו את אמוננו בכוחה של המדינה לפעול, להחליט החלטות, להתייצב ביושר ובאומץ לפני הקבוצות המרכיבות אותה ולהגיד להן שיש לנו כללים ברורים של מותר ואסור. נשים נשלחות לאחורי האוטובוס בירושלים והמדינה כבר איננה יודעת לומר - אם זה יימשך מחר, לא יהיה פה אוטובוס, משום שיש כללים וחוקים והם חלים על כולם".
"גיוס חרדים? יחזירו את בניכם בתשובה"
ח"כ מנחם אליעזר מוזס (יהדות התורה) בירך את לפיד בנאום משלו, וסיפר על תולדות משפחת לפיד. בהמשך התייחס לסוגיית גיוס החרדים לצבא: "אנחנו צריכים למצוא את המאחד ולא את המפריד. האם אתה באמת מאמין שמאה אלף תלמידי ישיבות אפשר לגייס בכפייה? איך יהיו מקרקעין לבית סוהר בשבילם אם אין לנו מקרקעין לזוגות צעירים? אם יקחו אותם לבית הסוהר זה יעלה הרבה יותר למדינה".
הוא הוסיף כי את הנח"ל החרדי "מממן ברובו יהודי עשיר מלוס אנג'לס ולא הצבא. אם מדברים על גיוס שלא במסגרות חרדיות, אני אומר לכם - תלמידי הישיבות האלה יחזירו בתשובה את ילדיכם, אתם לא תכירו אותם כשהם יחזרו מהשירות".
"מסתדר עם נתניהו"
מוקדם יותר בישיבת הסיעה הראשונה של מפלגתו בכנסת הביע לפיד שביעות רצון מיחסיו עם בנימין נתניהו והדגיש כי במשא-ומתן לכניסתו לקואליציה אין דיון על תיקי שרים: "איש לא דיבר איתי על זה". לפיד אמר על רקע דיווחים בנוגע למצב הדיונים על הממשלה הבאה: "אנחנו בתוך משא-ומתן קואליציוני. 99.9 אחוז ממה שאתם קוראים בעיתונים לא קורה במציאות".
יו"ר יש עתיד התייחס לאחת הסוגיות המרכזיות העומדות בפני כניסת מפלגתו לקואליציה - השוויון בנטל. "מציגים לנו עכשיו את מתווה הגיוס, אנחנו נשמע ונקשיב", אמר לפיד. בקשר ליחסיו האישיים עם ראש הממשלה אמר כי לאחר שתי פגישות, "אנחנו שני אנשים שמסתדרים זה עם זה וזה תמיד טוב".
ראש המפלגה השנייה בגודלה בכנסת העריך כי הדיונים על הרכב הממשלה "ייקחו עוד זמן, עוד שבועיים או שלושה. אולי יותר".
Read this article in English