שתף קטע נבחר
 

בקרוב: פסטיבל תיאטרונטו להצגות יחיד

פסטיבל המונודרמות שייערך בחול המועד פסח, מציע קשת רחבה של תכנים אקטואליים שעוסקים בזהות, פוליטיקה ומוסר

ארץ הקודש ותעשיית המין, מדינת יהודים חלופית, תסמונת טורט, המהירות המכלה של העידן החדש וגלגוליהם של זיכרונות מלחמה - הם רק חלק מהנושאים שהעסיקו השנה את היוצרים בפסטיבל התיאטרונטו. הפסטיבל להצגות יחיד, שייפתח באולמות יפו העתיקה ב-28 במרץ, מתבונן גם השנה במציאות חברתית ופוליטית, דרך סיפורים אישיים של שלל דמויות. 75 מחזות הוגשו לוועדה האמנותית של הפסטיבל, ומתוכם נבחרו שמונה מחזות שיתמודדו בתחרות המרכזית על הפרס על שם השחקן ניסים עזיקרי.

 

קוראים לי רייצ'ל קורי. עיבוד מיומניה של פעילת השלום (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
קוראים לי רייצ'ל קורי. עיבוד מיומניה של פעילת השלום(צילום: מרב יודילוביץ')

 

במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר בתיאטרון יפו, חשפה חברת הוועדה האמנותית, הבמאית דניאלה מיכאלי, את תוכנית הפסטיבל והצגות התחרות. "הצגות יחיד הן הזדמנות בשבילנו להתקרב ב-Zoom In אל דמות אחת ולצאת איתה לטיול בין נבכי הנפש", אמרה מיכאלי והדגישה: "השנה מקרינים אלינו המחזות רלוונטיות חברתית, פוליטית ומוסרית, והם מעלים שאלות על הזהות שלנו, המקום בו אנו חיים ומצבנו".

 

בחזרה לאישראל. דביר בנדק לראשונה בתיאטרונטו (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
בחזרה לאישראל. דביר בנדק לראשונה בתיאטרונטו(צילום: מרב יודילוביץ')
 

 

גם השנה בין מחזות מקוריים מצויים עיבודים לטקסטים ספרותיים. אחד מהם הוא "בחזרה לאישראל", המבוסס על ספרה של נאווה סמל. בהצגה, שביים אלדד זיו, מגלם השחקן דביר בנדק צלם עיתונות שמגיע למדינת היהודים הראשונה שהוקמה על אי אינדיאני ליד מפלי הניאגרה, כדי לפזר בה את אפרו של אהובו, מוזיקאי צעיר. המחזה, כמו הספר, משרטט קווים לדמותה של מדינה אלטרנטיבית שכמעט והיתה באמת.

 

האישה של אבא. מונודרמה ראשונה של המחזאית סביון ליברכט (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
האישה של אבא. מונודרמה ראשונה של המחזאית סביון ליברכט(צילום: מרב יודילוביץ')
 

 

עיבוד נוסף למחזה מתבסס על יומניה של רייצ'ל קורי, סטודנטית אמריקנית ופעילה פוליטית שנדרסה למוות על ידי דחפור צה"לי בעזה. את היומנים, שנחשפו לאחר מותה ב-2003, ערכו למחזה השחקן אלן ריקמן והעיתונאית קתרין ווינר. המחזה הוצג לראשונה ב-2005 על במת הרויאל קורט בלונדון, ועורר הדים בשל הנושא הטעון. בהפקה הישראלית בבימויו של ארי רמז, נכנסת לנעליה של קורי השחקנית סיון קרצ'נר.

 

טיק תיק. סיפור אוטוביוגרפי על תסמונת טורט (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
טיק תיק. סיפור אוטוביוגרפי על תסמונת טורט(צילום: מרב יודילוביץ')
 

 

אחרי שנים ארוכות של קריירה מפוארת בתיאטרון הרפרטוארי, מציגה המחזאית סביון ליברכט מונודרמה ראשונה פרי עטה בתיאטרונטו. "האישה של אבא", מלווה אישה מבוגרת שמאושפזת מזה 20 שנה בבית חולים פסיכיאטרי. לאורך המחזה משרטטת האישה את הנסיבות שהובילו לרציחתה של אחותה התאומה, ולאשפוזה שלה בבית החולים. את ההצגה ביים גאורג דארוואס, ומשחקת בה אביבה יואל.

 

אמנית רעב. בין ניו יורק לירושלים ערב מלחמה (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
אמנית רעב. בין ניו יורק לירושלים ערב מלחמה(צילום: מרב יודילוביץ')
 

 

חמש שנים לאחר שהצגה בבימויה זכתה בפרס הראשון בתיאטרונטו, חוזרת השחקנית שרית וינו אלעד לביים שוב בפסטיבל. "100% רייטינג", מחזה מאת אילנית סוויסה, מלווה את התכנית האחרונה בבלוג מצולם של כוכבת טלוויזיה לשעבר שירדה מגדולתה. בסוף התכנית, כשתגיע ל-100% רייטינג, היא מתכוונת לשים קץ לחייה. ההצגה, בכיכובה של יעל ארד צפריר, מאשימה את הקהל בשיתוף פעולה עם גלגלי הכסף ועם ההתמסרות למהירות המכלה של העידן החדש.

 

100% רייטינג. עבדים למסך הקטן (צילום: מרב יודילוביץ') (צילום: מרב יודילוביץ')
100% רייטינג. עבדים למסך הקטן(צילום: מרב יודילוביץ')

 

"טיק תיק", עיבוד למחזה המבוסס על סיפורו האוטוביוגרפי של השחקן ניר יוספי, עוסק בהתמודדות עם תסמונת טורט ממנה הוא סובל מילדות. ההצגה, בבימויו של אלירן כספי, מלווה את חיי היומיום של אדם צעיר שמנסה להיאבק ברתיעה של החברה מהשונה והאחר. לצד הסיפור האישי, פותחת ההצגה צוהר אל הפרעה התנהגותית נדירה יחסית שמלווה בסטיגמות חברתיות.

 

שלוש הפקות נוספות שיעלו במסגרת התחרות הן: "עורבא פרח" מאת ובביצועה של השחקנית עדי חורש, שפורשת שלושה סיפורים קצרים על גלגוליו של זיכרון; "מריה קוזנצ'ובה" שכתב וביים רוני פלדמן ומבצעת השחקנית ליאת אקטע. המחזה מלווה את מסעה של נזירה בתולה שמגיעה לארץ הקודש כדי להתפרנס מטיפול בילדה מפגרת ומגלה שיובאה כדי לעבוד כזונה; המחזה "אמנית רעב", שכתבה עמיטל שטרן וביימה מירית ינאי, מתרחש בניו יורק כשברקע מלחמת ששת הימים. ההצגה, בהשתתפות ורד רגב, היא מסע פנימי של נפש רעבה שנעה על הציר ירושלים-ניו יורק.

 

לצד הצגות התחרות יארח התיאטרונטו זו השנה השנייה ברציפות מקבץ של הצגות יחיד לילדים. במסגרת זו משתתפים בוגרי בית הספר לאמנויות הבמה של מכללת סמינר הקיבוצים. שיתוף הפעולה בין הסמינר לפסטיבל בא לידי ביטוי גם באירועי החוצות שמתקיימים זו השנה הרביעית ברחבת תיאטרון יפו שהופך למשך שלושה לילות ל"הייד פארק" תיאטרוני.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מרב יודילוביץ'
מריה קוזנצ'ובה. נזירה בארץ הקודש
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים