שתף קטע נבחר
 

איבדתם את הקול? כך תחזירו אותו

מתח נפשי, שפעת וגם נשימה לא נכונה עלולים להותיר אותנו מחוסרי קול רגע לפני פגישה חשובה בעבודה או הופעה. מה עושים כשהקול מתחיל להיחלש והופך לא יציב? מומחה מייעץ

זה הסיוט הגדול ביותר של כל מי שקולו הוא המקצוע שלו: אמן מתכונן להופעה חשובה ויודע שקהל רב מצפה לו וששאר חברי המופע תלויים בו. ואז, יום לפני המופע, הקול מתחיל לבגוד. הוא חש עקצוצים וכאבים בגרון, קולו חלש ולא יציב. כעת זה ברור - הוא לא יוכל לעמוד בהופעה.

 

לפני כשבוע מצאה את עצמה במצב הזה הזמרת הצעירה רודי ביינסין, המתמודדת בתוכנית "The Voice". בבדיקה דחופה של מיתרי הקול נמצא שהם אדומים ונפוחים עם סימני דלקת וגירוי, כתוצאה משפעת קלה לצד אימוץ המיתרים בחזרות האינטנסיביות לתוכנית. שילוב של טיפול תרופתי והנחיות להתנהגות קולית בזמן המחלה אפשרו לה לחזור בזריזות לתלם, להמשיך להתחרות ולהופיע עם קול צלול וחזק.

 

לשמור על הקול:

 

למה זה קורה? מיתרי הקול הם צמד שרירים המצופים במספר שכבות עדינות ומורכבות, אשר מתפקדים בהרמוניה להפקת צלילים שתלויים מצד אחד בזרימת האוויר מכיוון הריאות, ומהצד השני מושפעים מתיבת התהודה הטבעית שלנו בלוע וחללי האף.

 

מעבר לכך, הפקת קול היא תהליך רגשי וביטוי אינדיבידואלי. איכות הקול טובה כשרמת הביטחון והנוחות של האמן גבוהה, ובאופן דומה ירודה כשהוא חש חרדה.

 

ניתן לחלק את ההפרעות בהפקת הקול לשלושה סוגים:

 

1. בעיות מכניות

אלו הן בעיות המשפיעות על התפקוד של מיתרי הקול: מחלה ויראלית שתסמיניה הם כאבי גרון, שיעול וצינון יכולה לערב גם את מיתרי הקול ולגרום לצרידות פתאומית וקשה, מלווה באטימות של האף והאוזניים ובהרגשה כללית רעה.

 

עישון גורם לנזק מצטבר, אשר יכול במקרים מסוימים לגרום להפרעה פתאומית בקול בשל בצקת או חספוס של המיתרים.

 

מאמץ יתר בהפקת קול בזמן הכנות למופע או בזמן מאמץ קולי לא אחראי יכול לגרום לקרע מיקרוסקופי במיתר ולדימום, אשר יתבטא באובדן קול פתאומי ובכאבים בגרון.

 

ייתכן גם שילוב של כל הגורמים הללו.

 

2. בעיות תפקודיות

מדובר במקרה שבו המיתרים עצמם בריאים ותקינים, אך המערכת אינה עובדת בצורה מתוזמנת ויעילה. לחץ מוגזם על המיתרים, שימוש לא נכון בשרירי הנשימה והסרעפת, תהודה לא יעילה – כל אלו יכולים לגרום לקול חלש, להתעייפות קולית ולכאבים בזמן הפקת קול.

 

3. סיבות רגשיות

אמן החושד שיש לו הפרעה במיתרי הקול, במיוחד לקראת הופעה חשובה, סובל ממתח נפשי הולך ומתעצם הגורם לפגיעה נוספת בתפקוד הקולי. לעתים התגובה הרגשית היא הבעיה העיקרית הגורמת לאמן להפסיק לתפקד קולית.

 

המתח גורם לפגיעה תפקודית נוספת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המתח גורם לפגיעה תפקודית נוספת(צילום: shutterstock)

 

מה אפשר לעשות?

במקרה של איבוד קול פתאומי, מדובר בדרך כלל בתופעה זמנית וחולפת שניתן לטפל בה ביעילות בליווי רופא המומחה למחלות מיתרי הקול.

 

ראשית, יש לעבור בדיקה יסודית של מיתרי הקול באמצעים המתקדמים הקיימים כיום במרפאות המתמחות. שימוש בסיב אופטי גמיש או קשיח והקלטת הבדיקה בווידאו הכרחיים לאבחון ולהדרכת האמן.

 

לאחר מכן, החשוב ביותר הוא להרגיע את האמן, להראות לו את מיתרי הקול שלו ולהסביר את מהות הבעיה. פעמים רבות, הסבר שהמיתרים תקינים והדגמת פעילותם הנורמלית תוך התבוננות משותפת בסרט הבדיקה ישרו על המטופל רוגע ויובילו להקלה שתאפשר חזרה לתפקוד קולי בידיעה שלא נגרם נזק בלתי הפיך.

 

אם מדובר בהפרעה תפקודית, ניתן להדריך את הזמר או את השחקן להשתמש בשרירי הקול שלו באופן נכון, שלא יגרום להתעייפות ולשחיקה.

 

אם מאובחנת מחלה כגון דלקת ויראלית של המיתרים, בצקת או דימום יש להגיב בטיפול מיידי בהתאם למקרה.

 

איך מחזירים את הקול?

  • להירגע ולנוח. תנו למיתרים לנוח ככל שניתן והימנעו מדיבור מיותר לפני הופעה.

 

  • לחמם את הקול. ערכו חימום מסודר וחזקו את הביטחון שלכם בקול.

 

  • שתו הרבה מים לקראת ההופעה. מים מרגיעים את הגרון, מגבירים את הלחות ומונעים יובש וחימום מקומי.

 

  • ליטול תרופות מתאימות. בכל הנוגע לטיפול תרופתי יש להפעיל שיקול דעת ולהתייעץ עם מומחה. חשוב לדעת שתרופות נגד אלרגיה, נוגדי גודש ומייבשים עשויים לפגוע באיכות הקול. אנטיביוטיקה לרוב אינה נחוצה, וגם טיפול בסטרואידים צריך להתבצע בשיקול דעת ובזהירות רבה.

 

מומחה לכירורגיה של מיתרי הקול, הפרעות נשימה ובליעה, קבוצת א.ר.ם בבי"ח אסותא ומרכז רפואי קפלן



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איכות הקול טובה כשרמת הביטחון גבוהה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים