השופט נגד הפרקליטות: האשמתם כדי ללחוץ?
חיים מולא, צעיר מדרום תל אביב, הורשע בהסדר טיעון באספקת בקבוקי תבערה לאלמוני אשר הצית בעזרתם דירות של אפריקנים. השופט מתח ביקורת חריפה: איך מוגש אישום למרות קושי ראייתי כה כבד? רציתם ללחוץ להודאה?
בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (יום א') שישה חודשי עבודות שירות על חיים מולא (22), שהורשע במעורבות בפרשת השלכת בקבוקי תבערה על בתיהם של עובדים זרים בתל אביב. בנוסף נקנס מולא באלף שקלים. הוא הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון במתן אמצעים לביצוע פשע. הסדר הטיעון נחתם עקב קושי בהוכחת עבירת ההצתה שבה הואשם בתחילה.
השופט עודד מודריק מתח ביקורת קשה, חריגה וחריפה על הפרקליטות: "העובדה שהסדר הטיעון נקשר כתוצאה מגילוי קושי ראייתי היא בעייתית מאוד. קשה להבין איך מוגש כתב אישום כשלנגד עיניי המאשימה קושי ראייתי כה כבד. מצב דברים כזה מעורר שאלה אם הגשת כתב האישום שמראש ברור שסיכוייו אינם גבוהים, לא נועדה כדי ללחוץ על הנאשם להודות בדבר שאולי לא ביצע כלל".
דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:
נתניהו על פרשת זיגייר: אנחנו לא כשאר המדינות
כפותים מבעד לעדשה: חיילים שוב צילמו פלסטינים
תחילת הפרשה ב-26 באפריל 2012, אז סיפק מולא, תושב דרום תל אביב, ארבעה בקבוקי תבערה לאדם שזהותו אינה ידועה, לצורך הצתת בתים ורכוש של מבקשי מקלט מאפריקה, מתוך ידיעה שלכך נועדו. האלמוני הצית את הבתים, אולם מולא הואשם בשמונה עבירות הצתה.
בחודש דצמבר נחשף הסדר הטיעון שחתמה פרקליטות עם חיים מולא, אשר הואשם בזריקת בקבוקי תבערה לתוך דירות של זרים מאפריקה ולחצרותיהם בשכונת שפירא בתל-אביב. "רק בדרך נס לא קיפחו בני אדם את חייהם", הסבירו אז בפרקליטות - אבל נאלצו להתקפל.
במהלך המשפט ציינה התובעת: "יש קושי ראייתי ממשי להוכחת עבירת ההצתה מעבר לספק סביר. מדובר בתיק נסיבתי", ולכן החליטו בפרקליטות במסגרת הסדר טיעון להמיר את עבירות ההצתה בעבירה אחרת. כתב האישום נגדו תוקן לעבירות של סיוע לאותה הצתה, והאדם שהשליך את בקבוקי התבערה עדיין חופשי.
מולא הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון שכלל את שינוי כתב האישום. בגרסה המתוקנת נכתב שמולא סיפק לאדם "אשר זהותו אינה ידועה" ארבעה בקבוקי זכוכית, פיסות בד וחומר בעירה, כשהוא ידע שהדבר עשוי לשמש באופן ישיר או עקיף לצורך הצתת בתיהם ורכושם של מבקשי מקלט מאפריקה. באישום המקורי יוחסו לו כמה עבירות של הצתה והיזק בזדון לרכוש.
בתחילת דצמבר הרשיע סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט ד"ר עודד מודריק, את מולא בעבירה של מתן אמצעים לביצוע פשע, על פי עובדות כתב האישום המתוקן.
לדברי סנגורו של מולא, עו"ד צדוק חוגי, "אם כתב האישום היה מוגש היום במתכונתו המלאה לבית המשפט השלום ולא למחוזי, לא היו מורים לעצור אותו עד תום ההליכים. יש חור ראייתי קשה ביותר".
הוא הסביר כי למולא אין עבר פלילי וזו הפעם הראשונה בחייו שבה נעצר. הוא קבל על כך שגם אחיו ואחותו נעצרו, וכי "דמו נשפך בתקשורת, זה פגע בנאשם ובמשפחה. הוא היה צעיר בעת ביצוע העבירה, הבקבוקים כובו מייד ולא נגרם נזק לאיש אלא לרכוש. הוא למד את לקחו".
השופט מודריק מתח כאמור ביקורת חריפה על הפרקליטות, ועם זאת הוסיף כי "אי אפשר להסתכל על העבירה בקלות דעת. אכן יש פער גדול מאוד בין עבירת ההצתה לבין מתן אמצעים לשם ביצוע עבירת הצתה. עדיין יש אחריות כבדה מאוד למי שסיפק אמצעים למצית ביודעו שהמצית ישתמש באמצעים הללו".