שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר
אורי קופר

מאחורי הקלעים של ההצלחה / "הכל מקצועי"

בעזרת בדיקה מעמיקה של חברה לניתוח מידע, בחנו את השינויים שהכניס אריק בנאדו במכבי חיפה

אריק בנאדו ייצב את ההגנה. אריק בנאדו גורם לשחקנים להילחם. אריק בנאדו החזיר את בוקולי לחיים. מאז מונה בנאדו למאמן מכבי חיפה, שמענו פעמים רבות על ההצלחה של המאמן הצעיר בקבוצה שהייתה בתחתית והיום נאבקת על האליפות. עכשיו, בדיוק שלושה חודשים אחרי המשחק הראשון שלו בתפקיד, הגיע הזמן לשאול גם "איך" ולא רק "מה".

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

בכדורגל של שנות האלפיים המשחק לא מסתיים כשהשופט שורק את השריקה האחרונה. הצוות המקצועי צופה שוב ושוב בסרט המשחק, מנסה להבין מה עבד יותר ומה פחות. אבל גם פה העבודה לא נעצרת. הקבוצות הגדולות בעולם משתמשות בכלים ניתוחיים שונים העוזרים לפרק לגורמים כל פעולה קטנה במגרש.

 

"אופטה" (OPTA, ראה מסגרת) היא החברה הגדולה באירופה בתחום הזה, ומספקת שירותים לקבוצות כמו ברצלונה, ריאל מדריד, באיירן מינכן וצ'לסי. את הליגה הישראלית לא מכסים שם, אבל לבקשת "ידיעות אחרונות" ביצעה החברה ניתוח מקיף של שני המשחקים הגדולים של חיפה בתקופת בנאדו, מול מכבי ת"א והפועל ת"א. ומבין מבול הנתונים אפשר ללמוד על השינויים החשובים שמביאים הצלחה.

 

 

קו ההגנה

בנאדו לא היה השחקן הכי מהיר בעולם, אבל הוא בהחלט היה בלם מצוין. החוכמה הגדולה במשחק של בנאדו הייתה להגיע ראשון לכדור בזכות קריאה נכונה של המהלך הבא. וזה מה שהוא דורש מהבלמים שלו, דקל קינן ואדין צוצאליץ' – לא להסתמך על יכולת אתלטית, אלא למנוע את המצב המסוכן עוד לפני שהוא מתרחש.

 

 

בשני המשחקים שנבדקו, קינן וצוצאליץ' חילצו או חטפו 34 כדורים בסך הכל, אבל רק ארבעה מהם היו בתוך רחבת חיפה. פעמים רבות (תרשים מס' 1) השניים יצאו לכיוון מרכז המגרש כדי לבטל את הסכנה עוד לפני שהתרחשה, כך שיריבות חיפה כלל לא הגיעו למצבים באזור השער. ככה עושים הגנה.

 

מלחמה

נהוג לומר שהדרך הטובה ביותר לבדוק השקעה של שחקנים היא באמצעות הגישה שלהם לכדורי גובה – תחום ששחקנים רבים מתעצלים בו. כששני שחקנים עולים לכדור גובה במרכז המגרש, ינצח ברוב המקרים השחקן הנחוש ביותר, לאו דווקא הגבוה ביותר.

 

שולט גם באוויר. גוסטבו בוקולי (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
שולט גם באוויר. גוסטבו בוקולי(צילום: ראובן כהן)

 

והנחישות של שחקני חיפה מתבטאת היטב בנתון הזה. במשחק מול מכבי ת"א, קבוצה שאי אפשר להתלונן על מוסר העבודה של שחקני מרכז השדה שלה, שחקני חיפה זכו ב־77 אחוזים מכדורי הגובה. בשני המשחקים מול התל־אביביות, גוסטבו בוקולי ויניב קטן לא הפסידו אפילו כדור גובה אחד. נתון מדהים.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

יניב קטן

רבים יגידו שהנתון על קטן וכדורי הגובה מפתיע, שהרי בדרך כלל ישנן טענות כלפי התרומה של הקפטן החיפאי למשחק ההגנה. אז תתפלאו: תחת בנאדו, קטן הוא אחד השחקנים שמחלצים הכי הרבה כדורים בקבוצה. במשחק מול הפועל, למשל, הוא היה שני במספר חילוצי הכדור (עשרה בסך הכל), כשרק בוקולי מקדים אותו.

 

לא נרתע מגליצ'ים. יניב קטן (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
לא נרתע מגליצ'ים. יניב קטן(צילום: ראובן שוורץ)

 

ניתוח המשחקים מראה גם את מה שידענו תמיד – קטן חותך למרכז כדי לנהל את המשחק אפילו כשהוא מוצב באגף. העמדה הממוצעת שלו (יש נתון כזה!) היא בדיוק בתוך עיגול האמצע. הוא גם כמעט שלא נכנס לרחבה או בועט לשער.

 

גוסטבו בוקולי

כשקטן משחק באגף ונע למרכז, נפתח חור בצד שלו. ומי סותם את החור? ניחשתם נכון, בוקולי. אין ספק שבוקולי, שלא שיחק בכלל אצל ראובן עטר, נותן לנו את התמונה הטובה ביותר לפייטריות של חיפה לאחרונה. שלשום הוא חגג 35, אבל בוקולי פשוט נמצא בכל מקום במגרש.

 

 

שימו לב לפעולות ההגנתיות של בוקולי (תרשים מס' 2). הוא נמצא בצד שמאל של ההגנה, בצד ימין של ההתקפה, במרכז המגרש. אף שחקן לא מגיע למספר התיקולים שלו, למספר החטיפות, למספר חילוצי הכדור. אם מחפשים הוכחה גרפית לשינוי שעברה חיפה, מוצאים אותה אצל בוקולי.

 

חן עזרא

אם בוקולי הוא המלך ההגנתי של חיפה, אז חן עזרא הוא השליט ההתקפי. רוב ההתקפות של חיפה עוברות דרכו. אצל רוב הקבוצות ההתקפות מתחלקות בין שלושה אזורים באופן די שווה – משמאל, מימין ומהמרכז. בחיפה הכדור הולך למקום בו עזרא נמצא.

 

 

נגד הפועל עזרא שיחק בצד שמאל, ו־46 אחוזים מהתקפות חיפה יצאו מהצד שלו (תרשים מס' 3). מול מכבי עזרא הוצב בימין, והאגף שלו הוביל את הדרך ב־43 אחוזים מהמקרים. מדובר במספרים גבוהים במיוחד עבור כל קבוצה, אבל זה עוד לא הכל. עזרא מקבל קרוב ל־40 מסירות בממוצע למשחק, הרבה יותר מכל שחקן אחר (מקדים את קטן ואייל גולסה). הוא לוקח את כמות הבעיטות הגדולה ביותר ומבצע, בהפרש ניכר, את מספר הכדרורים הגדול ביותר.

 

הגבהות

את הסיפור המתסכל הזה אתם מכירים היטב – הקבוצה הישראלית שאתם אוהדים מגביהה שוב ושוב את הכדור, למרות שההגנה תמיד מרחיקה. הניתוח של "אופטה" מראה שאצל בנאדו אוהדי חיפה סובלים פחות. בשני המשחקים שבדקנו, שחקני חיפה הגביהו את הכדור רק 7 פעמים במשחק (לא כולל מצבים נייחים).

 

כבש לאחר הגבהה. דקל קינן (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
כבש לאחר הגבהה. דקל קינן(צילום: ראובן שוורץ)

 

פעם אחת הגבהה כזו הסתיימה בשער של קינן, אבל ב־13 הפעמים האחרות הכדור הגיע לשחקן יריב, כך שיש היגיון במספר המועט. היגיון שמלווה את כל המשחק של חיפה בחודשים האחרונים.

 

איך פועלת "אופטה" 

נתונים בזמן אמת

חברת "אופטה", שביצעה את ניתוח משחקי מכבי חיפה, היא אחת החברות הגדולות בעולם לאיסוף וניתוח מידע על כדורגל וספורט בכלל. איסוף הנתונים נעשה בשילוב יד אדם ותוכנת מחשב מתוחכמת.

 

הניתוחים נעשים בזמן אמת, כששלושה אנשים מופקדים על כל משחק – אנליסט אחד לכל קבוצה ואדם נוסף שמבצע בקרה על הנתונים. המחשב מזהה את השחקנים לפי מספרי החולצות שלהם (וכשאלה לא נראים על המסך, הנתונים נדגמים ידנית), כשבעצם כל פעולה, הגנתית והתקפית, נספרת ומוצגת לפי מיקום במגרש.

 

אנשי המקצוע בקבוצות מקבלים את המידע המלא דקות בודדות לאחר סיום המשחק, ויש קבוצות, למשל מנצ'סטר סיטי, שמשתמשות במידע בזמן המשחק עצמו. הנתונים משמשים ללמידה ולאימון, וכן למעקב אחר קבוצות יריבות ולסקאוטינג על שחקנים.

 

ל"אופטה" יש משרדים ברחבי העולם, כשמנהל המידע בחטיבה האמריקאית של החברה הוא ישראלי בשם אורן פולק. מאות קבוצות, התאחדויות, גופי שידור ותקשורת וחברות הימורים עושות שימוש בנתונים, אבל בין הלקוחות לא נמצאת אף קבוצה ישראלית.

 

לתגובות והצעות: ori-c@yedioth.co.il

למעקב בטוויטר: @CoopSport

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריה מליניאק
מומלצים