שתף קטע נבחר
 

מלא בסידן: כל הסיבות הבריאות לאכול פרג

כף אחת ממנו שוות ערך לכוס חלב, הוא עשיר בסיבים תזונתיים ומסייע להפחתת כולסטרול. רגע לפני שאתם מוותרים על המילוי המסורתי של אוזני ההמן כדאי שתדעו למה מומלץ לאכול פרג

פורים כבר כמעט כאן ובכל מקום ניתן למצוא אוזני המן. היום, בניגוד לימים עברו, אוזני המן במילוי פרג הן לא בהכרח הסוג הנפוץ ביותר על המדפים וניתן ליהנות ממילוי של שוקולד, תמרים או ריבה. אבל למרות הכל לא כדאי לוותר על המילוי המסורתי.

 

שימוש בפרג, או בשמו הלועזי Papver somniferum, נעשה 1900 שנה לפני הספירה ביוון, ומשם מגיע גם שמו שכן somniferum כוונתו למרגיע או מקדם שינה. הפרג אותו אנו אוכלים לרוב הינו זרעי הפרח. בישראל גדלים כשבעה סוגי פרג אך הנפוץ שבהם הוא הפרג האגסני.

 

לפרחי הפרג שימושים רבים מלבד הקולנריים, וביניהם שימושים רפואיים לשיכוך כאבים. השימושים הקולינאריים שלו נראים בעיקר בטורקיה ובמזרח הרחוק, אך הוא מעובד ומשווק ברחבי העולם. פרג הולנדי נחשב לפרג המשובח ביותר.

 

לאוהבי הפרג שבנינו ידוע כי לעתים יש לו טעם מעט מר והוא מעניק מרקם הדומה לזה של אגוז. אחת הדרכים להתמודדות עם בעיה זו היא להשתמש בפרג כמה שיותר סמוך לזמן טחינתו. אם אתם מחליטים לשמר אותו בכל זאת, ניתן לאחסן אותו בשקית סגורה במקפיא.

 

השימוש בפרג נעשה לצורכי אפייה, בישול ואף לתיבול. כאשר משתמשים בו לצורך תיבול (שילובו ברוטב לסלט, לדוגמה) מומלץ לקלות אותו מעט. כאשר משתמשים בו לצורכי אפיה מומלץ להשרותו במים חמים כשעה לפחות.

 

לפרג ערך קלורי גבוה יחסית (כ-500 קלוריות ב-100 גרם, 50 קלוריות בכף) אך הוא מכיל רכיבים תזונתיים החשובים לגופנו:

 

מקור לחומצת שומן אולאית ולינולאית: חומצות שומן אלו הן מסוג השומן הבלתי רווי הנחשב לשומן טוב התורם לירידה בכולסטרול ה"רע" ולעלייה של הכולסטרול ה"טוב" בדם. בנוסף, צריכת שומן בלתי רווי תורמת למניעה של מחלות לב.

 

מקור לויטמינים ומינרלים: בפרג ניתן למצוא מינרלים חיוניים לתהליכים רבים המתרחשים בגופנו מדי יום

בכמויות גבוהות. בין היתר ניתן למצוא ברזל (חשוב להובלת חמצן לכל חלקי הגוף), אשלגן (מסייע לאיזון הנוזלים והחומציות בגוף), אבץ (חשוב בבניית חלבונים ומסייע במניעה של פעילות חמצון מזיקות בגוף), מגנזיום (חשוב בתהליכי הפקת אנרגיה ולפעילות תקינה של השרירים והעצבים), נחושת (חשובה לחילוף החומרים של הברזל) וסידן (מרכיב חשוב לבריאות העצמות ומסייע בכיווץ השרירים והלב). כמות הסידן חלב ניתן למצוא בכף אחת של פרג בלבד. בנוסף, ניתן למצוא ויטמינים חשובים ממשפחת ויטמין B המסייעים בין השאר לפעילות מטבולית של פחמימות ושומנים.

 

מקור לסיבים תזונתיים: ב-100 גרם פרג יש כמעט 20 גרם סיבים תזונתיים, המהווים כמות נכבדה (כ-65%) מהצריכה היומית המומלצת. צריכת סיבים תזונתיים תורמת לתחושת שובע, לפעילות תקינה של מערכת העיכול ומסייעת בהפחתת מחלות לב. חשוב להדגיש כי אחרי צריכה של סיבים תזונתיים חשוב להקפיד על שתייה מרובה של נוזלים.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, הולמס פלייס גבעתיים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף אמברם
פרג. מקור לויטמינים ומינרלים
צילום: אסף אמברם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים