הכותל של בני ברק: מעל מתפללים, מתחת חופרים
עשרות-אלפי בני אדם מתפללים מדי יום באיצקוביץ', "המנהטן של בני ברק", ובינתיים מפנים טרקטורים את האדמה מתחת רגליהם, לטובת פרויקט שאפתני של בית כנסת תת-קרקעי ענק. "למתפללים אין מושג מה קורה למטה"
17 אלף בני אדם מתפללים מדי יום בבית הכנסת איצקוביץ' שב
בני ברק.
כך עלה מבדיקה שנערכה במקום בשנת 2010. רק לשם קנה מידה, לפי נתוני הלמ"ס העיר בית שאן מונה פחות תושבים.
<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. כנסו >>
"בבני ברק איצקוביץ' זה המקום הכי אסטרטגי", אומר גבאי בית הכנסת, יצחק שיינין. "זה כמו המנהטן של ארצות הברית, זה כמו בכותל. בן אדם ניגש, אף אחד לא שואל אותך איך הגעת? מה הצבע שלך? למה? אתה נכנס, מתפלל ויוצא. לא אומרים לך מילה".
"מוציא את האדמה שתקלוט אותי בעתיד"
בשל העומס האדיר על ששת חדרי התפילה של בית הכנסת, הוחלט כי אין מנוס מלהרחיב את המבנה. אלא שכאן צץ קושי גדול: לפי ההלכה אין להרוס בית כנסת, גם אם רק כדי לבנות אותו מחדש."הבנתי שאין ברירה וצריך לחפור את כל האדמה מתחת לבניין, ולגלות את עמודי התמך", אומר שיינין, שלזכותו יש לזקוף את פרויקט ההרחבה התת-קרקעי. "אמרו עלי שאני משוגע, ואיך בכלל יפנו את האדמה דרך הסמטאות הצפופות של העיר, אבל לראיה הצלחנו".
כעת, בעוד למעלה ממשיכים אלפים להתפלל, עובדים טרקטורים מתחת לרגליהם כדי לפנות אדמה לטובת חדרי תפילה חדשים. "אנחנו בעצם בונים מתחת למבנה קיים, כשעומדים כרגע מעלינו, ממש ברגעים אלה,
מאות אנשים שמתפללים בכל חדר וחדר", אומר עידו שניר, הקונסטרוקטור של הפרויקט. "עוד לא קרה דבר כזה בעולם שבנו מתחת לבית כנסת, שתוך כדי העבודה מתפללים בו אלפי אנשים ביום".
"מי שמתפלל אין לו מושג מה קורה למטה, אבל הוא יודע מה קורה עם התפילה שלו, למעלה", צוחק שיינין.
"אני מוציא את האדמה שתקלוט אותי בעתיד", הוא אומר. "כל חיי חשבתי איזו ירושה אשאיר לדורות הבאים, ואני כולי גאווה שהמקום הזה, שהוא לב ליבה של בני ברק ולב מעוז התפילה היהודית אחרי הכותל, יישא בצורה כזו או אחרת גם את שמי, ועל כך אין מאושר ממני מעתה ועד עולם".
בעוד למעלה ממשיכים להתפלל, למטה בונים
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים