מכת פריצות בשרון: "ממגנים, אבל זה לא מספיק"
המשטרה חוקרת את כל הכיוונים ביחס לפריצה לביתו של בכיר במשרד ראש הממשלה, אולם ההערכה היא שמדובר בעוד מקרה בגל הפריצות באזור מושב בית יצחק. הלילה נפרצו עוד 6 בתים באזור. "הגנבים מלאי תעוזה", מספרים תושבים, "אנו לא ישנים"
חקירת הפריצה לביתו
של עובד משרד ראש הממשלה טרם קבעה סופית אם הגנבים היו מודעים לתפקידו הבכיר של בעל הבית, ובמשטרה מבהירים כי כל הכיוונים נבדקים. "ההערכה שלנו היא שאכן מדובר בפריצה רגילה, אבל לא הכול סגור", ציין גורם במשטרת מרחב שרון, "אם מסתתר בפריצה הזאת משהו שהוא מעבר, גורמים אחרים יבדקו את זה".
במשרד ראש הממשלה ציינו מוקדם יותר כי סביר שהפורצים חדרו לבית בכוונה לקחת את מפתחות הרכב, אולם לאחר שזוהו הם נטלו עמם במהלך הבריחה את תיקו של העובד, ובו מחשב שכנראה הכיל חומרים מסווגים. במקביל, כך מתברר הערב, נפרצו שני בתים נוספים במושב בית יצחק שבו מתגורר הבכיר, וביישובי הסביבה נרשמו עוד ארבע פריצות. לא ברור אם יש קשר בין האירועים.
ב-ynet נחשף אתמול בבוקר כי ביתו של העובד הבכיר נפרץ במהלך הלילה וכי הפורצים נמלטו מהמקום וטרם נעצרו. בזמן הפריצה העובד ואשתו ישבו בסלון, ועובדת זרה שמועסקת בבית מצאה את הגנבים בתוך הבית, צרחה והבריחה אותם. בניגוד לנעשה ביישובים אחרים בסביבה, הכניסה של בית יצחק פתוחה בכל שעות היממה ואין בה מחסומים או מאבטחים, אף כי אנשי חברת אבטחה ששכר המושב עורכים סיורים רבים במהלך הלילה.
מנהל הביטחון במועצה האזורית עמק, יהודה בן-עזרא, דיווח כי בחודשים האחרונים זוהתה עלייה מתמדת בכמות הפריצות. "מדי לילה יש לנו בין 10 ל-15 פריצות בתחום המועצה, בעיקר במושבים. לגנבים יש הרבה תעוזה, הם יכולים לראות את האנשים יושבים בסלון ולפרוץ להם לחדרים בבית. לילה-לילה אנחנו סובלים ממכת הפריצות, הגענו למצב שאנשים מפחדים להיות בבית. התושבים מגיעים לגור כאן באיכות חיים ומוצאים את עצמם ממגנים את עצמם לדעת".
בן-עזרא סיפר כי פנה למשטרה בבקשה שיקימו צוות חקירה מיוחד שיטפל רק בנושא הזה ויביא לעצירת מכת הגניבות, אך בינתיים מספרן רק עולה. באתר האינטרנט של בית יצחק מפורסם מדי חודש סיכום האירועים של גניבות ופריצות, וממנו עולה כי בינואר אירעו במושב 13 מקרי פריצה לבתים, ורק בשלושה מהם לא נגנב דבר, ובדצמבר נפרצו עוד שמונה בתים. לעומת זאת, בנובמבר ובאוקטובר נרשמו שני מקרי פריצה בכל חודש.
"אנחנו ממגנים את הבתים שלנו, אבל זה אף פעם לא מספיק", סיפר תושב בית יצחק, שהודה כי ביישובי השרון כבר התרגלו למכת הפריצות. "מדובר בחלק מהשגרה שלנו. הפורצים מגיעים בלילה, אבל גם לפעמים בשעות היום. אי אפשר להגיד שאנחנו ישנים בשקט, במיוחד לא אחרי הרצח שאירע באוקטובר האחרון במושב אביחיל הסמוך. אין ברירה, ככה אנחנו חיים וככה נמשיך. המקרה הלילה היה פשוט עוד פריצה וככה אנחנו מתייחסים אליו".
תושב אחר הוסיף כי "יש בעיה ואנחנו מודעים אליה. יש חברת אבטחה ויש מתנדבים והנוכחות שלהם מורגשת גם בשעות הלילה המאוחרות. אנחנו רואים את אורות האזהרה שלהם, שומעים את הסירנות ואת מערכת הכריזה שלהם. אנחנו יודעים שהם עושים עבודה טובה, אבל כנראה זה לא מספיק. פורץ שמגיע נחוש לפרוץ בסוף יפרוץ".
דני יתום: הנזק הפוטנציאלי גדול מאוד
בגופי הביטחון מודעים לעובדה שגם בתיהם של עובדים חשופים בצורה כזו ואחרת למקרי פריצה, ולכן מבהירים כי הכללים הנוגעים לאבטחת מידע חלים קלה כחמורה על כלל הגורמים בשורותיהם - מהזוטר ועד לראש המערכת. על מקרה הפריצה הלילה אמר ראש המוסד לשעבר, האלוף (מיל') דני יתום, כי "למיטב הבנתי הגניבה הייתה כשהם היו בבית. זו הייתה עבירה הרבה יותר חמורה אם הגורם היה הולך לישון ומשאיר את החומר ללא השגחה".יתום הדגיש כי "חוק החומרים המסווגים אומר במפורש שאם לא יכולים להשאיר ללא השגחה חומרים כאלו, אז עליהם להישמר בכספת כבדה ומובנית לתוך הקיר. חומר מסווג חייב תמיד להיות איתך ובהשגחתך בדיוק כמו נשק". לדבריו, הנזק שיכול להיגרם בגניבת חומר מסווג הוא גדול מאוד. "החומר יכול להגיע לגורם עוין לאחר שאותם גנבים יעיינו בו ויבינו מה יש להם".
"בעבר כבר היו מקרים שבהם פלסטינים פרצו לבתי קצינים ועובדי גופי הביטחון במטרה לגנוב חומרים שיכולים להזיק לביטחון המדינה", הזכיר יתום. "יש כאן הרבה משמעת עצמית, ואם מישהו פעל בניגוד לנהלים וחומר מסווג נגנב אז יש להענישו בכל חומרת הדין וכך תיווצר הרתעה".
בית יצחק. 13 פריצות בחודש ינואר
צילום: עידו ארז
מומלצים