ארה"ב מודאגת: "דרוש איפוק במצב הקשה"
פחות מחודש לביקור אובמה בישראל מביעה ארה"ב דאגה מההסלמה בגדה. בתום יום עימותים שבשיאו נפצעו קשה שני נערים קראה "להימנע מפעולות שיערערו את המצב". בהדסה עין כרם נפגשו משפחות של פצועים: "זה לא מקרה, הכול בכוונה"
ברחבי העולם צופים בתמונות העימותים האלימים ברחבי הגדה ומביעים דאגה. כאשר פחות מחודש נותר לביקורו של הנשיא האמריקני ברק אובמה, עושה הממשל האמריקני מאמצים להרגיע את הרוחות. בשיחות עם הצדדים נקראו הפלסטינים להפסיק עם "הרטוריקה המסיתה" סביב מותו של האסיר הפלסטיני עראפת ג'רדאת. במקביל עלה גם נושא המעצרים המנהליים של הפלסטינים בשיחות עם ישראל.
חדשות נוספות ב-ynet:
בתום יום נוסף של עימותים, שבשיאם נפצעו קשה שני נערים פלסטינים בבית לחם, קרא סגן דובר מחלקת המדינה פטריק ונטרל לישראלים ולפלסטינים "לנקוט איפוק מרבי". הדובר אמר בתדרוך לכתבים ש"אנחנו מעבירים את המסר ישירות לגורמים ישראליים ופלסטיניים. כל הצדדים חייבים לשקול ברצינות את ההשלכות של מעשיהם, במיוחד ברגע קשה זה. אנחנו קוראים לפלסטינים ולישראלים לא רק להימנע מפעולות פרובוקטיביות, שעלולות לערער את המצב בשטח, אלא גם לשקול צעדים חיוביים כדי להגביר את האמון ולהרגיע את המתיחות הנוכחית".
הוא ציין כי הממשל מבין שממשלת ישראל "בודקת לעומק את נסיבות המוות של ג'רדאת. אנחנו מצפים שכל הצדדים יאפשרו לבדוק את תוצאות הנתיחה שלאחר המוות ברוגע בלי הרטוריקה המסיתה. השלטונות הישראליים בודקים את זה ברצינות רבה. לגבי הנושא של שביתות רעב, זה משהו שאנחנו מדברים עליו. מעצרים מנהליים זה משהו שאנחנו מדברים עליו עם עמיתינו הישראלים וזה משהו שנמצא בדו"ח שלנו על זכויות האדם". האמריקנים מבהירים כי בכירי הממשל מנסים להרגיע את הרוחות ומזכירים "כמה חשוב לנשיא ולמזכיר המדינה שהצדדים יחזרו לשבת ולדבר".
שליח האו"ם למזרח התיכון, רוברט סרי, קרא לערוך חקירה עצמאית ושקופה של נסיבות מותו של העציר הפלסטיני בכלא מגידו. סרי ציין כי יש חשיבות גדולה לפרסום תוצאות חקירה כזו בהקדם האפשרי. שליח האו"ם הזהיר גם מהסלמת המצב בשטחים לנוכח העימותים בימים האחרונים.
הנציג הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, שלח מכתב למועצת הביטחון ובו כתב שנתיחת הגופה של ג'רדאת מוכיחה "שהוא הוכה קשות, שהתעללו בו ושהוא סבל מהזנחה במהלך מעצרו, ייתכן כי מדובר בעינויים. זוהי הוכחה נוספת ליחס הלא-אנושי של ישראל לעצירים הפלסטינים".
הקריאה האמריקנית לצדדים הגיעה, כאמור, בסופו של יום סוער נוסף שבשיאו נפצעו קשה שני נערים, בני 13 ו-16, ממחנה הפליטים אל-עאידה ליד בית לחם. לפי הרופאים בבית החולים בבית ג'אלה, הנער הפלסטיני בן ה-13, מוחמד חאלד אל-כורד, נפגע משני קליעים, אחד בצד הגוף שגרם לו לדימום בכבד ובריאות, ואחד ברגלו. דובר צה"ל מסר: "סמוך לקבר רחל התקהלו כ-150 פלסטינים, השליכו אבנים והפרו את הסדר. החיילים ביצעו נוהל מעצר חשוד שכלל ירי לרגלי משליך רימונים מאולתרים והוא נפצע קל. בהמשך התקבל דיווח על פצוע פלסטיני נוסף ונסיבות המקרה נבדקות".
"המשפחה מודאגת ובוכה"
הפצוע הנוסף, עודאי סרחאן בן ה-16, הובהל לבית החולים הדסה עין כרם בירושלים והוא פצוע בראשו. החיילים הבחינו בו כשהיה רעול פנים וניסה להבעיר עמדת צה"ל, אולם במשפחתו של סרחאן מכחישים את הטענות. מחוץ למחלקת טיפול נמרץ ישבו סבו, סבתו ואחיו הקטן ומיררו בבכי. סבו של הנער, פתחי רמדאן, אמר ל-ynet: "הנכד שלי לא השתתף בהפרות הסדר שהיו היום ולא לקח חלק בעימותים. הוא בסך הכול היה בדרכו חזרה הביתה מעבודתו כספר. בדרך, הצבא ירה ופגע בו בראשו". הוא הוסיף כי בבית החולים הדסה עין כרם עדכנו אותם הרופאים על מצבו ומסרו שהוא מוגדר קשה מאוד וכי הכדור חדר דרך אחד הצדדים בראשו. עם הגעתו, הוכנס לחדר הניתוח ושם נלחמים הרופאים על חייו.
סלאח סרחאן, דודו של הנער, חיבק את אחיו הקטן של עודאי, ואמר לו: "בגלל דברים כאלה נהרגים ילדים. במשך 16 שנה הסבא שלו גידל אותו ועכשיו הם כאן בבית החולים. גם הילד הזה ששוכב בחדר הניתוח הוא בן אדם. יש לו רק אח אחד קטן ומסכן. המשפחה כולה מודאגת ובוכה, אנחנו מתפללים לטוב".
סמוך למשפחת סרחאן מחוץ למחלקת טיפול נמרץ ישבה משפחתו של הצעיר חלמי עבד אל-עזיז חסן, בן 27, שנפצע קשה מירי בבטנו ביום שבת האחרון באזור שכם והועבר מבית החולים רפידיא להדסה עין כרם, ושם השתפר מצבו. אביו עבד אל-עזיז אמר: "שמעתי שהילד שלהם קיבל כדור בראש מהחיילים, דיברתי עם המשפחה שלו ואיחלתי להם שאלוהים יעזור להם, ושיהיה בריא. הילדים שלנו לא נפצעו במקרה, הכול קורה בכוונה, פגעו בבן שלי ובבן שלהם וזו התוצאה של כל הבלגן בשטח. בבן שלי ירו מתנחלים, ובבן שלהם פגע הצבא, אבל לצבא ולמדינה יש אחריות לשמור שהילדים האלה לא ייפגעו סתם, הלוואי שאף אחד לא היה נפצע. לא משנה אם הוא יהודי, נוצרי או מוסלמי".
Read this article in English