הליך משמעתי לרופאי שיניים שסירבו לטפל בנשאי HIV
השישה זומנו בעקבות תלונות שהגיש הועד למלחמה באיידס נגד הרופאים לאחר שסירבו להעניק טיפול לנשאים - בניגוד לנהלי משרד הבריאות. "הרופאה אמרה לי שהיא לא יכולה לעזור לי כי היא לא מטפלת בנשאים", אומר ל-ynet אחד מהמטופלים שנפגעו
משרד הבריאות נגד אפליית חולי HIV: לראשונה זומנו שישה רופאי שיניים להליך משמעתי, לאחר שסירבו לטפל בנשאי HIV. מדובר בשינוי מדיניות במשרד, שעד היום לא פעל לאכיפת החוק בנושא.
עוד כתבות
- פרסום ראשון: עלייה של 12% בנשאי HIV בישראל
"מצטערת, אני לא מטפלת בנשאי HIV"
עד עתה רופאי שיניים רבים הפלו נשאי HIV, בניגוד לנהלי משרד הבריאות ולחוק זכויות החולה, אך לא הייתה כל אכיפה בנושא. כעת משנה משרד הבריאות גישה, ובצעד היסטורי, בעל משמעויות רבות, פועל לאכוף משמעתית את ההוראות והנהלים שנקבעו על ידי המשרד.
בימים האחרונים שיגר מנכ"ל המשרד, פרופ' רוני גמזו, זימונים להליך משמעתי לשישה רופאי שיניים שסירבו לטפל בנשאי HIV, בניגוד לנהלי משרד הבריאות הקובעים כי אסור להפלות נשאי HIV ויש לטפל בהם כבכל אדם, תחת אמצעי זהירות מתאימים. זימון רופאי השיניים התבצע בעקבות תלונות שהגיש הוועד למלחמה באיידס נגד הרופאים.
"סבלתי מכאבים הרבה זמן אבל פחדתי לגשת לרופא השיניים כי חששתי מכך שאצטרך לספר להם על ה-HIV, אבל הכאבים גברו והלכתי לרופאה חדשה", מספר ל-ynet ג', נשא HIV שסבל מאפליה. "כשהגעתי לרופאה היא הייתה מאוד נחמדה בהתחלה וביקשה ממני לשבת על הכיסא. אבל מהרגע שאמרתי לה, עוד לפני שהתחיל הטיפול, שאני נשא - זה היה כאילו אישה אחרת עומדת מולי.
"היא התחילה לגמגם ואמרה לי שהיא נורא מצטערת אבל היא לא יכולה לעזור לי כי היא לא מטפלת בנשאים. התחושה הראשונה הייתה של השפלה, כאב עמוק בבטן, כאילו חשפתי משהו אישי והוא משמש נגדי. הרגשתי שהיא קבעה את דעתה עליי בלי לדעת בכלל במה מדובר, כאילו כל מה שהיא ראתה זה וירוס ולא בן אדם שכואב לו וצריך ממנה עזרה.
"מעבר לעלבון, אנשים כמוה הם הסיבה שאני נאלץ לשמור את ה-HIV לעצמי ולא לדבר ולשתף עם אנשים אחרים. לא כולם כמוה - אבל למה לי לקחת את הסיכון".
הלשכה לאתיקה: רופאים חייבים לטפל בכל חולה
"אנו מברכים את משרד הבריאות ומנכ"ל המשרד על פעילותם למיגור האפליה כלפי נשאי HIV, הזכאים לקבל טיפול רפואי כמו כל מטופל אחר ותחת אותם כללי זהירות", אומר מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס ד"ר יובל לבנת. "הוראות הסטריליזציה השגרתיות של משרד הבריאות, תוך שמירה על נהלי המשרד, מעניקות הגנה מספקת לרופאים ולמטופלים למניעת הידבקות במגוון מחלות, לרבות נגיף ה-HIV".
"רופא שאינו מקיים את הוראות הסטריליזציה, ובגין כך מסרב לקבל לטיפול אנשים המודעים להיותם נשאי HIV, דווקא הוא עלול לסכן את בריאות מטופליו, שכן רבים מנשאי המחלות המדבקות כלל אינם מודעים לכך", מוסיף ד"ר לבנת. "על רופאי השיניים לבצע סטריליזציה לאחר כל טיפול, ובהתאם - לקבל כל אדם לטיפול, יהא המטופל באשר יהא. אנחנו תקווה שאופן הטיפול של משרד הבריאות יבהיר לכלל רופאי השיניים בישראל שאין להם את הרשות להפלות נשאי HIV, אוכלוסיה שסובלת מסטיגמה חברתית מיותרת".
בתחילת החודש החליטה הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית כי במסגרת הקוד האתי מחוייבים הרופאים לטפל בכל חולה, כולל נשאי וחולי HIV, וכי אין להפלות במתן טיפול רפואי בין מטופלים. יושב ראש הלשכה לאתיקה, פרופ' אבינועם רכס, אמר במהלך הדיון שהתקיים אז כי "יחס החברה לחולים באיידס ולנשים נושא עמו בורות, אמונות טפלות והתנכרות. על הקהילה הרפואית מוטלת האחריות למנוע מעמדות אלה לחלחל לעולם הרפואה".