Mindstorms-EV3: כשלגו ורובוטיקה מתחברים
תשכחו כל מה שידעתם על לגו וצעצועים ביתיים. ה- Lego Mindstorms Ev3 הינה פלטפורמה רובוטית מתוחכמת שנועדה לחובבי לגו ורובוטיקה וותיקים וגם לצעירים שביננו, בנים מתוחכמים לדור האייפון
בעידן שבו משחקים נעשים יותר ויותר מתוחכמים, ועוללים בני יומם כבר שוברים שיאים במשחקים כמו טמפל ראן ואנגרי בירדס בסמארטפון, נדמה שללגו, אותם לבנים צבעוניות ותמימות תוצרת דנמרק, כבר אין מה להציע לקהל הצעיר והמתוחכם. אפילו החברה עצמה מפנה כיום חלק ניכר ממשאביה לכיוון משחקי מחשב המבוססים על המותג, ולא על המשחק ההרכבה הבסיסי עצמו.
ובכן, הרשו לנו להפתיע אתכם: הכירו את ה-Lego Mindstorms, ערכת לגו רובוטית הניתנת לתכנות, אשר מנצלת את מיטב הטכנולוגיה העכשווית, על מנת לברוא חיים בלבנים הדוממות והארכאיות.
הגרסא הראשונה של Mindstorms שוחררה בשנת 1998, והחלה לצבור קהילה אדוקה של אלפי מעריצים, מבוגרים וצעירים. הגרסא השנייה, ה-Mindstorms NXT, שוחררה ב-2006, והצליחה לצבור קהל רב עוד יותר, ואף הפכה במהרה למוצר הרווחי ביותר בהיסטוריה של לגו. עתה, הציגה לגו לעולם בתערוכת CES האחרונה את ה-Mindstorms EV3 גרסה מתוחכמת, אינטליגנטית וידידותית יותר למשתמש.
ערכת החלומות של חובבי הרובוטיקה
הערכה הבסיסית של ה- EV3 מגיעה עם 594 חלקים, אשר מאפשרים בנייה של חמש מפלצות מכאניות שונות, כאשר לגו מבטיחה לשחרר הוראות לבנייה של תריסר נוספים בעתיד הקרוב. המערכת מתבססת על "לבנים חכמות" אשר אחראיות על פונקציות שונות כגון הפעלת מנוע, חיישנים וחלקים מכאניים שונים. את הוראות אלו ניתן להזין אל מיני- מחשב, המהווה את מוח הרובוט, באמצעות ממשק תכנות רב עצמה וידידותי. לגו גורסת כי כל משתמש יוכל לתפעל את הרובוט הראשון שלו תוך 20 דקות מרגע פתיחת אריזת ה- EV3, ואשפי רובוטיקה יוכלו להנדס ולבנות יצירות אמנות של ממש.
המפרט הטכני מרשים למדי, כזה שאפילו אופטימוס-פריים היה מתגאה בו: כל ערכה של EV3 מגיעה עם חיישנים מסוגים שונים, כגון חיישני אינפרא אדום, מזהה צבע, חיישני מגעי ושלט אינפרא אדום המיועד לשליטה והכוונת הרובוט. בנוסף לכך הערכה מכילה מיני מעבד, חריץ הרחבת זיכרון לכרטיסי SD בנפח של 16 MB, חריץ USB 2.0, תקשורת בלוטות' ו- Wifi, סביבת תכנות מתואמת לינוקס, תאימות למערכות הפעלה מסוג אנדרואיד ו- iOS, מסך ורמקולים קטנים. אלו נועדו ליצור סביבת תכנות נוחה שתוכל אף להתממשק עם מחשבים או טלפונים חכמים, להם לגו מתכוונת לשחרר אפליקציות ייעודיות. מחירה של ערכה בסיסית יעמוד על כ-350 דולר.
תעלולים לדור הגיקים
כאמור, הערכה הראשונית תאפשר יצירה של מספר דגמים בסיסיים ומגניבים למדי: רובוט נחש מתפתל, אשר נשלט באמצעות אפליקציית סמארטפון, מסוגל לרעוד כצפע עם טלטול של המכשיר ואף יכול לזהות תנועות באמצעות חיישן אינפרא אדום, לזנק ולנגוס בקרבן המופתע; רובוט נוסע, המסוגל לנווט בין מכשולים, ואשר ניתן לחבר אליו כלים שונים כגון פטיש, צבת או משגר קליעים מזערי; ועקרב מכאני, אשר מסוגל לעקוב אחרי אות האינפרא אדום של השלט, לעקוץ באמצעות זנב מכאני גמיש, ולירות קליעי לגו בדיוק מפתיע אל עבר הקרבן האומלל. סבתא לא תנחש מעולם מאיפה זה הגיע לה.
דגמים אלו נשמעים אולי מעט ילדותיים, אולם הפוטנציאל האמיתי של המוצר טמון בקהילת ה-Mindstorms האדוקה, אשר מחכה בקוצר רוח לגרסא החדשה, על מנת להמשיך ולברוא המצאות מפתיעות באמצעות לבני הלגו התמימות. כך למשל באמצעות הדור הקודם, ערכת ה- NXT, בנו חובבי ה- Mindstorms סופר מטבעות מתוחכם, רובוט סיוף, גלגל ענק-מיניאטורי, סיסמוגרף בסיסי, קודן לדלת ועוד. ללא ספק ההמצאה המרשימה ביותר הינה ה- "Get a Cool Beer Dude", אשר מאפשר פתיחה מכאנית של בקבוקי בירה. ניתן לצפות ביצירות נוספות באתר הקהילה.
פותחן הבירה- הוכחה שלגו מועיל גם למבוגרים:
ועוד המצאה, שנועדה לפתור בעיה אנושית עתיקה- הקובייה ההונגרית:
לגו בשירות החינוך
מלבד היתרון הברור של התעללות בבני המשפחה ופתיחה של בקבוקי בירה, ה- Mindstorms מהווה גם כלי משמעותי במסגרת לימודי הרובוטיקה לקהלים צעירים: בכל העולם הערכה מהווה אמצעי נוח ללימוד יסודות המקצוע, ותחרויות שונות נערכות על מנת לעודד חשיבה יצירתית לשימוש בלבנים החכמות.
אחד הפרויקטים המרשימים ביותר הינו ה-MoonBots Mindstorms Challenge, אשר נערך בשיתוף עם גוגל. מטרת הפרויקט היתה לאתגר תלמידים צעירים לבנות מכונה שתדמה משימה על הירח, מעין אח קטן לתחרות הגדולה יותר שנועדה לבצע את הדבר האמיתי, ה- Google Lunar X prize. הזוכים, קבוצה של שוחרי רובוטיקה צעירים מהונגריה, זכו לבחון את המצאתם במרכז הבינלאומי למערכות לחקר החלל שבהוואי.
ממתק לסיום: מדפסת תלת מימדית מלגו: