האם בקרוב שנגחאי תוכרז איזור סחר חופשי?
ראש עיריית שנגחאי הכריז לאחרונה על תוכניתו ליצירת איזור סחר חופשי, מופחת מסים ומכס. המשמעות: משיכת אנשי עסקים ובעיקר בעלי בנקים מכל העולם. אז פלא שהונג קונג מקאו וסינגפור מפחדות?
יאנג שיאונג, ראש עיריית שנגחאי, מהווה דוגמא טיפוסית לקאדר החדש של ראשי המפלגה הקומוניסטית הסינית. הוא בוגר לימודים מקצועיים, והספיק לצבור ניסיון ניהולי במגזר הפרטי, כולל ניהול חברת תעופה, לפני שנכנס אל המנגנון המפלגתי וטיפס בו מעלה במהירות.
לטורים נוספים של טל רשף
יש הרבה מן המשותף בין המסלול שלו לבין זה של שר הסחר הסיני שביקר בישראל לפני שנתיים. בתפקידו הנוכחי הוא נכנס לנעליים גדולות. עיריית שנגחאי נחשבת למעוז רב כוח בפוליטיקה הסינית ובין האישים שצמחו ממנה ניתן למנות את ז'ו רונגג'י שהיה ראש ממשלת סין ואת ז'יאנג זמין, שכיהן כנשיא המדינה. מראש עיריית שנגחאי מצפים לגדולות ונצורות ונראה כי בימים אלה הוא עסוק בניסיון לעמוד בציפיות אלו.
צעד מהפכני לכלכלת סין
בחודש ינואר הכריז מר יאנג שיאונג על תוכניתו להפוך את מרכז הפעילות המסחרית של העיר אשר עליה הוא מופקד לאיזור סחר חופשי. אם דבר זה יאושר ויבוצע הוא צפוי להוות צעד מהפכני באספקטים כלכליים רבים.
התוכנית היא לחבר, לאורך תקופת היערכות של שלוש שנים, את נמל המים העמוקים ינגשאן, שדה התעופה פודונג ונמל ווינגג'יאו לאזור שעליו לא חלות כל התקנות המסחריות החוקתיות הסיניות, אזור מופחת מסים ומופחת מכס אשר כבר היום נהנה מפעילות בת כ-100 מיליארד דולר בשנה, נכון לשנת 2012.
דבר משמעותי עוד יותר מאשר הקלות המכס והמיסוי, הן ההקלות על פעילות הבנקים באזור זה. הם יהיו פטורים מהפיקוח המרכזי הסיני האינטנסיבי על הפעילות שלהם ושל לקוחותיהם והם גם יאפשרו ניהול חשבונות בנקים באופן חופשי כמקובל במערב.
קודם כל, מדובר בחדשה מעניינת עבור אנשי עסקים סיניים וזרים אשר לראשונה מאז שנת 1949, השנה בה עלה מאו צדונג לשלטון, יוכלו לקיים פעילות בנקאית חופשית כמקובל במרבית מדינות העולם. זאת חדשה חשובה עבור עורכי דין ורואי חשבון שעד כה יעצו ללקוחותיהם המקיימים פעילות בתוך סין לנהל אותה בעזרת הנהלה היושבת בהונג קונג על מנת להימנע מלהיות כפופים לחוקים ולפיקוח הבנקאי הסיני.
זאת גם חדשה טובה למנהלי בנקים בינלאומיים המתמודדים בסין עם תקנות בנקאות נוקשות וריכוזיות שזכו לביקורת חריפה מצד מדינות המערב וארגוני הכלכלה הבינלאומיים. בנק שיקיים את הפעילות שלו באזור הסחר החופשי של שנגחאי כאשר יקום צפוי למצוא עצמו חופשי לפעול במידה שקיימת רק במקומות מועטים בעולם.
חדשות רעות להונג קונג וסינגפור
חדשה זאת עלולה להדיר שינה מעיניהם של ראשי האזורים הללו, ובראשם הונג קונג, מקאו וסינגפור. החופש הבנקאי הזה צפוי לסמן את שנגחאי כ"Offshore" בתחומי הפיננסים, נמל בטוח שבו יכולות חברות בינלאומיות להקים את מרכזי הפעילות שלהן במזרח אסיה או אף בעולם כולו. האתרים המתחרים שהוזכרו כאן מהווים מרכזים של מטות פעילות של חברות גדולות ובעיקר חברות פיננסיות, אלה מקבלות חופש פעולה והקלה במסים.
סין רוצה להעביר את הפעילות של מרכזי החברות הללו אל תחומיה, להנות מהזרימה העצומה של כספים שפעילות כזו מביאה, סחורות, עיסקאות וגם אנשי עסקים רבים שמגיעים במחלקה ראשונה ועם כרטיס פלטינה לבזבוזים. סין מעוניינת להפוך את האזור למנוע צמיחה לכל אזור שפך היאנג-צה שמסביב, ויש מי שיאמר שבכך גם תאפשר לעצמה לעקוב אחר פעילות חברות אלו, ולצבור מידע שיסייע לה ולחברות הסיניות הנשמעות לה במסגרת מודל בייג'ינג.
עד להגשמת החלום הזה של ראש העירייה הנמרץ עוד צפויים אתגרים לא פשוטים, ובראשם המכשול הביורוקרטי. תוכנית כזאת מן הסתם שלא הייתה מועלית אילולא קיבלה מראש את ברכת הדרך של ראשי המפלגה בבייג'ינג, אך עדיין היא צריכה לעבור מספר רב של דיונים ואישורים ממינהל המכס הסיני, משרד הסחר, משרד הפיננסים ומעל כולם גם מועצת הרפורמה והפיתוח של סין.
בתוך כל אלה ישמע קולו המתנגד של מושל הונג קונג אשר עירו, אם תאושר התוכנית, עלולה לאבד את הייחוד ואת מקור ההכנסות העיקרי שלה. התנגדות נוספת צפויה לבוא מן הצד ההפו - אנשי הקו המסורתי הנוקשה של המפלגה אשר צירוף המילים "חופש כלכלי" מעביר בהם צמרמורת. זאת קבוצה בעלת כוח רב, אשר בעשרות השנים האחרונות מפסידה פעמים רבות בקרבות המאסף לחסידי הרפורמות הכלכליות, אך עדיין מחזיקה בכוחה בגופי המינהל ובקרב מקבלי ההחלטות של הממשל.
כפי שצוין בפתיחה מדובר במעשה מהפכני של ממש. אם תאושר התוכנית ותבוצע היא תסיט אל שנגחאי מרכזי פעילות שנטו עד כה דרומה למרכזים אחרים ויותר ויותר ישראלים ימצאו עצמם עושים רילוקיישן לסין, היא תהפוך את אזור שפך נהר היאנג-צה, שגם כך מהווה מרכז פעילות מהגדולים בעולם, לגדול וחשוב עוד יותר. היא תהווה מקפצה לקריירה של אדם צעיר ומוכשר בשם יאנג שיאונג שמן הסתם עוד נכונו לו רבות ונצורות בפוליטיקה הסינית, והיא תכניס אל הרגולציה הסינית יותר ויותר חופש עסקי.
טל רשף הוא יועץ, מרצה ומעביר סדנאות בנושא עסקים בסין , מחבר הספר "המדריך הישראלי לעסקים בסין"