ישראל עלולה להפסיד סיוע של כחצי מיליארד דולר
לאחר שהמו"מ בין הדמוקרטים לרפובליקנים כשל, נכנס הבוקר לתוקפו הקיצוץ הרוחבי. בארה"ב מקווים לפשרה, אך אם זו לא תושג הנזק לא ייעצר בכלכלה האמריקנית ויגלוש גם אל הסיוע הביטחוני לישראל. בין התקציבים שבסיכון: פיתוח סוללות הגנה מטילים. השגריר בארה"ב: "מוכנים לשאת את חלקנו בנטל"
המו"מ בין הדמוקרטים לרפובליקנים בארצות הברית הסתיים ללא הצלחה – והחל מהבוקר (7:00 שעון ישראל) יחל בהדרגה קיצוץ רוחבי על סך 85 מיליארד דולר שעלול להשפיע על האזרחים האמריקנים, אבל גם על הסיוע הביטחוני של וושינגטון לישראל. אם המשבר לא ייפתר בפשרה שתושג במשך שנת התקציב הנוכחית של 2013, כפי שמקווים בארה"ב, ישראל עלולה להפסיד סיוע ביטחוני בהיקף של עד 660 מיליון דולר.
האיום החדש מכונה "סקווסטר" (Sequester), מילה שמקורה מתחום המשפט, שם בדרך כלל משמעותה הפקעה או הפרדה, אך היא קיבלה משמעות בפוליטיקה האמריקנית בתור קיצוץ רחב ושרירותי בתקציב. מבחינת המשק האמריקני, לקיצוץ צפויה להיות השפעה על רמת השירותים, פיטורי עובדים וקיצוצים אוטומטים במשכורות. אולם, הקיצוץ הרוחבי בהוצאות עלול לפגוע גם בסיוע חוץ של ארה"ב. ישראל עלולה לאבד בהדרגה במשך השנה הקרובה סיוע של 263.5 מיליון דולר מתוך הסיוע הביטחוני השנתי שעומד על יותר מ-3 מיליארד דולר.
אולם בעוד שהסיוע הביטחוני השנתי ימשיך לזרום, תוך כדי קיצוץ של כשלושה אחוז ממנו, הרי שהסיוע האמריקני לפיתוח וייצור סוללות להגנה מטילים "כיפת ברזל", "חץ" ו"שרביט קסמים" ייתקע כל עוד לא יאושר תקציב ההגנה של ארה"ב לשנת 2013. התקציב הצפוי לכיפת ברזל שנמצא בתהליך אישור בקונגרס עומד על 210 מיליון דולר לשנת 2013, כחלק מחבילת סיוע ל"כיפת ברזל" למשך ארבע שנים בסך 680 מיליון דולר.
שגריר ישראל בארה"ב: מוכנים לשאת את חלקנו בנטל
מעבר לכיפת ברזל התגבשה בקונגרס חבילת סיוע מיוחדת של 268 מיליון דולר לפיתוח משותף ישראלי-אמריקני של סוללות חץ וקלע דוד להגנת שמי ישראל בשכבות שונות מטילים בליסטיים. מתוך זה מובטח סכום של 100 מיליון דולר, אך 168 מיליון דולר נמצאים כעת בסכנה.
שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן, אמר ל-ynet בתגובה כי "כבת הברית הקרובה ביותר של ארה"ב במזרח התיכון, ישראל מבינה את האתגרים התקציבים הלא פשוטים אתם מתמודדים האמריקנים. אנחנו מוכנים לשאת את חלקנו בנטל, תוך ניסיון לשמור על אותם פרוייקטים חיונים לבטחון ישראל, כמו 'כיפת ברזל'".
אמש בעקבות פגישה של הנשיא ברק אובמה וראשי הקונגרס בבית הלבן, פגישה שהייתה לפרוטוקול בלבד, יצא אובמה לכתבים והאשים את הרפובליקנים בהתבצרות בדרישה לבצע קיצוצים בלבד. יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר האשים את אובמה בכך שלא הציע פתרון והאשים אותו בדחיפה למשבר.
אובמה עקץ את הרפובליקנים: "אני לא דיקטטור"
סנאטורים וחברי קונגרס הבהירו ביום רביעי באירוע אזכרה לסנאטור אינוואי בגבעת הקפיטול, שהם מתכוונים להמשיך בדרכו ולהעביר בקונגרס את הסיוע הנדרש להמשך הצטיידות ישראל בסוללות טילים להגנתה.התקווה היא שלאחר כמה שבועות לכל היותר, המציאות שתשפיע קשות בעיקר על הצבא ועל משפחות חיילים בשטח, תאלץ את הצדדים להתפשר. אובמה נשאל על ידי כתבים מדוע אינו כופה את מנהיגותו על מנהיגי הרפובליקנים בקונגרס שבאו לפגוש אותו בבית הלבן.
"אני לא דיקטטור, אני הנשיא", השיב אובמה "וכשג'ון ביינר ומיץ' מקונאל אומרים שהם צריכים למהר לתפוס טיסה, אני לא יכול להורות לשירות החשאי לחסום את דלתות היציאה".
לגופו של עניין הבהיר אובמה כי "לא כולם יחושו בכאב מייד, אבל הכאב יהיה אמיתי. החל מהשבוע הרבה משפחות במעמד הביניים יחושו פגיעה משמעותית בחייהם. עסקים שעובדים עבור הצבא, יצטרכו לפטר עובדים. קהילות החיות ליד בסיסי צבא יספגו מכה קשה. מאות אלפים המשרתים את ארצם, סוכנים המפטרלים בגבול, סוכני FBI, אזרחים העובדים בפנטגון, יסבלו מקיצוץ משמעותי בשכרם ובחופשות שלהם".
אובמה איים כי הדבר "ייצור השפעה בגלים על הכלכלה. פיטורים וקיצוצים במשכונות פירושו שלאנשים יש פחות כסף בכיס ופחות כסף להוציא בבתי עסק המקומיים, דבר שיעצים מדי יום". הקיצוץ הרוחבי אינו מאפשר לממשל לנווט את הקיצוץ והפגיעה הגדולה תהיה במוכנות הצבא, שם צפוי, למשל, קיצוץ של 34 אלף משרות של רופאים, אחיות ועובדים רפואיים אחרים.
בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי שר ההגנה החדש של ארה"ב, צ'אק הייגל, ייפגש בארבע עיניים עם שר הביטחון, אהוד ברק, בפנטגון ביום חמישי שבשבוע הבא. כך מסר בעילום שם גורם אמריקני רשמי. "זהו כבוד עבור הייגל להיפגש עם ברק והוא מקבילו הראשון בעולם עימו ייפגש רשמית בפנטגון", אמר הגורם.