לפיד: לא אסון אם החרדים יישבו באופוזיציה
רגע לפני שנתניהו הגיע למשכן הנשיא, פרסם יאיר לפיד בדף הפייסבוק מסר חד ביחס להרכבת הממשלה: "את החרדים עצמם עלינו לחבק, אולם המפלגות החרדיות הן סיפור אחר לגמרי"
פחות משעה להתייצבותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אצל הנשיא פרס, משגר יו"ר יש עתיד יאיר לפיד מסר חד ביחס להרכב הממשלה ומבהיר כי לא ניתן להרכיב ממשלה שתקדם את הסוגיות האזרחיות שתכלול מפלגות חרדיות. הוא כתב בדף הפייסבוק שלו כי "לא יקרה שום אסון אם בקדנציה הקרובה הם יישבו באופוזיציה". עוד אמר כי רוב אזרחי המדינה בעד סדר יום אזרחי חדש ואחר, "אבל המפלגות החרדיות מתנגדות לו בתוקף. זו זכותם כמובן, אבל פוליטיקאים צריכים גם להיות מוכנים לפעמים לשלם את המחיר על עמדותיהם".
"אני לא פוסל בני אדם - חרדים או לא - אבל יש הבדל בין אנשים למפלגות. את החרדים עצמם עלינו לחבק ולקיים איתם דיאלוג אמיתי על עתיד המדינה, אולם המפלגות החרדיות הן סיפור אחר לגמרי. איני מאמין שש"ס ויהדות התורה יכולות לשבת בממשלה שתעשה את השינוי שעליו הלכנו לבחירות: השינוי בקריטריונים לדיור, לימודי ליבה לכול, השוויון בנטל הגיוס, הקיצוץ המתבקש בתקציבי הישיבות", כתב.
מחכים לממשלה - כותרות אחרונות ב-ynet:
הקרע מעמיק: "גם הבית היהודי מחרים חרדים"
הליכוד ללפיד: תוותר על בנט - ונפנה התנחלויות
הפרד ומשול - אטילה שומפלבי על המשא-ומתן
"אומרים עלינו שאנחנו פוסלים את החרדים", פתח לפיד את הפוסט, "זה כמובן לא נכון. אנחנו לא פוסלים ולא מחרימים אף אדם, ובוודאי שאנחנו לא שונאים אף אחד. מוזר בעיניי שאני כל הזמן מסביר לחרדים שאיננו שונאים אותם, אבל הם מתעקשים לטעון שאנחנו כן. איני מצליח מבין למה מישהו - אדם או קבוצה - יעשה ככל שביכולתו כדי לשכנע את עצמו ששונאים אותו".
בימי המשא ומתן הקואליציוני התהדקה הברית בין לפיד ליו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, והדברים ניכרים גם בניסוחים: "לא יעזור להם. כל יהודי בעולם הוא אחי, ואני לא אכנע לשיח השנאה. לא זאת בלבד, אני חושב גם שעולמנו היה דל יותר בלי לומדי התורה. אין זה אומר שהם אינם יכולים לעבוד או להתגייס לצבא, אבל לימוד התורה היא אחד מערכי היסוד של הישראליות ואין לנו קיום יהודי בלעדיו".
"מצד שני, הייתה פה מערכת בחירות", אומר לפיד, "למי ששכח, בחירות הן מאבק בין השקפות עולם. אנשים הולכים לקלפי ומצביעים על הדרך שבה לדעתם צריכה המדינה להתנהל. לפעמים מנצח השמאל, לפעמים הימין. בתום הבחירות מרכיבים את הממשלה לפי התוצאות". הוא כתב שכאשר נתניהו נבחר, "היה ברור לכולם שהוא לא יזמין את מרצ לממשלתו. האם זו פסילה? בוודאי שלא", והסביר כי נתניהו וגלאון לא יכלו לשבת יחד בגלל עמדותיהם ההפוכות.
"כי ככה זה בדמוקרטיה. אף אחד לא אוהב להפסיד, אבל כולם מקבלים את העיקרון הבסיסי לפיו לפעמים אתה בקואליציה ולפעמים באופוזיציה". לגבי האפשרות שתוקם ממשלה שלא תכלול את יש עתיד, אומר לפיד כי זה "תסריט סביר למדי. במקרה כזה אני וחבריי נלך לאופוזיציה בראש מורם, מבלי שנרגיש אפילו לרגע שמישהו שונא או פוסל אותנו. כולם מבינים הרי שזה חלק מכללי המשחק הדמוקרטי. כולם, חוץ מהמפלגות החרדיות".
לדעת לפיד, "התקבע העיקרון האומר שלא משנה מה תוצאות הבחירות, ולא משנה באיזו השקפת עולם בחרו תושבי ישראל, המפלגות החרדיות חייבות להישאר בממשלה. הם לא 'השותפים הטבעיים' של נתניהו, הם השותפים הטבעיים של כל מי שמנצח. ימין שמאל או מרכז, אין הבדל, תמיד נמצא את אלי ישי מחייך מצדו האחד של ראש הממשלה, ואת ליצמן מרצין פנים מצדו האחר. מדוע בעצם? האם מישהו שינה את החוקים ושכח להודיע לנו? איזה מין תהליך דמוקרטי מוזר זה?"
לפיד אומר כי תפקידו להחזיר את המיקוד של החברה הישראלית לנושאים כמו חינוך, סיוע לעסקים קטנים, הוזלת הדיור והורדת יוקר המחיה. "במילים אחרות, במקום להגדיל את כוחם של סקטורים ולמגזרים, עלינו לסייע למעמד הביניים הישראלי שעומד לקרוס בשל הצורך לממן את כל האחרים".