שתף קטע נבחר

 

תיעוד: כביש "רק ליהודים", דרך עפר לפלסטינים

בחברון ממשיכים ליצור חיץ בין פלסטינים ליהודים, על רקע סערת "קווי ההפרדה". גדר שהוקמה בדרך למערת המכפלה מפצלת הלכה למעשה את התושבים - הפלסטינים לשביל הלא סלול, היהודים לכביש. דובר צה"ל: זהו מרכיב אבטחה של המתחם

החלת קווי ההפרדה בין פלסטינים לישראלים בקווי האוטובוס של חברת "אפיקים" בשומרון יצרה סערה גדולה לאחרונה, אך בחברון מונהגת כבר שנים הפרדה דומה. תושביה הפלסטיניים של העיר יודעים רחובות חסומים, תנועה מוגבלת ומעברים מצומצמים. 19 שנים לאחר הטבח במערת המכפלה, ממשיכה ישראל להעמיק את משטר ההפרדה ולאחרונה אף הביאה אותו לשיא חדש.

 

גדר הפרדה חדשה בחברון    (צילום ועריכה: בצלם)

גדר הפרדה חדשה בחברון    (צילום ועריכה: בצלם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ל-ynet נודע כי בחודשים האחרונים העמיקו כוחות הביטחון את הגבלות התנועה על פלסטינים באחד הרחובות בשכונת א-סלאיימה שבחלק הישראלי של חברון, רחוב שמוביל למערת המכפלה ומכיל שני מחסומים בקצוותיו - מחסום המאפייה ומחסום הספסלים. אזרחים ישראלים מורשים לחצות את הרחוב גם בכלי רכב, אך הפלסטינים הוגבלו עד לאחרונה והורשו לעבור בו רק ברגל או באופניים.
 

בחודש ספטמבר הציבו כוחות הביטחון גדר לאורך הרחוב, שחילקה אותו לשניים - מצד אחד כביש ומהצד השני מעבר צר להולכי רגל. מאז שהגדר הוצבה, מופנים הפלסטינים למעבר הצר והבלתי סלול. 

 

ההפרדה בחברון. זה הצד של היהודים ופה זה ערבים" (שלום עכשיו) (שלום עכשיו)
ההפרדה בחברון. זה הצד של היהודים ופה זה ערבים"(שלום עכשיו)

 

ארגון "בצלם" תיעד בווידאו את הקמת הגדר ואת השוטרים שמונעים מעבר של הולכי רגל פלסטינים בכביש. בסרטון נראה אחד משוטרי מג"ב מפנה פלסטיני לשביל בטענה כי הכביש הסלול מיועד "רק ליהודים". לדבריו, "זה הצד של היהודים פה זה ערבים". כשנשאל מדוע נעשית ההפרדה, השיב כי "זה החוקים. זה הכול". בצידו האחר של המחסום אמר שוטר

מג"ב לפלסטיני: "יש חוק לעבור לצד השני. כאן זה הצד של היהודים וכאן (מעבר לגדר הרשת) זה הצד של הערבים".

 

חלק מדיירי האזור היהודים הביעו תמיהה על הקמת הגדר ומיקומה. תושב קריית ארבע שמתפלל באופן קבוע במערת המכפלה הודה כי "יהיה קשה למצוא פה מי שיתנגד לדבר הזה, אבל בוא נגיד שלבחור לשים את הגדר דווקא איפה שהיא נמצאת זה קצת מוזר. בכל מקרה המסה הגדולה של המתפללים המוסלמים מגיעים מהצד השני של המערה כך שחוץ מלשמור על הפרדה בין יהודים שמגיעים לכאן לערבים שעוברים פה אין לי כל כך הסבר לזה. כנראה שהצבא מתכנן משהו לימים של העומס במערה, אז ישתמשו בגדר כדי לאפשר כניסה מאובטחת יותר".

 

גם היהודים מתפלאים: "מוזר ששמו כאן גדר" (שלום עכשיו) (שלום עכשיו)
גם היהודים מתפלאים: "מוזר ששמו כאן גדר"(שלום עכשיו)

 

אחד הלוחמים שמשרת באזור הגדיר אף הוא את ההנחיות החדשות כמוזרות והוסיף כי "חוץ מלגרום להם ללכת מאחורי הגדר, אין לה משמעות מיוחדת. אולי בימים של תפילות המוניות זה יעזור לווסת את התנועה". לדבריו, "מה שנאמר לנו זה לא לתת להם לעבור לכיוון הרחבה של המערה באזורים שהולכים היהודים. האמת שגם ככה הרוב בוחרים לא לעבור שם

ואפילו קצת מציק להעיר להם כל פעם לעבור מאחורי הגדר, מה שקורה זה שהם עושים לנו בכוונה כדי לנסות אותנו או להביע מחאה ואנחנו מחזירים אותם, זה סוג של חתול ועכבר מטופש כזה".

 

"שום תוכנית 'הסברה' לא תמחק את הבושה והקלון שמייצרת המציאות בשטחים", הגיבו ב"שלום עכשיו". "בלחץ המתנחלים ממשיכה הממשלה לבנות חומות וגדרות של גזענות ובאופן רשמי מקדמת מדיניות של הפרדה בין יהודים לערבים". בארגון "בצלם" ציינו כי "להבדיל מבאוטבוסים, שבהם רק עכשיו מיישמים משטר הפרדה, בחברון ההפרדה היא מדיניות רשמית ובתקופה האחרונה הצבא אף מעמיק אותה". 

 

מדובר צה"ל נמסר כי מדובר במרכיב אבטחה של המתחם שנועד למנוע כניסה בלתי מבוקרת למערת המכפלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים