מפיל פסל סדאם מתחרט: "כלום לא השתנה"
10 שנים אחרי שהפך לסמל נפילת משטרו של סדאם חוסיין, אומר האיש שניתץ את יסודות פסלו של שליט עיראק לשעבר כי מצב מדינתו לא השתפר: "אז היה לנו דיקטטור אחד, עכשיו יש 100"
קאדום ג'בורי הפך לפני עשר שנים לפנים של נפילת משטרו של סדאם חוסיין. תמונתו של ג'בורי אוחז בפטיש ונאבק בניתוץ הפסל בכיכר פירדוס בבירה בגדד, בלטה למחרת בעמודים הראשיים של העיתונים ברחבי העולם. עם זאת, אחרי עשור, "איש הפטיש" שהסתייע בטנק אמריקני כדי לממש את כוונתו, מביע חרטה ומדגיש כי "מה שקרה אחרי זה היווה מבחינתי אכזבה מרה".
עד חדשות מהעולם ב-ynet:
13 מיליון דולר לאדם חף מפשע שנכלא 11 שנה
לראשונה בירדן: הפרלמנט בחר ראש ממשלה
בראיון ל"אובזרבר" הבריטי שהתפרסם אמש (שבת), סיפר ג'בורי כי גם היום הוא "שונא את סדאם", אך מנגד הוא מדגיש כי "אז היה לנו רק דיקטטור אחד, עכשיו יש לנו 100, שום דבר לא השתנה לטובה". לראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר הבריטי ונשיא ארצות הברית לשעבר ג'ורג' בוש הבן, הפלת הפסל היוותה מתנה משמים וסיכמה את תודת העם העיראקי על כך שהרודן השנוא הודח. רשתות הטלוויזיה האמריקניות הראו במשך שעות את אקט הפלת הפסל.
ג'בורי (52), בעל חנות לחלקי חילוף לאופנועים, סיפר: "חלמתי במשך חמש שנים על הפלת הפסל". בדברי הביקורת שלו הדגיש ג'בורי כי עיראק עדיין שקועה במעשי שחיתות והרג על בסיס יום-יומי. לדבריו, "תחת סדאם היה ביטחון, הייתה גם שחיתות, אבל לא כמו זו של היום. החיים שלנו היו מוגנים יותר ודברים בסיסיים כמו חשמל וגז היו זולים יותר. שנתיים לאחר מכן לא ראיתי שום התקדמות ואחרי זה הגיעו הרציחות, מעשי השוד והאלימות על רקע דתי".
בדיווח בארה"ב ב-2004 נטען כי הפלת הפסל הייתה מתוכננת. ג'בורי הכחיש את זה. למרות מבנה הגוף המרשים שלו, כל מה שג'בורי היה יכול לעשות בעצמו זה לנתק את גושי הבטון מסביב לפסל. בסופו של דבר, טנק אמריקני סייע בהורדת הפסל. ג'בורי, שריצה לפני כן 11 שנה בכלא העיראקי, סיפר כי פשעו היה "פוליטי למחצה". בעבר הוא טען שעודאי חוסיין - אחד מבניו של סדאם - לא שילם לו עבור תיקון האופנוע שלו. לבסוף הוא שוחרר מהכלא ב-1996.
על יום הפלת הפסל סיפר ג'בורי: "הייתי בחנות שלי לבד. זה היה בסביבות הצהריים. שמענו שהאמריקנים נמצאים בפרברי העיר. הלכתי להביא את הפטיש שלי ונסעתי לכיכר
פירדוס. בראש שלי כבר היה את הרעיון, אז הלכתי לעשות את זה. כוחות של סדאם עדיין היו בכיכר, הם ראו את המעשה שלי, אבל חברים שלי הקיפו אותי כדי להגן עליי. כעבור 45 דקות הגיעו האמריקנים. מפקד הכוח שאל אותי אם אני זקוק לעזרה וסייע לי למשוך את הפסל".
לדברי ג'בורי, הוא החל את האקט לבדו, אחר כך הצטרפו אליו 30 בני אדם, בהמשך 300 ולבסוף היו בכיכר אלפי אנשים. "מבחינתי כל העניין היה נקמה על מה שהמשטר עשה לי", הוא סיפר, "על השנים שבהן הייתי בכלא". הוא האשים את הפוליטיקאים המקומיים ואת האמריקנים במה שקרה לעיראק אחרי המהפכה. "האמריקנים התחילו עם זה ואז הפוליטיקאים העיראקים הרסו את המדינה. שום דבר לא השתנה ודברים נראים גרוע יותר כל הזמן. אין לזה עתיד".