תשכחו מהשופינג: תיירות עם משמעות
בחופשה האחרונה שלכם עשיתם קניות, השתזפתם בחוף הים וביליתם במועדוני הלילה - כך נראית כמעט כל חופשה. האם תעזו ותסכימו לצאת לטיול שבו תתבקשו לפעול למען הקהילה המקומית? או אולי לעזור לשמר את הסביבה ואת המורשת? עשייה למען האחר ותיירות ברת קיימא הם הדבר הבא שמחכה לכם אחרי הטיסה
מה הייתם עושים אם היו מציעים לכם לצאת לטיול בחו"ל, לבקר בבית הקברות ולקחת על עצמכם לטפל במקום לכמה שעות, לנכש עשבים, להחזיר מצבות שנפלו למקומן ולעזור לשמר את ההיסטוריה היהודית?
ענף התיירות העולמי מתבסס ברובו על יעדים מוכרים המציעים את אותם מקומות באותם מסלולים כך שבסופו של דבר, החופשות שלנו דומות זו לזו. אולם מתברר שיש גם תיירות אחרת, כזו המאפשרת למטייל גם להשאיר חותם במקום אליו הגיע, לא בדמות גרפיטי מכוער על אבני הדרך, אלא דווקא בזכות תרומה לקהילה המקומית אצלה הוא מתארח.
בלי שופינג ועם מעדר ביד
תיירות מתבססת על "מה שיש בשטח": נופים ייחודיים, תושבים מקומיים, שמורות טבע וכמובן שגם על מסורת ומורשת מקומית. כל אלו הם משאבים תיירותיים שחייבים לשמור עליהם. תיירות ברת קיימא מנסה ליצור הזדמנויות לשימור של הקיים ובמקביל גם לפתח אותו. לא פעם מדובר על פעילות שמבצע האתר התיירותי למען עצמו ולמען עתידו, אבל יש תיירות שמציעה לכם לצאת לטיול בעל ערך מוסף שמטרתו - פיתוח אזור תיירותי חדש או שמירה על מורשת קיימת.
רגע לפני שאתם מעקמים את הפרצוף וחושבים על השאלה אם יש או אין שם שופינג בסוף, כדאי שתדעו שלא מדובר בעתיד הרחוק: המועצה הבינלאומית לתיירות ולטיולים מעניקה מדי שנה את פרס "תיירות למען העתיד", הפרס מוענק לפרויקטים תיירותים ייחודים אשר חורטים על דגלם נושאים כמו קיימות, תרומה לקהילה ואיכות סביבה. השנה מועמד לראשונה פרויקט ישראלי לזכייה בפרס - מסע השטח הנשי מאגמה צ'אלנג' - בקטגוריה של "טובת הקהילה" (community benefit) שמתייחסת לקשר שנוצר בין המטייל ובין הקהילה המקומית.
הפרוייקטים המיוחדים של מאגמה צ'אלנג', שמטרתם תרומה לקהילה המקומית, נעשים בעזרת אנשי קשר הנמצאים ביעדים אליהם מגיע המסע. במסע לארמניה, הקשר היה עם ראשי הקהילות היהודיות באזורים השונים, כך הגיעו הנשים אל אותו בית קברות יהודי שהתגלה לפני עשר שנים, לקחו כלי עבודה, ניקו, גזמו עשבים ועזרו לשמר את המקום. בהמשך אף קראו פרקי תהלים וקדיש על קברי יהודים, שמאות בשנים לא התפללו עליהם.
פעילות נוספת שנעשתה במסע לארמניה קשורה באחת הטראומות הקשות בהיסטוריה של ארמניה היא רצח העם הארמני. לכן, במאגמה התגייסו להעלאת המודעות להכרה בשואת הארמנים, החל ממפגן הזדהות שאורגן כאן בארץ ועד לטקסי הזדהות שערכו המשתתפות באתר ההנצחה בארמניה, וזכו לחשיפה תקשורתית אדירה בארמניה. החיבור בין הקהילה היהודית לנשים הישראליות היה מרגש, משום שכולנו, למרות שבחיי היום-יום אנחנו לעיתים מעדיפים להתרחק מכל מה שהוא "ישראלי", מוצאים את עצמנו מגנים בחירוף נפש על המדינה, על המסורת ועל הקהילה, כשאנחנו בחו"ל.
התרומה לקהילה אינה מתמקדת רק בקהילות יהודיות, כך, למשל, במסע מאגמה צ'אלנג' לאוגדנה, הגיעו הנשים לבית ספר כפרי שבו לומדים בכל כיתה מעל ל-50 תלמידים, והקימו עבורם מגרש ספורט שכלל שערי כדורגל, רשתות כדורעף, עמודי כדורסל ומתקנים המאפשרים לעסוק בספורט שעבור הילדים נחשב לסמל לתקווה.
מטרתה של תיירות ברת קיימא היא ליצור חוויה מיוחדת במינה, להבין שטיול בחו"ל לא חייב להסתכם בקניות או בביקור באתרים מוכרים, אלא יכול להפגיש אותנו עם הלא-מוכר וליצור הזדמנויות חדשות להבנה שכולנו חיים על כדור אחד. במאה ה-21 כשהעולם כולו ער לבעיות של איכות הסביבה, לא נותר לנו אלא לקוות שכולם יבינו עד כמה חשובה העשייה למען האחר, גם בתחום התיירות, והפרס היוקרתי לו מועמד מסע מאגמה צ'אלנג' מחדד את חשיבות התרומה למען הקהילה.
- רוצות לפעול למען עתיד טוב יותר? הרשמו למאגמה צ'אלנג'