שתף קטע נבחר
 

המשבר בקפריסין: "אירופה הדליקה פתיל דינמיט"

מוחמד אל-אריאן, מנכ"ל קרן פימקו, מתריע מתוכנית החילוץ לקפריסין, שאחד מתנאיה הוא גביית מס מפקדונות: "קדושת פיקדונות הבנקים באירופה נמצאת בסימן שאלה". סוכנות דירוג האשראי S&P מזהירה כי הרפורמות בספרד, איטליה, פורטוגל וצרפת ייכשלו: "גוש האירו יושב על חבית נפץ חברתית"

"הצעת החילוץ קפריסין מסכנת את הישארות המדינה בגוש האירו, ומעמידה בסימן שאלה את קדושת הפיקדונות בבנקים באירופה", כך אמר היום (ב') מוחמד אל-אריאן, מנכ"ל קרן פימקו - קרן האג"ח הגדולה בעולם בנוגע למשבר הפיקדונות בקפריסין.

 

היום התכנס הפרלמנט בקפריסין לדיון חירום בתנאי החילוץ השנויים במחלוקת. הפרלמנט החליט לדחות את ההצבעה למחר. נשיא קפריסין, ניקוס אנסטסיאדס, ינסה לשכנע את המחוקקים לתמוך בתוכנית החילוץ בהיקף 10 מיליארד אירו שאחד מתנאיה הוא גביית מס חד פעמי של 6.75% על פיקדונות של פחות מ-100 אלף אירו ו-9.9% על פקדונות של 100 אלף אירו ומעלה. 

 

לדברי אריאן, פקדונות קטנים צריכים להיות פטורים מההגבלות החדשות וזה בדיוק מה שהשרים בקפריסין מנסים לעשות לפני הצבעה בפרלמנט מחר. "אירופה הדליקה בשבת את הפתיל של שני מקלות הדינמיט באופן חד משמעי. על ידי הכללת פקדונות זעומים אירופה מסתכנת בתסיסה חברתית, הפרעה פוליטית, ויציאה מגוש האירו".

 

"פתיל נוסף שהוצת נוגע לקדושת הפיקדונות של הבנקים באירופה", הוסיף אל-אריאן. "לאירופה יש יותר מדי מטרות ופחות מדי מכשירים". לדבריו, המערכת הפוליטית בגוש האירו "מפילה את אירופה".

 

עוד הוסיף אריאן כי המשבר הנוכחי אינו דומה למשבר המשכנתאות של 2008 בכך שהבנקים המרכזיים מעורבים כעת בשווקים הרבה מבעבר. "אני חושב שהאיום שונה הפעם. מדובר פחות בבעיית נזילות והרבה יותר מהחשש כי האזרחים באירופה איבדו אמון בסדר הפוליטי הקיים".

 

"המצב מסוכן"

סוכנות דירוג האשראי S&P התריעה אתמול מפני סכנה גבוהה לכך שספרד, איטליה, פורטוגל וצרפת לא יצליחו לבצע את הרפורמות שאליהן התחייבו, לנוכח התסכול ההולך וגובר בקרב המובטלים ממדיניות הצנע.

 

טורסטן הינריכס, ראש המטה הגרמני של S&P, אמר בראיון לעיתון "Neue Osnabrücker Zeitung" כי "שיעור האבטלה הגבוה בספרד, באיטליה ובצרפת הוא חבית נפץ חברתית. חייבת להיות הסכמה חברתית לצעדי החיסכון. שיעור האבטלה הגבוה... אינו עוזר". הינריכס הוסיף כי תושבי ספרד ופורטוגל כבר הוכיחו שהם מוכנים לשאת בנטל הצנע, אך הנכונות הזו "לא תוכל להימשך לנצח". 

 

עוד הזהיר הינריכס כי המצב באיטליה מסוכן אף יותר מפני ש"הממשלה החדשה שתקום אולי לא תהיה חזקה מספיק בשביל ליישם את הרפורמות שעוד נחוצות לחיזוק הצמיחה".

 

הינריכס ציין כי גרמניה, לעומת זאת, ממשיכה להחזיק בדירוג חוב מושלם עם אופק יציב, ואין לכלכלה הגדולה ביותר באירופה סיבה לחשוש. "היא אחת המדינות הבודדות שנותרו באירופה המחזיקה בדירוג AAA יציב", אמר. עם זאת, הבעיה היחידה שניתן לזהות בגרמניה היא הרווחיות החלשה של סקטור הבנקאות שנובעת מריבוי הבנקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים