בני ברק: ביהמ"ש ביטל היתרים לחוות חשמל כשר
בית המשפט קיבל את עתירת השכנים נגד חוות הגנרטורים המטרידה את מנוחתם בימי שבת, וביטל את היתר הפעלתה. המשמעות: אלפי משפחות שצרכו חשמל כשר מהגנרטורים - לא יזכו לחשמל - אלא אם יתחברו לחברת החשמל
האם סופי השבוע של בני ברק יהיו בעלטה? בית המשפט לעניינים מנהליים בתל-אביב ביטל אתמול (ג') את ההיתרים להפעלת חוות הגנרטורים המוצבים בן העצמאות במרכזה של העיר. הגנרטורים מופעלים בסופי שבוע כדי לאפשר לתושבים להתנתק מחברת החשמל ולצרוך "חשמל כשר", אולם לטענת תושבים אחרים בסביבה - המקום מהווה מטרד סביבתי קשה מנשוא.
סיפור מאבקם ארוך השנים של תושבים חרדים שומרי שבת, הגרים מול הגנרטורים המרעישים ונלחמים בעיריית בני ברק ובמפעילי הגנרטור - פורסם בשבוע שעבר ב-ynet.
בציבור החרדי קיימים זרמים מסויימים אשר מתנתקים ביום שבת מחברת החשמל, ועוברים לצריכת חשמל מגנרטור מקומי שמוצב בשכונה. לפי אותם זרמים, חסידיים וליטאים אשכנזים בעיקר, חברת החשמל מחללת שבת בזאת שעובדים יהודים מפעילים ביום המנוחה באופן ידני משאבות, ואף מזניקים טכנאים לתקן תקלות.
זרמים מתונים יותר במגזר החרדי מסתפקים בהצבת שעון שבת ביתי בארון החשמל, או על מכשירים ספציפיים, המפעיל ומכבה באופן אוטומטי את המכשיר הפועל מחשמל מחברת החשמל.
הגנרטורים, כאמור, מרעישים ומשבשים את שגרת יום השבת עבור השכנים. בעתירה שהוגשה בסוף 2011 טענו השכנים כי הגנרטורים "פוגעים ביכולת לשמור את השבת, על מנת לגרוף לכיסם כספים מהירים".
לטענת השכנים העותרים, המניע העומד מאחורי הפעלת הגנרטורים הוא השגת רווח כספי. עלות החיבור לרשת החשמל הכשר עומדת, לפי מקורות בעיר, על כ- 120 שקל לסוף שבוע למשפחה, ואם החיבור כולל מזגן התשלום עומד על כ-200 שקל לסוף שבוע.
בהחלטתו קבע בית המשפט, כי ההיתרים שניתנו לחוות הגנרטורים על ידי העירייה מבוטלים מכיוון שניתנו בחוסר סמכות, שכן התוכניות לא מתירות את קיומן. יש לציין כי ההתנהלות המשפטית בין הצדדים נמשכת זה שנים רבות במספר ערכאות, ובעבר בית המשפט חייב את העירייה להסדיר את פעילות הגנרטורים לפי חוק.
בתגובה לאותה פסיקה,
קידמה עיריית בני ברק תוכנית הכוללת את הזזת הגנרטורים והקמת מאגר מים צמוד לו. בעניין המאגר, דחה בית המשפט אתמול את בקשת השכנים העותרים לבטל את הקמת מאגר המים, שגם הוא לטענתם יוצר מטרד סביבתי בשל המכונות והמשאבות הצמודות לו. השופטת שרה גדות קיבלה את טענות ההגנה כי השכנים המתלוננים היו אמורים לפעול באופן מיידי לביטול ההיתר למאגר המים, והשתהותם במשך תשעה חודשים גורעת מהם את הזכות לטעון נגדו.
הערכות הן כי פסיקת בית המשפט לעניינים מנהליים בתל-אביב, אתמול, תגיע לערעור בפני בית המשפט העליון. העירייה והמשיבות יכולות לערער על ההחלטה בתוך 45 ימים. במקביל, התושבים טענו כי הם שוקלים לערער על ההחלטה המאשרת את הפעלת מאגר המים ומתקניו.
מעיריית בני ברק נמסר בתגובה: "נכון, שהיה פסק דין אתמול של שופטת בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, אך העירייה, מצידה, מסרה את העיניין לבדיקת המחלקה המשפטית של העירייה שתלמד את הנושא ותבדוק אפשרויות לערער בבית המשפט העליון, כמו כן, ייבדק הצד של מציאת דרך למתן היתר שיענה על החוק. בד בבד, בית המשפט קבע שההיתר לא חוקי, אך לא החליט על פינוי מידי של הגנרטורים מהמקום".