שתף קטע נבחר

 

פרשת רמדיה: טכנולוג המזון לשנתיים וחצי בכלא

השופטת אמרה על מנהל איכות וטכנולוגיה ברמדיה, שהורשע בגרימת מוות ברשלנות: "הוא היה השומר בשער". מנכ"ל החברה, שהפורמולה שסיפקה הביאה למותם של ארבעה תינוקות ולפגיעה בעשרות נוספים, נקנס ב-10,000 שקלים ולא יישב בכלא

עשר שנים אחרי שהביאה למותם של ארבעה תינוקות ולפגיעה בעשרות נוספים, הגיעה היום (ה') פרשת רמדיה לשלב גזר הדין: בית משפט השלום בפתח תקווה גזר 30 חודשי מאסר בפועל על טכנולוג המזון ברמדיה פרדריק בלק. סנגורו הודיע כי יערער על ההחלטה. מנכ"ל החברה, גדעון לנדסברגר, נקנס ב-10,000 שקלים ולא יישב בכלא.

 

גזר הדין ברמדיה: המנכ"ל לא ייכנס לכלא    (צילום: אבישי זיגמן)

גזר הדין ברמדיה: המנכ"ל לא ייכנס לכלא    (צילום: אבישי זיגמן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרשת רמדיה - כתבות נוספות ב-ynet:

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

טכנולוג המזון בלק בבית המשפט (צילום: יריב כץ "ידיעות אחרונות") (צילום: יריב כץ
טכנולוג המזון בלק בבית המשפט(צילום: יריב כץ "ידיעות אחרונות")

 

בגזר הדין קבעה השופטת ליה לבון כי עבירת המרמה שבה הורשע בלק סללה את הדרך לייבוא הפורומולה דלת התיאמין וחסמה אפשרות לגורם כלשהו בפיקוח לצפות את התוצאה: "בלק היה השומר בשער, אשר לא שאל ולא ביקש לעיין בתוצאות בדיקות או באנליזות. הנאשם לא היה ש"ג, אלא מילא תפקיד מוסמך. הוא גם ידע שאין גורם נוסף ברמדיה או במשרד הבריאות שיבדוק את איכות המוצר או את המסמכים הנלווים - נתון שמגביר את אחריותו. התנהלותו בתקופה הרלוונטית ובהקשר לפורומולה התאפיינה ברשלנות ניכרת".

 

על עבירות גרימת המוות ברשלנות גזרה עליו השופטת שנת מאסר בפועל. על 14 עבירות של גרימת חבלה ברשלנות נגזרו עליו 22 חודשי מאסר בפועל. על העבירה של הפצת מחלה החליטה השופטת לגזור עליו שבעה חודשי מאסר על תנאי. כמו כן, על עבירות לפי חוק התקנים וחוק הגנת הצרכן, נגזרו על בלק שישה חודשי מאסר על תנאי והוא חתם על התחייבות של 10,000 שקלים שלא לבצע עבירה דומה. תוך התחשבות בעברו הנקי, קבעה השופטת שחלק מתקופות המאסר שהוטלו עליו ירוצו באופן חופף - ובסך הכול 30 חודשי מאסר. השופטת הסכימה לדחות את תחילת ריצוי המאסר שלו ל-5 במאי.

 

סנגורו של בלק, עו"ד נתי שמחוני, אמר הן בבית המשפט והן מחוץ לאולם הדיונים כי כל האחריות צריכה ליפול על חברת הומאנה הגרמנית שייצרה את הפורמולה, ולא על מרשו. עוד שמחוני הוסיף כי הם מתכוונים להגיש ערעור על ההרשעה.

 

סנגורו של לנדסברגר, עו"ד ישראל לשם: "מרשי זוכה מרוב העבירות שיוחסו לו ואנו לא מתכוונים לערער על גזר הדין".

 

אמיר נתי. "זה לא יום חג" (צילום: יריב כץ "ידיעות אחרונות") (צילום: יריב כץ
אמיר נתי. "זה לא יום חג"(צילום: יריב כץ "ידיעות אחרונות")

 

אמיר נתי, אביה של נטע שנפגעה בעקבות אכילת התרכובת, אמר לאחר מתן גזר הדין: "זה לא יום חג, אבל אנחנו מרוצים מהעונש שגזר בית המשפט". בצירוף מקרים פרדריק בלק יחל לרצות את עונשו ביום הולדתה של נטע. אביה סיפר כי בכוונתו לספר לבתו שמי שגרם למצבה נשלח לכלא.

 

מיכל זיסר, אמו של התינוק אבישי זיסר שנפטר כתוצאה מאכילת הפורמולה, הביעה שביעות רצון מהעונש שהוטל על טכנולוג המזון. אך לאחר הכרעת הדיו היא מתחה ביקורת על בית המשפט. לדבריה אז, מדובר היה בהכרעה "כללית מדי. זה קצת הפתיע אותי. מרגיז שגלגלו את האחריות לפתחה של הומנה. אני הרי לא קניתי הומנה, אני קניתי רמדיה. מאוד מפתיעה שורת המחדלים ותמרורי האזהרה שעמדו לפתחה של הומנה והיא לא עשתה דבר". היא סבורה כי למנכ"ל החברה "יש אחריות בפן המקצועי, לא רק בניהול האדמיניסטרטיבי".

 

קלסר התביעה בפרשת רמדיה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
קלסר התביעה בפרשת רמדיה(צילום: עידו ארז)

 

מיכל זיסר, אמרו של אבישי ז"ל, שמת בעקבות השימוש בפורמולה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מיכל זיסר, אמרו של אבישי ז"ל, שמת בעקבות השימוש בפורמולה(צילום: מוטי קמחי)

 

הפרשה וההרשעה: שערוריית רמדיה

בחודש שעבר הורשע בלק, מנהל איכות וטכנולוגיה ברמדיה, בגרימת מוות ברשלנות. המנכ"ל לנדסברגר זוכה מרוב סעיפי האישום אך הורשע בעבירה של אי מילוי תקן. משה מילר, מבעלי רמדיה, זוכה באופן מלא. השופטת ליה לב און קבעה ש"האשמה רובצת לפתחה של 'הומנה' (החברה הגרמנית שמייצרת את הפורמולה, רב"צ),

אך אין בכך להסיר אחריות מהנאשמים".

 

בית המשפט הרשיע את בלק בעבירות של גרימת מוות ברשלנות, חבלה ברשלנות ומעשה העלול להפיץ מחלה, כיוון שידע כי הפורמולה חסרה בחומר תיאמין, אך לא עשה דבר. הוא הורשע גם בהטעיית הצרכנים אך זוכה מעבירת שיבוש. על פי פסק הדין, רשלנותו התבטאה בכך שהבחין בבדיקות שחסרו את החומר.

 

טרגדיית רמדיה החלה ב-2003 והביאה להליכים פליליים ואזרחיים נגד החברה ומנהליה. מיולי עד נובמבר 2003 שיווקה החברה פורמולה שבדיעבד התברר שגרמה לתינוקות מחלות עצבים בלתי הפיכות, שיתוקים ופגיעה בתפקוד הלב. בעקבות זאת מתו שלושה ילדים, וילדה נוספת מתה שבע שנים לאחר מכן. עשרות מהנפגעים סובלים מתוצאות הרשלנות עד היום. רק ב-2008 הוגש כתב אישום בפרשה נגד בכירי רמדיה ובכירי משרד הבריאות, שכלל עבירות של הטעיית צרכנים ושיבוש מהלכי משפט.

 

בלק, לשעבר מנהל מו"פ ואיכות וטכנולוג המזון בחברה, נשכר על פי כתב האישום לתפקיד אף שהיה חסר ניסיון בתחום ולא עבר מעולם השתלמות מקצועית הקשורה למזון תינוקות או לצורכי תינוקות. לנדסברגר היה מנכ"ל החברה וגם הוא מונה לתפקיד חרף היעדר השכלה מקצועית בתחומים של ייצור ופיתוח תמ"ל. לפי האישום, הוא היה אחראי לטיב המוצרים ולבטיחות שלהם עבור הצרכנים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טכנולוג המזון פרדריק בלק
צילום: מוטי קמחי
לנדסברגר. נקנס
צילום: עידו ארז
מומלצים