שתף קטע נבחר

 

למה תהליך הגיור כל כך קשה בימינו?

שאלה:

 

למה לרות המואביה הספיק שתגיד: "עמך עמי ואלוהיך אלוהי", וממנה יצא דוד המלך, והיום, כשאנשים רוצים להתגייר, עושים להם את המוות? לא מספיק לרצות להיות שייכים לעם היהודי, לעלות לישראל ולחיות בארץ? (חנה, רחובות)

 

תשובה:

 

חנה שלום,

 

אנו מאמינים בתורה שבכתב ובתורה שבעל פה ומחוייבים להן, אבל אי אפשר לסמוך ולפסוק הלכות על סמך סיפור פשט הכתובים, לא בתורה ובוודאי לא בנביאים ובכתובים.

 

בתורה עצמה, ישנם מספר דברים שאי אפשר לפרשם כפשוטם, כמו ההלכה המפורסמת של "עין תחת עין", וכמו שלא נדע איך להניח תפילין, שכן בתורה נאמר רק שצריך לשים אות על הראש ועל היד, אולם אין תיאור ופירוט כיצד לעשות זאת. ויש עוד דוגמאות רבות לכלל זה.

 

תיאור סיפורי בתנ"ך אינו יכול להוות פסיקה הלכתית, משום שפעמים רבות חסרים בו פרטים. למשל, במגילת רות ישנו תיאור של העברת נכסי אלימלך, בעל נעמי שמת, לידי בועז, שלא היה אחיו של אלימלך, וגם רות עוברת אליו – אלו דברים שלפי פשוטם, אין להם משמעות והסבר הלכתיים.

 

לכן, בכל עניין הלכתי אין לנו אלא לסמוך על פירושם של חז"ל, שקיבלו אותו במסורת דור מפי דור. הלכות גיור המפורטות בגמר הן הלכות שנלמדו מהפסוקים וכמסורת הדורות. הלכות אלו נפסקו להלכה, ועם ישראל נוהג כך מאות שנים.

 

קבלת עול מצוות

העיקרון העומד מאחורי גיור הוא בהחלט הרצון הבסיסי להיות שייך לעם ישראל, והרצון לחיות בארץ מהווה תוספת רצינית לבירור רצון זה של שייכות, אולם הדבר אינו מספיק.

 

אפילו בדברים הפשוטים של רות במגילה, אנו שומעים על פרטים נוספים של שייכות; "וַתֹּאמֶר רוּת אַל תִּפְגְּעִי בִי לְעָזְבֵךְ לָשׁוּב מֵאַחֲרָיִךְ כִּי אֶל אֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ וּבַאֲשֶׁר תָּלִינִי אָלִין עַמֵּךְ עַמִּי וֵאלֹהַיִךְ אֱלהָי: בַּאֲשֶׁר תָּמוּתִי אָמוּת וְשָׁם אֶקָּבֵר כּה יַעֲשֶׂה ה' לִי

 וְכה יסִיף כִּי הַמָּוֶת יַפְרִיד בֵּינִי וּבֵינֵךְ" (רות פרק א, טז-יז).

 

בפסוק זה אומרת רות מספר דברים; הליכה, לינה, מיתה וקבורה, וחכמים ראו בהם כמעידים על קבלת פרטי מצוות של איסור עבודה זרה וקבלת תרי"ג מצוות (תלמוד בבלי יבמות דף מז, ב). כך גם אמירתה של רות: אלוהיך – אלוהי, מבטאת את הסכמתה לקבל את התורה.

 

מכל מקום, כדי להיות יהודי – צריך להיות שייך בכל המובנים, כולל קבלת מצוות. כאשר יש רצון אמיתי לחיות כיהודי – והקשיים המוערמים על הבא להתגייר נועדו לבדוק את רצינותו – אזי יש לקבלו בשמחה, ולהקל על התהליך הקשה של הגיור. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
מומלצים