"שיקום סוריה חשוב יותר מאיום על ישראל"
אין לחם וחשמל, אבל יש מחלות רבות, עשרות אלפי הרוגים ושכונות שלמות שנמחקו. במלאות שנתיים להתקוממות נגד משטר אסד, מסביר גורם אופוזיציה סורי ל-ynet כי המשטר נושם את נשימותיו האחרונות ומתאר משבר הומניטרי חמור: "מספר ההרוגים האמיתי קרוב ל-600 אלף". ויש לו מסר מרגיע לישראל
שנתיים עברו מאז 15 במרס 2011, היום שבו מציינים בסוריה את תחילת ההתקוממות העממית במחוז דרעא נגד משטרו של בשאר אסד. מה שהתחיל בהפגנות קטנות ולא אלימות הפך למלחמת אזרחים עקובה מדם בין המורדים לבין כוחותיו של אסד, שבה המילים והססמאות פינו את מקומן לאמצעי לחימה ולקטל המוני שבינתיים לא נראה שיש לו סוף.
כוננות אחרי הירי מסוריה: 'חשבתי שמיג טס מעליי'
דו"ח: "לא נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה"
עוד חדשות בעולם :
אחרי 4 שנות גלות: הנשיא לשעבר שב לפקיסטן
האוליגרך הרוסי לפני מותו: "לחיי אין כל משמעות"
מארה"ב למוזמביק, מעבדות לחירות - בזכות חזייה
ריצה 23 שנה בגין רצח, זוכה ולקה בהתקף לב
"שוויון מדמם", כך מגדירים מומחים את המצב הנוכחי בסוריה שבו המורדים מתקדמים לעבר ארמונו של אסד בדמשק ואילו הנשיא עדיין מצליח להחזיק מעמד איכשהו. גורם באופוזיציה הסורית, שנמצא מחוץ למדינה הערבית ומעורה במתרחש בארצו, סיכם שנתיים קשות במיוחד בשיחה עם ynet.
"המצב בסוריה הרסני. סוריה הפכה למדינה מוכת אסון בכל מובן של המילה. יותר מ-60 אחוזים מסוריה הרוסים", אמר גורם האופוזיציה הסורי. "כרגע אין בסוריה אזור בטוח חוץ מערי הנמל לטקיה וטרטוס בגלל העובדה שרבים מנאמניו של אסד נמצאים בערים אלה. הכלכלה מתמוטטת, הלירה הסורית צונחת במידה ניכרת מול הדולר, ולולא הסיוע מאיראן, המצב של הממשלה הסורית היה קשה עוד יותר".
"המשטר עושה איפה ואיפה"
גורם האופוזיציה הסורי סירב לחשוף את שמו מפאת רגישות המצב וחשש לביטחונו האישי בעקבות ראיון לכלי תקשורת ישראלי, אולם הוא מדבר בגילוי לב על המצב: "מההיבט ההומינטרי, כל הסורים סובלים במידה רבה.
מבחינת תנאי המחיה, יש עליית מחירים קיצונית והפסקות החשמל החוזרות ונשנות הן נטל נוסף על הסורים. לזה אפשר להוסיף את המחסור בדלק ובמצרכי יסוד שמפוזרים רק באזורים שנאמנים לאסד ולא בשאר האזורים". הסיבה לכך, לדבריו, היא רצון המשטר בדמשק להטיל עונש קולקטיבי על האזורים שמתקוממים נגדו.
גורם האופוזיציה תיאר במילים את המצב בארצו, אך כמה נתונים שמסר מדברים בפני עצמם. "יותר מ-72 אלף בני אדם נהרגו בסוריה, בהם יותר מ-6,200 ילדים ויותר מ-5,800 נשים. יותר מ-2,000 סורים מתו מעינויים בכלא". לדבריו, 200 אלף עצורים מוחזקים בבתי סוהר ומתקני מעצר, 60 אלף בני אדם נעדרים, 1,385,000 מוגדרים פליטים שברחו מארצם ויותר מ-4.5 מיליון נעקרו מבתיהם בתוך שטח סוריה. "על פי ההערכות שלנו ביחס למספר הקורבנות, יש אינדיקציות רבות לכך שהמספר האמיתי מגיע ליותר מ-600 אלף הרוגים משום שיש אלפי סורים שמותם לא תועד ועוד עשרות אלפים שנקברו בקברי אחים".
"יש עיירות ושכונות מגורים בסוריה שלא נותר מהן כלום מלבד אדמה. יותר משני מיליון יחידות מגורים נהרסו כליל ביחד עם תשתיות ומתקנים ציבוריים שנהרסו על ידי המשטר הסורי", טען גורם האופוזיציה.
"כוחות אסד מותשים"
למרות הנתונים הקשים, נראה שהמצב בשטח דווקא מעודד את האנשים שנלחמים באסד. "מיום ליום, המצב בשטח נוטה לטובת 'צבא סוריה החופשי' (ארגון המורדים המזוין)", הסביר איש האופוזיציה. "רוב הדרכים שמקשרות בין הערים נמצאות בשליטת 'צבא סוריה החופשי'. אזורים נרחבים נמצאים בשליטה מלאה של המורדים, אולם הם סופגים כל העת אש מכוחותיו של אסד שתוקפים אותם במשגרי טילים, בארטילריה כבדה, במטוסי קרב ובטילי סקאד". לדבריו, "כוחותיו של אסד מותשים והתשתית שלהם מפורקת. חיילים רבים שניסו לערוק לשורות המורדים הוצאו להורג וכן חיילים שנאמנותם למשטר הוטלה בספק".
גורם האופוזיציה סבור שצבא המורדים יכול להכריע את המערכה בשטח, אך רק עם סיוע מבחוץ. "המורדים נמצאים כעת בתוך דמשק ומדי יום משתלטים על מקומות חדשים וחשובים. אם המורדים יקבלו לידיהם בזמן הקרוב תמיכה צבאית ואמצעי לחימה איכותיים, הם יכולים לעשות זאת למרות שמספר הקורבנות יהיה רב".
הסיוע הזר למורדים הסורים מגיע לפי שעה דרך אימונים, הכשרות והעברת כלי נשק דרך טורקיה, אך לא נראה שמדינות מערביות יתערבו בקרוב צבאית כפי שעשו בלוב בתקופת ההתקוממות נגד משטרו של מועמר קדאפי. בכל מקרה, גורם האופוזיציה סבור שנפילת אסד קרובה, בייחוד על רקע המצב בשטח.
"נפילת המשטר - עניין של זמן"
"אלה הן נשימותיו האחרונות של המשטר הסורי וזה רק עניין של זמן", הוא אמר, והסביר כי הוא מרגיש מעודד על רקע השינוי בעמדה הבינלאומית כלפי מלחמת האזרחים בסוריה. "אנחנו מתחילים להבחין בתמיכה חזקה במהפכה הסורית בזירה הבינלאומית והתקבלו כמה החלטות ברמה הבינלאומית שתומכות ב'צבא סוריה החופשי' ומאפשרות להעביר לו סיוע לוגיסטי למטרות צבאיות כדי לזרז את הכרעת המערכה".
על רקע ירי נוסף בגולן מן הצד הסורי, בישראל חוששים מאחיזת המורדים באזור הגבול ומהקרבות האחרונים באזור. אולם, גורם האופוזיציה הסורי משמיע צפירת הרגעה: "המורדים, ובייחוד 'צבא סוריה החופשי', לא יהוו שום איום על ישראל לאחר נפילתו של אסד משום שיצטרכו לשקם את המדינה ולהתעסק בעיקר בענייניה הפנימיים של סוריה. וזה דבר שייקח זמן רב".
אך מה עם כל הגורמים האיסלאמיים הקיצוניים שחדרו לשורות המורדים הסורים? גם בנושא זה יש לגורם האופוזיציה הסורי תשובה אופטימית: "באופן כללי, הסורים לא מודאגים מגורמים אלה משום שאחרי שהמשטר ייפול, תפקידם יסתיים והם יחפשו זירה אחרת". עוד סוגיה בוערת בימים אלה היא גורלו של הנשק הכימי שנמצא בידי צבא סוריה ושעל פי החשדות כבר הוכנס למערכה בחלב בשבוע שעבר. "למורדים יש ידע צבאי ומודעות מוחלטת לסכנות שטמונות בנשק מסוג זה".
תושב דמשק ל-ynet: "פוחדים מהפיצוצים"
שנתיים עברו מאז פרוץ ההתקוממות נגד אסד ורגע ההכרעה עדיין לא נראה באופק. האם למורדים לא תיגמר הסבלנות בשלב מסוים? גורם האופוזיציה משיב: "כשהעם הסורי התקומם נגד אסד, הוא לא הציב לעצמו זמן מוגדר להפלת המשטר. הוא קיבל החלטה ללכת עד הסוף במהפכה נגד אסד. העם הסורי ממשיך עד הפלת המשטר - יהיה אשר יהיה מספר הקורבנות והזמן שיידרש לשם השגת המטרה".
בינתיים, עד שאסד ייפול מהשלטון, האזרחים הסורים הם אלה שעומדים בתפר שבין המורדים לבין כוחותיו של הנשיא ורק מנסים למצוא את "שביל הזהב" כדי לשרוד. אחד מהם הוא תושב שכונת אל-מוהאג'רון בלב דמשק לרגלי הר אל-קאסיון שבו נמצא ארמון הנשיאות של אסד. גם הוא ביקש להתראיין ל-ynet בעילום שם ותיאר את השנתיים הקשות שעברו עליו, אף על פי שהוא דווקא מתגורר באזור שהושפע פחות מהאירועים האלימים במדינה הערבית.
"בהתחלה, דמשק הייתה מנותקת ממה שקרה בפרברים, אבל אז נכנס האלמנט הדתי והחלו לענות ולעצור מפגינים, רובם סונים. כמו כל אדם בדמשק, גם אני הושפעתי מהמשבר. המחסומים השפיעו על השגרה ועל החיים הנורמליים של כולם. התושבים בדמשק לא פוחדים מהמחסומים, אלא מהפיצוצים של מכוניות התופת, בייחוד כשבדמשק נמצאים המתקנים הביטחוניים ליד המשרדים הממשלתיים וליד בניינים אזרחיים. לכן כשיש פיצוץ אז גם אזרחים שאין להם קשר לצבא או לכוחות הביטחון הופכים לקורבנות".
צפיפות יתר בבירה: "יותר ממשפחה אחת בכל דירה"
"בשלושת החודשים האחרונים סובלים התושבים בדמשק ממחסור חסר תקדים של לחם, גז, חשמל וסולר ומיוקר מחיה. לכך יש להוסיף את העובדה שתושבים רבים נעקרו מבתיהם בפרברי דמשק. מצב זה רק יצר צפיפות גדולה יותר בעיר הבירה וכמעט בכל דירה מתגוררת יותר ממשפחה אחת", סיפר תושב דמשק.
המצב שתיאר תושב הבירה הסורית לא מותיר מקום לספק - סוריה נמצאת במשבר הומניטרי חמור ביותר. "יש התפשטות של מחלות, ובתי ספר באזורים הבטוחים לא מסוגלים לקלוט יותר תלמידים. עוד דבר שהוסיף להתפשטות המחלות הוא עלותן הגבוהה של התרופות". ואם בזה לא די, הלחימה נשמעת היטב גם באזורים שמוגדרים בטוחים יחסית בדמשק.
"קולות פצצות המרגמה, הפיצוצים, משגרי הטילים והירי הפכו לדבר שבשגרה".
עד שהמורדים ישיגו את הניצחון המיוחל על אסד, גם תושב דמשק שולח מסר מרגיע לישראל. "המשטר החדש, אם יבוא, לא יאזור אומץ להילחם בישראל משום שבנייתה של סוריה ההרוסה תיארך זמן ובכל מקרה הוא סולד מארגון חיזבאללה הלבנוני. הדבר ששחשוב לי ולאנשים בסוריה הוא שהמדינה תחזור למה שהייתה ושהמצב יתייצב. המערכה האמיתית היא המערכה לשיקומה של סוריה".