בהסתדרות יאבקו בקיצוץ: "ערוכים וערניים"
בעוד הדיונים על הקיצוץ בתקציב יחלו באוצר מחר בבוקר, בהסתדרות כבר נערכים למאבק נגד קיצוץ שכר עובדי המדינה: "ערוכים תמיד לאפשרות של פגיעה בשכר עובדי המדינה ומגלים ערנות כלפי התפתחויות בדיונים על תקציב המדינה". האם צפוייה שביתה כללית?
התנגדות בהסתדרות לגזירות הכלכליות שרה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד מתכוונים להטיל על אזרחי ישראל ובין היתר, על עובדי המדינה.
במהלך חול המועד של פסח, כאשר כל משרדי הממשלה יהיו ריקים, במשרד האוצר ידלקו האורות עד שעה מאוחרת. חופשת הפסח של בכירי אגף התקציבים בוטלה, והאגף יקיים דיונים קדחתניים במטרה להציג תכנית לקיצוץ נרחב בתקציב המדינה לאחר החג.
הסוגיה המרכזית שעומדת על הפרק היא האם תפתח הממשלה החדשה חזית מול הסתדרות העובדים הכללית ותנסה לפגוע בשכרם של עובדי המדינה. הצעד העיקרי העומד על הפרק הוא: ביטול תוספת של 1% לשכר עובדי המדינה, שאמורה להינתן החל ממשכורת יולי 2013, בהתאם להסכם הקיבוצי האחרון שנחתם עם ההסתדרות. צעד זה יצמצמם את הוצאות המדינה בכמיליארד שקל בשנה.
כל ניסיון לממש צעד זה, צפוי להיתקל בהתנגדות נחרצת מצד יו"ר ההסתדרות עופר עיני, שכבר הודיע לאחר הבחירות, כי "לא נאפשר פגיעה ולו בשקל בתנאי העובדים וההסתדרות תיאבק עד חורמה בכל האמצעים שעומדים לרשותה כדי למנוע פגיעה שכזו". מקורבים לעיני אמרו הערב כי בהסתדרות "ערוכים תמיד לאפשרות של פגיעה בשכר עובדי המדינה ומגלים ערנות כלפי התפתחויות בדיונים על תקציב המדינה".
על פי הערכות, כוחו הפוליטי של יו"ר ההסתדרות נחלש לאחר הבחירות האחרונות, מכיוון שלא הייתה לו או לפעיליו השפעה מהותית על הרכב הסיעות "יש עתיד" ו"הבית היהודי". עם זאת, בידיו מצוי עדיין קלף השביתה הכללית במשק.
בהתראה של 15 ימים, יכול עיני להשבית את המדינה כולה, כפי שעשה בפברואר 2012, בדרישה לצמצם את תופעת עובדי הקבלן בשירות המדינה.
באוצר שוקלים: חריגה מתקרת ההוצאה
עוד לפני החג, קיים שר האוצר החדש, יאיר לפיד, פגישות עם ראש הממשלה ועם בכירים משרד האוצר, שבהן הובהרה לו תמונת המצב במלוא חומרתה. "התמונה הנפרשת אט-אט בפניי היא גרועה הרבה יותר ממה ששיערתי", כתב לפיד בניוזלטר לתומכיו. "באתי לשפץ את הבית, אבל אז גיליתי שבחשבון שלנו יש אוברדראפט. איזה אוברדראפט? מפלצתי, מבשר רע, הולך וגדל".
ללפיד הובהר במהלך הישיבות הראשונות שלו עם בכירי האוצר, כי על מנת לשמור על מגבלת התקציב הקבועה בחוק, יש להקטין את הוצאות המדינה לשנת 2013 בהיקף של 14 מיליארד שקל וב-2014 בהיקף של 22 מיליארד שקל. חשוב לציין, כי אין זה אומר שיש להקטין את הוצאות המדינה בסכום מצטבר של 36 מיליארד שקל, שכן קיצוצים שיבוצעו ב-2013, ישפיע את היקף ההוצאה גם ב-2014.
תכניות שהוכנו במשרד האוצר, מבציעות על שלושה מקורות אפשריים לקיצוץ, בנוסף: הראשון הוא תקציב הביטחון, שעל פי החלטות של הממשלה הקודמת אמור לקטון בשיעור של 3 מיליארד שקל בשנה ולעבור קיצוץ חד פעמי נוסף של מיליארד שקל ב-2013. מקור נוסף הוא הורדת קצבאות הילדים לרמה אחידה של 195 שקלים לחודש (הסכום שניתן עבור הילד הראשון) והכלת הקיצוץ גם על ילדים שנולדו לפני שנת 2003. קיצוץ זה צפוי לחסוך למעלה מ-3 מיליארד שקל בשנה.
לבסוף, הוחלט עקרונית על קיצוץ של כ-3 מיליארד שקל בהשקעה בכבישים ומסילות רכבת. נכון לעתה, לא ברור אילו פרויקטים ידחו, כאשר על הפרק עומדים הרכבת הקלה בגוש דן, הרכבת מתל אביב לירושלים, ומגוון פרויקטים לחיבור שכונות חדשות לכבישים מרכזיים.
אך כל הצעדים הללו לא מספיקים על מנת לאזן את החריגה מתקרת ההוצאה שנוצרה עקב עודף התחייבויות שנטלה על עצמה הממשלה הקודמת. בימים האחרונים מדברים במשרד האוצר גם על האפשרות של קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים, או מהלך שנוסה כבר בעבר ומכונה בעגה המקצועית "קופסא". מהלך זה מאפשר חריגה חד פעמית מתקרת ההוצאה בתקציב, בתמורה להעלאת מסים בשיעור דומה.