שתף קטע נבחר

 

לקראת קיצוץ בקצבאות: "דנים ילדים לחיי עוני"

כמה משלמת המדינה מדי שנה עבור קצבאות ילדים? מה נשאר מהקיצוץ שביצע נתניהו כשר אוצר? מי היה ראש הממשלה שנכנע לחרדים? למה הביטוח הלאומי מתנגד לקיצוץ? ומי תומך בו עד היום? שר הרווחה מאיר כהן מיש עתיד מתנגד, אך שר האוצר לפיד נחוש לקצץ 3.5 מיליארד שקל בקצבאות. קל זה לא יהיה

כששר האוצר החדש יאיר לפיד כותב בחשבון הפייסבוק שלו ש"התמונה גרועה הרבה יותר מששיערתי" ומזהיר מקיצוץ "במקומות הכואבים", נראה ששוב - כמו תמיד - על השולחן מונחת ההצעה הקבועה לקצץ בקצבאות הילדים. אלא שהפעם, אחרי כינונה של קואליציה נטולת מפלגות חרדיות שמתנגדות באופן מסורתי למהלך שכזה, קיים סיכוי שההצעה לקצץ 3.5 מיליארד שקל תתממש הלכה למעשה כחלק מתוכנית העבודה של הממשלה החדשה.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

אבל התוכנית של לפיד לא תעבור ללא התנגדות ואפילו מבית. שר הרווחה החדש, מאיר כהן, חבר מפלגתו של לפיד, אמר בשיחה עם ynet: "אפעל מול שר האוצר ומול ראש הממשלה למניעת קיצוץ ברווחה. צריך לזכור שמדובר באוכלוסייה שממילא מתחילה מנקודת פתיחה נמוכה. צריך ללכת על קיצוץ דיפרנציאלי ולא רוחבי. לקחת מעט יותר ממי שיש לו ופחות ממי שאין לו".

 

התנגדות צפויה להגיע גם מהגוף שמחלק את הקצבאות. מנכ"ל הביטוח הלאומי, פרופ' שלמה מור יוסף, אמר ל-ynet: "עמדתו המסורתית של הביטוח הלאומי היא נגד קיצוץ בקצבאות הילדים, שעשוי לגרום למשפחות עניות להפוך לעניות יותר".


גזירות לפיד: הצעדים שנשקלים

גזירות לפיד: הצעדים שנשקלים
ביטול הפטור ממע"מ באילת
העלאת המע"מ באחוז ל-18%
העלאת מס החברות ב-1%
הגברת האכיפה בתחום המס
קיצוץ של 4-5 מיליארד שקל בתקציב הביטחון
קיצוץ של כ-3.5 מיליארד שקל בקצבאות הילדים
קיצוץ של כ-3 מיליארד שקל אצל עובדי המגזר הציבורי

 

איזה תיק. יאיר לפיד מחפש מהיכן אפשר לקצץ (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
איזה תיק. יאיר לפיד מחפש מהיכן אפשר לקצץ(צילום: אוהד צויגנברג)

 

גורמים במערכת הרווחה מסבירים שהחיוניות של קצבאות הילדים נובעת מהיותן הטבות בסיסיות, בדומה לקצבאות זקנה ולידה, שמסמלות את המחויבות העמוקה של המדינה לאזרחיה. אותם גורמים הזהירו: "קיצוץ מדורג לבעלי משכורות גבוהות לא יביא את הכסף הגדול שהאוצר מחפש, ולכן אם יהיה קיצוץ בסעיף הזה - הוא ישפיע גם על בעלי הכנסות בינוניות ונמוכות".

 

היסטוריה של קצבאות

קצבת ילדים משולמת בישראל החל מספטמבר 1959, ומאז מעבירה המדינה להורים כ-7.5 מיליארד שקל בממוצע מדי שנה. בנימין נתניהו, שכיהן כשר אוצר בממשלתו של אריאל שרון, ביטל ב-2003 את ההטבות שהעניק "חוק הלפרט" (יוזמת החקיקה של ח"כ מיהדות התורה משנת 2000 שלפיה הוגדלה משמעותית הקצבה לכל ילד במשפחה החל מן הילד החמישי). הביטול נכלל במסגרת התיקונים בחוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל. במסגרת אותה חקיקה קוצצה קצבת הילדים לרמה נמוכה במידה ניכרת מזו שהייתה קודם לכן.

 

נתניהו ואריאל שרון. הקיצוץ הקודם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו ואריאל שרון. הקיצוץ הקודם(צילום: רויטרס)

 

ב-2006, כחלק מהסכם הקואליציוני בין קדימה וש"ס, נקבע שקצבאות שניתנות בגין ילדים שנולדו לפני 2003 יישארו ברמתן הגבוהה יותר. ב-2009 נקבע בהסכם הקואליציוני בין ש"ס לבין ראש הממשלה נתניהו שקצבאות הילד השני עד הרביעי יעלו בהדרגה עד 2012. מאז ינואר 2012 עומדת קצבת הילדים על 173 שקל לחודש עבור כל ילד, למעט הילדים השני, השלישי והרביעי – שעבורם עומדת הקצבה על 252 שקל לחודש. עם זאת, מוענקים סכומים גבוהים יותר בכמה עשרות שקלים משולמים עבור ילדים שנולדו עד 31 במאי 2003.

 

קיצוץ קצבאות - בעד ונגד

בקרב המומחים קיימת מחלוקת לגבי האפשרות לקצץ בקצבאות הילדים. לדברי פרופ' אבי שמחון, ששימש יו"ר הוועדה המייעצת לשר האוצר יובל שטייניץ, הקצבאות מהילד הרביעי ומעלה גבוהות מדי: "הן מעודדות ילודה של יותר מארבעה ילדים ויש לקצץ בהן. ב-2006 נכנעה ממשלת אולמרט לחרדים והתוצאה רעה הן למשפחות והן למדינה. ככה דנים ילדים לעוני".

 

מנגד אומר סמנכ"ל עמותת ידיד, רן מלמד, שקצבאות הילדים לא אמורות לעמוד בתחתית סדר העדיפויות: "לפני שמקצצים בקצבאות ילדים אפשר לעשות שורה של דברים אחרים, כמו לקצץ בשכר בכירים ונבחרים בשירות הציבורי. גם אם המצב במשק חמור, לא חייבים לקצץ על חשבון השכבות המוחלשות. הקיצוץ צריך להיות דיפרנציאלי".

 

הרצוג. חיסכון במקום קצבאות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הרצוג. חיסכון במקום קצבאות(צילום: מוטי קמחי)

 

מלמד מציע לחזור לתכניתו של שר הרווחה יצחק (בוז'י) הרצוג מ-2008. הרצוג יזם חקיקה שלפיה קצבאות הילדים ישמשו חיסכון ארוך טווח לילדים וייפתח עם הגיעם לגיל 18. אלא שכיום נשמע ח"כ הרצוג קצת אחרת. ל-ynet הוא אמר: "קצבאות הילדים מאפשרות למאות אלפי בני אדם לצוף מעל המים שנייה לפני שהם עלולים לטבוע. קיצוץ מסיבי עלול לגרום לקטסטרופה חברתית ולהגדלת הפערים".

 

פרופ' לאה אחדות מהמרכז האקדמי רופין, לשעבר סמנכ"לית מחקר ותכנון בביטוח הלאומי, סבורה שהקיצוץ שהוביל נתניהו ב-2003 לא הוציא חרדים לעבודה ולא ישיג את המטרה הזאת גם היום: "זו הצעה הזויה לחלוטין שתדרדר משפחות לעוני. בחברה שבה שליש מהילדים עניים - אסור לגעת בקצבאות, במיוחד כשרואים שבהשוואה בינלאומית ישראל לא מצטיינת בנדיבות בתחום הזה".

 

לא פוחדים מיאיר לפיד

אוהד איילי מצפת הוא אב לתשעה ילדים, שמונה מתוכם מתחת לגיל 18. תינוק נוסף עתיד להצטרף למשפחה בתוך כמה חודשים. בני המשפחה מקבלים מדי חודש קצבת ילדים בשיעור של כ-2,100 שקל. אם ימומש הקיצוץ המדובר, עלולה המשפחה להפסיד כ-800 שקל מדי חודש.

  

אוהד ורעייתו עובדים כל אחד בכמעט משרה וחצי בתחום החינוך. להערכתו של אוהד, קצבת הילדים מהווה מעט יותר מ-10 אחוז מההכנסה המשפחתית: "ברור שקיצוץ יגרום לכך שנצטרך לוותר על דברים מסוימים, אבל קצבת הילדים היא לא הבעיה. כבר כיום היא מקוצצת מאוד בהשוואה לעבר. כיום בכל מקרה אי אפשר לפרנס משפחה מקצבת ילדים או קצבאות אחרות. הבעיה היא שמתוכננים קיצוצים בתחומים נוספים. שנינו עובדי משרד החינוך ומדובר על פגיעה בקרנות ההשתלמות, הפנסיה ואפילו בשכר, וזה עוד לפני העלאת המסים המיסים הצפויה שתפגע בנו".

 

אוהד מעריך שעלות כל הגזרות המתוכננות למשפחתו, עוד לפני עליית המסים, עלולה להגיע לסכום של יותר מ-1,000 שקל בחודש. עם זאת, הוא מדגיש ששום החלטה מסוג זה לא אמורה להשפיע על מספר הילדים במשפחות המורחבות: "אצלנו אומרים שכל ילד מביא איתו את הלחם שלו. בכול מקרה לא מביאים ילדים בשביל הקצבאות".

 

גם בנצי, אב לחמישה מבני ברק, יודע שהקיצוץ יפגע במשפחתו: "אני עובד ויש לי תלוש משכורות, אבל גם מי שעובד ומרוויח יפה לא יכול להחזיק משפחה בלי עזרה מהמדינה. בסופו של דבר המדינה תפסיד מזה, כי הכסף יצטרך לבוא ממקום אחר. הגמ"חים ימשיכו לפעול ועוד ואנשים יאלצו לשנורר כסף. אני מקבל 1,100 שקל בחודש וזה לא מספיק אפילו לטיטולים".

 

לטענתו, המכה הגדולה למשפחות ברוכות ילדים הגיעה כבר לפני עשור: "כציבור אנחנו לא פוחדים מיאיר לפיד. אנחנו פוחדים יותר מנתניהו כי הוא כאן כבר 20 שנה. לא בטוח אם לפיד יהיה כאן עוד ארבע שנים".

 

בהכנת הכתבה השתתפו אחיה ראב"ד ונועם (דבול) דביר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רענן אזולאי
אילוסטרציה
צילום: רענן אזולאי
צילום: אלכס קולומיסקי "ידיעות אחרונות"
מאיר כהן: "אפעל מול לפיד למניעת קיצוץ"
צילום: אלכס קולומיסקי "ידיעות אחרונות"
צילום: גיל יוחנן
מור יוסף: "ימשפחות עניות יהיו עניות יותר"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים