שתף קטע נבחר

 

לראשונה באו"ם: אמנה שתגביל סחר עולמי בנשק

העצרת הכללית בניו יורק אישרה ברוב גורף אמנה היסטורית שתגביל סחר בנשק קל, טנקים, טילים, מערכות ארטילריה, מסוקי תקיפה וספינות קרב כדי למנוע את זליגתם לארגוני טרור. איראן, צפון קוריאה וסוריה הצביעו נגד. איך הצביעה ישראל?

אחרי כעשור של דיונים: העצרת הכללית של האו"ם אישרה לראשונה אמנה שתגביל סחר עולמי בנשק, החל מסחר בנשק קל ועד סחר בטנקים, טילים, משגרי טילים, מערכות ארטילריה, מסוקי תקיפה וספינות קרב. 154 מדינות, בהן ישראל, הצביעו בעד האמנה, שלוש הצביעו נגד ו-23 נמנעו. האמנה נועדה למנוע מנשק לא חוקי להגיע לידיהם של טרוריסטים, מורדים ואנשי פשע מאורגן. תוצאת ההצבעה שהופיעה בלוח האלקטרוני התקבלה בתשואות רמות.

 

ילד-חייל: "ראיתי את אויביי ככלבים ויריתי בהם"

 

עוד חדשות בעולם :

עוברים לגור בעיר נלסון? חובה עליכם לקנות רובה

כוויית: סיגריה אחרונה ואז הוצאה להורג בחניון

קהיר: מאות לקו בהרעלת מזון באוניברסיטה

דיווח: המורדים במרחק 2 ק"מ ממאגר הנשק הכימי

 

בשבוע שעבר מנעו איראן, סוריה וצפון קוריאה את אישור טיוטת האמנה בכנס במטה האו"ם. בלית ברירה פנו המדינות התומכות במסמך לעצרת הכללית של האו"ם כדי להביא לאישורה.

 

פיקוח לוקה על העברות נשק בעולם ממשיך לתרום לגיוס ילדים בלחימה (צילום: AP) (צילום: AP)
פיקוח לוקה על העברות נשק בעולם ממשיך לתרום לגיוס ילדים בלחימה(צילום: AP)

 

האמנה תגביל סחר בטנקים. טנק פקיסטני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
האמנה תגביל סחר בטנקים. טנק פקיסטני(צילום: EPA)

 

איראן מסרה שבאמנה יש "פרצות רבות" ושהיא נגועה בפוליטיזציה ובאפליה ומתעלמת מ"דרישה לגיטימית" לאסור על העברת נשק לאלה שמבצעים פעולות תוקפניות. בהתנגדותה של סוריה לאמנה היא טענה שהיא לא כוללת אמברגו על "אספקת נשק לארגוני טרור חמושים ולגורמים לא מדינתיים". צפון קוריאה טענה שהאמנה מיטיבה עם יצואני נשק שיכולים למנוע העברת נשק לאנשים בעלי זכות לגיטימית להגנה עצמית.

 

סחר שנאמד ב-60 מיליארד דולר

גם איראן וגם צפון קוריאה נמצאות תחת אמברגו נשק של האו"ם בגלל תוכניות הגרעין שלהן, וסוריה נמצאת תחת סנקציות של ארצות הברית והאיחוד האירופי בעקבות הסכסוך שנמשך במדינה הערבית זה שלוש שנים וגלש למלחמת אזרחים עקובה מדם.

 

מדינות רבות, בהן ארה"ב, מפקחות על יצוא כלי נשק משטחן. אולם, עד כה מעולם לא הייתה אמנה בינלאומית שמפקחת על הסחר בנשק הגלובלי שנאמד ב-60 מיליארד דולר. ארה"ב הצביעה בעד האמנה למרות התנגדות איגוד הרובאים הלאומי (NRA). יצואניות נשק כמו סין ורוסיה נמנעו בהצבעה.

 

האמנה החדשה לא תפקח על שימוש בכלי נשק בתוך כל מדינה, אולם היא תחייב את כל המדינות להתקין תקנות לפיקוח על העברה של כלי נשק קונבנציונליים, חלקים ורכיבים של כלי נשק ולפיקוח על סוחרי נשק.

 

154 מדינות הצביעו בעד האמנה. העצרת הכללית של האו"ם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
154 מדינות הצביעו בעד האמנה. העצרת הכללית של האו"ם(צילום: AFP)

 

האמנה גם מחייבת את כל הממשלות להעריך את הסיכון של העברת נשק, תחמושת או רכיבים למדינה אחרת, שבה הם יכולים לשמש או לסייע לביצוע הפרות חמורות של חוק זכויות האדם והמשפט ההומניטארי הבינ"ל. כאשר קיים סיכון מהותי ממשי שלא ניתן למתן, המדינות הסכימו שההעברה לא תצא לפועל. 

 

"העולם חיכה זמן רב לאמנה היסטורית זו"

האמנה, שאינה מתייחסת לייבוא נשק, תיפתח לחתימות ולאשרור ב-3 ביוני 2013 בעצרת הכללית של האו"ם ותיכנס לתוקף זמן קצר לאחר שתאושרר על ידי 50 מדינות.

  

"העולם חיכה זמן רב לאמנה היסטורית זו. לאחר שנים ארוכות של קמפיין, רוב המדינות הסכימו לאמץ אמנה בינלאומית שיכולה למנוע הזרמת נשק למדינות שבהן הוא ישמש לביצוע מעשי זוועה", אמר בריאן ווד, ראש בקרת נשק וזכויות אדם בארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", מוועידת האו"ם בניו יורק.

 

"למרות הניסיון הציני ביותר של איראן, צפון קוריאה וסוריה לסכל זאת, הרוב המכריע של אומות העולם הראה תמיכה מהדהדת באמנה מצילת חיים זו, שבמרכזה ההגנה על זכויות אדם".

 

מאז תחילת שנות התשעים של המאה הקודמת סייע ארגון זכויות האדם "אמנסטי" לחברה האזרחית ולזוכי פרס נובל במאמציהם להשיג חוקים בינלאומיים חזקים ומחייבים משפטית בנושא העברות נשק בינלאומיות על מנת לחסום את הזרמת הנשק, ש"מתדלק" מעשי זוועה והפרות.  

 

האמנה אומצה לאחר למעלה משש שנים של דיונים באו"ם - תהליך שהחל בדצמבר 2006, כאשר העצרת הכללית הסכימה להתייעץ עם כל המדינות לגבי ההיתכנות, ההיקף והפרמטרים של אמנה להסדרת ההעברה הבינלאומית של נשק קונבנציונלי.

 

לרגל ציון היום הבינלאומי נגד השימוש בילדים-חיילים שחל ב-12 בפברואר, פרסם ארגון "אמנסטי" דו"ח שלפיו במאלי ובקרוב ל-20 מדינות אחרות פיקוח לוקה על העברות נשק בעולם ממשיך לתרום לגיוס ולשימוש בילדים וילדות מתחת לגיל 18 בלחימה על ידי קבוצות חמושות, ובמקרים מסוימים על ידי כוחות הממשלה.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 02/04/2013 19:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העצרת הכללית של האו"ם
צילום: AFP
מומלצים