שתף קטע נבחר
 

הדולר ננעל על 3.61 שקלים - שפל של שנה וחצי

המטבע האמריקאי השלים היום צניחה של כ-9% מול השקל ב-4 חודשים, בין היתר בשל השפעות תחילת הזרמת הגז מ"תמר". האירו איבד 0.2% ושערו היציג נקבע על 4.638 שקלים. איילון: "בנק ישראל לא יוכל להמשיך לשבת ביציע ולהסתכל לאורך זמן"

השקל המשיך היום (ד') להתחזק מול המטבעות המרכזיים בעולם. הדולר ננעל ללא שינוי משמעותי ושערו היציג נקבע על 3.618 שקלים - שפל של שנה וחצי, בעוד שהאירו איבד 0.2% ושערו היציג נקבע על 4.638 שקלים. בעולם, האירו עולה ב-0.1% מול הדולר ל-1.28 דולרים. ב-4 החודשים האחרונים איבד הדולר כ-9% מערכו מול המטבע הישראלי.

 

 

"אני לא חושב שבנק ישראל הולך להתערב בשוק המט"ח מחר בבוקר, יש לו עוד שולי ביטחון", אמר ל"כלכליסט" יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. מה שמדאיג הוא שעל אף עוצמה יחסית של הדולר בעולם אנחנו רואים חולשה שלו אל מול השקל. הבנק המרכזי מאוד היה רוצה להפחית את הריבית כדי לצמצם את פער הריביות, אבל הוא לא יכול כי יש לו את תפוח האדמה הלוהט של שוק הדיור. עם זאת, אם הוא יראה תנועה של ספקולנטים וירידות של 1% כל יום הוא ייאלץ להתערב. בשלב הראשון ידבר ובשלב השני יפעל", אמר פגוט.

 

"בנק מרכזי לא יכול לשבת בחיבוק ידיים" 

"אנחנו נמצאים במצב של מלחמת מטבעות בעולם ובנק מרכזי לא יכול לשבת בחיבוק ידיים כשכולם מחזקים את הייצוא כדי להגביר את הצריכה, זה פוגע בתוצר הישראלי. בנק ישראל לא יוכל להמשיך לשבת ביציע ולהסתכל לאורך זמן. עם זאת, הוא עוד לא ניצל את הרטוריקה שעומדת לרשותו ויכול להיות שהמשימה תהיה של מי שיחליף את פישר בתפקיד הנגיד", הוסיף.

 

"כבר היום ניתן להבחין בהשפעה של הזרמת הגז הטבעי ממאגר תמר על שוק המט"ח, וזאת בשל ההשפעה הישירה של הגז על החשבון השוטף של המדינה", אמר אתמול נגיד בנק ישראל סטנלי פישר במקביל לפרסום דו"חות בנק ישראל ל־2012.

 

נוסף על ההשפעה הישירה של הזרמת הגז בעקבות הסחר הצפוי בגז, העובדה שחברת החשמל תוכל להתבסס על גז בייצור החשמל, שמחירו זול משמעותית לעומת סולר, תאפשר לה לצמצם את היקף רכישות המט"ח - מהלך שעשוי להביא לעודפי היצע של מט"ח ויעיב על הדולר.

 

בינתיים, ארבעה חודשים אחרי שהגדיל את היקף השקעותיו במניות בחו"ל, פותח בנק ישראל במהלך להגדלה משמעותית נוספת של השקעת כספי יתרות המט"ח במניות זרות. אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי הפעם יוכפלו ההשקעות המתוכננות באפיק זה מכ־2.3 מיליארד דולר לכ־4.6 מיליארד דולר. כ־4.2 מיליארד דולר מסכום זה מתכוון בנק ישראל להשקיע במניות בחו"ל כבר השנה. במקביל להכפלת היקף ההשקעה במניות ירחיב בנק ישראל גם את יעדי ההשקעה, ובנוסף להשקעותיו בשוק האמריקאי הוא ירכוש השנה לראשונה מניות גם בשוקי ההון של אירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים